1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Akansoy: Reform hükümeti desteklenmeli ve denetlenmeli
Akansoy: Reform hükümeti desteklenmeli ve denetlenmeli

Akansoy: Reform hükümeti desteklenmeli ve denetlenmeli

Akansoy, “Türkiye, imzalanan protokolün eksiksiz uygulanması için UBP’yi istiyordu. Ama biz bu protokolün ülke gerçekleriyle ve toplumun yaratmak istediği modelle uyumlu olması gerektiğini savunuyorduk. Önümüzde iki tercih vardı. Biz seçim boyunca verdiğ

A+A-


CTP Genel Sekreteri Asım Akansoy, siyasette zihniyet değişiminden bahsediliyorsa toplumun yarısını oluşturan kadınların kabinede temsilinin sağlanması gerektiğini söyledi. “Bahsettiğim sembolik temsiliyet ya da imaja dair değil. Siyasette zihniyet değişikliğine gideceksek olayları açıklıkla konuşmamız lazım. Bu konuda bizim daha dikkatli davranmamız gerekirdi” dedi. Reform hükümeti olarak adlandırdığı CTP-DP hükümetinin Kıbrıs Türk halkı tarafından desteklenerek denetlenmesi gerektiğini de belirten CTP-BG Genel Sekreteri Mağusa milletvekili Asım Akansoy, Kıbrıs TV’de yayınlanan Aytuğ Türkkan’ın sunduğu ‘Kıbrıs’ta Bugün’ isimli programa katılarak gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

BEŞİR ATALAY’DAN GELEN TELEFON İDDİASI

DP ile koalisyon görüşmelerinin sürdüğü sırada Türkiye’nin Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’dan geldiği iddia edilen telefonla ilgili soruyu yanıtlayan Akansoy, Türkiye’nin UBP’ye dönük yaklaşımının herkes tarafından bilindiğini, ülkeyi yangın yerine döndüren İrsen Küçük’ün yarattığı tahribatı istikrar olarak gördüğünü ve UBP ile koalisyon yönünde eğilimi olduğunu belirtti. Bunun gerek aracılarla gerek telefonla kendilerine de bildirildiğini kaydeden Akansoy, “Türkiye, imzalanan protokolün eksiksiz uygulanması için UBP’yi istiyordu. Ama biz bu protokolün ülke gerçekleriyle ve toplumun yaratmak istediği modelle uyumlu olması gerektiğini savunuyorduk. Önümüzde iki tercih vardı. Biz seçim boyunca verdiğimiz vaatlerin arkasında durarak ve tabanın sesine kulak vererek UBP ile koalisyonu uygun bulmadık” dedi.

KIBRIS KONUSUNDA UBP VE DP’NİN DURUŞU OLUMLU

UBP’ye yönelik tabanda çok büyük tepki olduğunu ama yine de tüm siyasi partilerle görüşerek karar verildiğini belirten Genel Sekreter Akansoy, Parti Meclisi’nde (PM) bu konuların tartışıldığını ifade etti. UBP’ye muhalefet ederek ülkeyi seçime götürdüklerini ve başarı elde ettiklerini belirten Akansoy, “İşin doğası gereği UBP ile hükümet kurmak mümkün değildi. Eleştirdiğiniz, mücadele ettiğiniz bir siyasi partiyle aynı değerlerle hiçbir şey olmamış gibi oturup hükümet kurmamız beklenemezdi” dedi.

“UBP ile hiçbir şartta koalisyon kurulamaz mıydı?” sorusunu yanıtlayan Akansoy, “Evet kurulabilirdi. Kesinlikle duygusal tepki içinde değildik. UBP’nin var olan zihniyetinin, yapısının değişmesi gerektiğini ve bunun ülke siyaseti yararına olacağını ortaya koyduk. UBP’de iyi kötü belli adımlarla değişim yaşanıyor. Bırakın bizi, bu siyasi hayata dair önemli bir konudur” dedi. Akansoy sözlerini şöyle sürdürdü:

“Parti Meclisimiz, DP ve UBP ile paralel görüşülmesi yönünde karar üretti. Biz hazırlık kâğıdımızda DP ile uzlaşma sağladık. Tek sorun vardı o da Kıbrıs konusuydu. Kıbrıs Sorunu’nda var olan durumun devam edemeyeceğini DP de UBP de kabul etmişti ve her iki parti de federal bir çözüm için görüş belirtmişti. Bunu tüm partilerin kabul etmesi gidişat açısından oldukça önemli bir konudur.”


TÜRKİYE DESTEĞİNİ ÇEKER Mİ? İLİŞKİLER BOZULUR MU? 

CTP’nin bu ülkeyi yönetecek olan parti olduğunu belirten Akansoy, UBP ile koalisyon kurulmadığı gerekçesiyle Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs’tan desteğini çekeceği yönündeki yorumlara katılmadığını kaydetti. “Türkiye ile olan ilişkileri karşılıklı saygı ve iyi niyete bağlı olarak sürdürmek zorundasınız. Bunu yapmazsanız hükümeti yönetme adına ciddi bir yaklaşım içinde değilsiniz demektir. Karşınızdaki unsurdan görüş alır, değerlendirip karar üretirsiniz. Herhangi bir desteğin çekileceğini ya da ilişkilerin gerileceğini düşünmüyorum. CTP tüm kararlarını organlarında alır. Kurumsal yapımızı tüm kesimler bilir. Türkiye’nin Kıbrıs’a olan desteği siyasi partilerin ötesinde bir durumdur” dedi.

PROTOKOL YENİDEN MASAYA YATIRILACAK

AK Parti hükümetinin öngördüğü ekonomik model ve yaklaşımın yeniden masaya yatırılacağını ifade eden Akansoy, var olan hassasiyetlerin ortaya konacağını gerekirse ek protokol yapılacağını söyledi. Bunun önümüzdeki süreçte görüleceğini söyleyen Akansoy, CTP-DP Hükümeti’nin Türkiye’ye karşı kurulmuş bir hükümet olmadığının altını çizdi. Akansoy, “Önemli olan Kıbrıslı Türklerin öngördüğü sistemi yaratmaktır. Tahakkümcü, hegemonyacı bir yaklaşımı kabul etmemiz mümkün değil. Kendi düzenimizi yaratacağız. Tahribatın önüne geçeceğiz” dedi.

KADINSIZ KABİNE DEMOKRASİ AYIBI

CTP-DP ortaklığıyla kurulan kabinede kadınların yer almamasının eleştirildiğini belirten Akansoy, “Kadın hakları konusunda iddialı bir partiysek bunu kabine de göstermemiz gerekirdi” dedi. Siyasette zihniyet değişikliğine gidilecekse olayların açıklıkla konuşulması gerektiğinin altını çizen Akansoy, bu konuda daha dikkatli davranılması gerektiğini söyledi. Akansoy şöyle konuştu:
“Ben açıkça özeleştiri yapıyorum. Bahsettiğim bu temsiliyetin imaja dair veya sembolik olması değil. Önemli olan kadınların toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kabinede yer almasıydı. Sibel Siber Hükümeti döneminde kadınların nasıl siyaset yaptığını gördük. Çok donanımlı, yetenekli kadınlar var. Toplumun yüzde ellisini oluşturan kadınların kabinede temsil edilmemesi demokrasi ayıbıdır. Bunları konuşarak doğru yolu bulmamız gerekiyor” dedi.

REFORM HAZIRLIKLARI HIZLANDI

Anayasanın değişmesi için gerekli adımların süratle atılacağını da kaydeden Genel Sekreter, yerel seçimlere kadar olan süreçte anayasanın toplumun katkısıyla biçimlendirilmesine dönük çaba içerisinde olunacağını belirtti. Kayıt dışı ekonomiden tarım alanına kadar CTP’nin icraatlarının çok yakında hissedileceğini ifade eden Akansoy, vatandaşın muhatap bulacağı, mutlu olacağı bir sistem yaratılacağının altını çizdi. Bu değişim ve dönüşümün kısa vadede olamayacağına da vurgu yapan Akansoy, var olan sistemi yenilemek için vatandaşın alışık olmadığı uygulamalara da gidilebileceğini söyledi. Akansoy yapılacak çok iş olduğunu, bu reform hükümetinin Kıbrıslı Türkler tarafından desteklenmesi ve denetlenmesi gerektiğini söyledi.  Akansoy son olarak, Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA)’nın gelmemesi için girişim başlatılacağını, Geçici 10. Maddenin ivedilikle değişmesi için anayasal değişim çalışmaları bağlamında adımlar atılacağını, daha mutlu daha çağdaş bir toplum için çalışılacağını kaydetti.

Bu haber toplam 1701 defa okunmuştur