AKARYAKIT ‘BARİKATI’
Kıbrıslı Rumların “çok daha ucuz olduğu” için kuzeyden akaryakıt alımındaki artış, güneyde bazı tedbirleri gündeme getirdi…
Ayşe GÜLER-Ülviye Akın UYSAL
Adanın iki yanındaki akaryakıt fiyatlarındaki fark nedeniyle Kıbrıslı Rumların kuzeye yönelmesi denetimi gündeme taşıdı.
Kıbrıs Rum Basını, geçiş noktalarında kontrollerin yoğunlaşacağını, kuzeyden güneye akaryakıt geçirilmesinin suç olduğunu yazdı, yakıt numunesi alınarak laboratuvar incelemesine gönderileceği belirtildi.
Haberlerin ardından YENİDÜZEN, dün Kıbrıs Gümrük Dairesi’ne giderek, yetkililerle görüştü.
Söz konusu yetkililer, geçişlerin her iki noktasında yakıt numunelerinin alınacağına yönelik karar alındığını açıkladı, bu konuda ilgili bakanlığın direktif vermesini beklediklerini söyledi.
KIBRISLI RUM HÜKÜMET SÖZCÜSÜ PRODROMU: AMAÇ, TİCARETİ ENGELLEMEK… Uygulamanın kamuoyu gündemine gelmesinin ardından YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou ise bu konuda yanlış anlaşılma olduğunu söyledi, bireysel araçların değil kontrolsüz ticareti engellemenin amaçlandığını kaydetti.
Uygulamanın kamuoyu gündemine gelmesinin ardından YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Rum Hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou ise bu konuda yanlış anlaşılma olduğunu söyledi, kontrolsüz ticareti engellemenin amaçlandığını kaydetti.
Prodromou, “Akaryakıtta yanlış anlama var. Amaç, kontrolsüz ticareti engellemek, sıradan insanlarla alakalı durum yok.” şeklinde konuştu.
Öte yandan akaryakıt uygulamasına yönelik bilgi veren Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal ise Kuzey’deki akaryakıtın Avrupa Birliği standartlarında olduğunu, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından da ülkeye gelen akaryakıtın kontrolden geçtiğini belirtti.
KIBRIS RUM GÜMRÜK DAİRESİ: NUMUNE ALINACAK, DİREKTİF BEKLİYORUZ… YENİDÜZEN, dün gümeyde Kıbrıs Gümrük Dairesi’ne giderek, yetkililerle görüştü. Söz konusu yetkililer, geçişlerin her iki noktasında yakıt numunelerinin alınacağına yönelik karar alındığını açıkladı, bu konuda ilgili bakanlığın direktif vermesini beklediklerini söyledi.
Kıbrıs Gümrük Dairesi: Yakıt numunesi alınacak, direktif bekleniyor
Kuzey-güney arasında ‘akaryakıt ticaretini’ engellemesi hedeflenen kararının ardından gözler, yakıt numunelerine ilişkin kontrollere çevrildi.
YENİDÜZEN, dün Kıbrıs Gümrük Dairesi’ne giderek, yetkililerle görüştü.
Söz konusu yetkililer, geçiş noktalarında giriş ve çıkışlarda, yakıt numunelerinin alınacağına yönelik karar alındığını açıkladı, bu konuda ilgili bakanlığın direktif vermesini beklediklerini söyledi.
Yetkililer, içerisinde araç plakalarının yer aldığı bir listenin daireye iletildiğini, tüm araçların değil söz konusu araçların kontrol edildiği bilgisini de verdi.
Araçlar kontrol edildi…
Öte yandan Kermiya geçiş noktasından, Güney’e geçen YENİDÜZEN ekibi, Kıbrıs Gümrük Dairesi ekipleri tarafından yapılan kontrolleri de görüntüledi.
Ekipler, bazı Kıbrıslı Rum plakalı araçları denetledi, bagajlarını kontrol etti.
Kıbrıslı Rumlar: Bilgimiz yok
Geçiş noktasında YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Rumlar ise uygulamadan haberlerinin olmadığını söyledi, şaşkınlık yaşadı.
Kıbrıs Rum Gümrük Dairesi, Başsavcılık’tan görüş istemişti…
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde; Kıbrıs Rum Gümrük Dairesi akaryakıt fiyatlarındaki fark nedeniyle Kıbrıslı Rumların bireysel ve kurumsal olarak Kıbrıs’ın kuzeyinden akaryakıt alımlarındaki artış üzerine bunun suç olup olmadığı konusunda Başsavcılıktan görüş istemişti.
Fileleftheros “İşgal Bölgelerinden Yakıt Meselesi… Gümrük Dairesi Suç Olup Olmadığını Öğrenmek İçin Başsavcılığa Başvurdu” başlıklı haberinde Rum Gümrük Dairesi Müdürü Dimitrios Hacikostis’in, Ekologlar Başkanı Yorgos Perdikis’in sorusuna verdiği yazılı cevaba yer vermişti.
Habere göre Hacikostis 4 Haziran 2018 tarihli cevabında, özel veya mesleki amaçlarla Kuzey Kıbrıs'tan akaryakıt alımlarına, Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında nasıl hareket edilmesi; yerinde ceza uygulaması mı yapılması yoksa mahkemeye mi sevk edilmesi gerektiği konusunda Başsavcılıktan görüş istediklerini belirtmişti.
Perdikis’in, Rum tarafında faaliyet gösteren bir taksi şirketinin, araçlarına sistemli olarak Kuzey Kıbrıs'tan akaryakıt aldığı şikayetini araştırdıklarını ve doğru olduğunu saptadıklarını belirten Hacikostis, şikayet edilen şirkete ait 5 araçtan yakıt örneği alıp analiz ettirdiklerini ve 5 araçtan 4’ünde, Güney’deki izin verilen oranın üzerinde kurşun saptandığını belirtmişti.
Hacikostis şirket yöneticisi ve taksi şoförlerinin ifadelerini aldıklarını, şoförlerin genellikle uzun güzergahlar olduğunda akaryakıtı Kuzey Kıbrıs'tan aldıklarını itiraf ettiklerini belirtti.
Perdikis bu gazeteye yaptığı açıklamada KKTC’de satılan akaryakıtın düşük kalitede olduğunu, Güney ile Kuzey arasında haksız rekabet söz konusu olduğunu ve bu yöntemle KKTC’nin ekonomik anlamda güçlendirildiğini öne sürdü.
Haberde, Kuzey Kıbrıs'taki ve Güney’deki akaryakıt fiyatları ve JCC verilerine dayanılarak, Kuzey Kıbrıs'tan yapılan alımlardaki artışı gösteren rakamlara da yer verildi.
BENZİNCİLER BİRLİĞİ BAŞKANI ÇAĞDAL: “Kuzey’e gezmeye gelen Kıbrıslı Rumlar, benzin alarak Güney’e geçiyor. 6 aydır bu şekilde bir alım var. Ancak miktar konuşulduğu kadar yüksek değil”
Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal:
“Kuzey’de kurşunsuz benzin 4.13 TL, Güney’de 1.30 Euro (7 TL)”
Benzinciler Birliği Başkanı Levent Çağdal, döviz kurlarında yaşanan artışın akaryakıtta Kıbrıs’ın kuzeyi ile güneyi arasında fiyat farkına neden olduğunu söyledi.
Şu anda Kıbrıs’ın kuzeyinde kurşunsuz benzinin litresinin 4.13 TL, Euro Dizel’in ise 4.30 TL’den satıldığını belirten Çağdal, bu fiyatın Kıbrıs’ın güneyinde 1.30 Euro’ya, yani 7 TL’ye denk geldiğini kaydetti.
Çağdal, fiyat farkı sebebiyle özellikle geçiş noktalarına yakın benzin istasyonlarında akaryakıt alımında artış yaşandığını ancak bu miktarın konuşulduğu kadar yüksek olmadığını belirtti.
Sürecin yaklaşık 6 aydır devam ettiğini söyleyen Çağdal, “Kuzey’e gezmeye gelen Kıbrıslı Rumlar, benzin alarak Güney’e geçiyor. 6 aydır bu şekilde bir alım var. Ancak miktar konuşulduğu kadar yüksek değil” dedi.
“Akaryakıt, AB standartlarında”
Çağdal, Kuzey’deki akaryakıtın Avrupa Birliği standartlarında olduğunu vurguladı.
Türkiye’den veya İsrail’den Kıbrıs’ın kuzeyine ithal edilen akaryakıtın kalitesinin AB standardı olarak belirlenen ‘EN 224’e uygun olduğunu ifade eden Çağdal, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından da ülkeye gelen akaryakıtın kontrolden geçtiğini sözlerine ekledi.
Yakıt ithalatında %21 artış…
Öte yandan Ticaret Dairesi verilerine göre; 2018 yılının ilk ayında 22 milyon 912 bin 488 dolarlık yakıt ithalatı yapıldı.
Geçtiğimiz yılın aynı dönemde bu rakam 18 milyon 859 bin 794 dolar olarak kayıtlara geçmişti.
2017’ye kıyasla, 2018’in ilk ayında yakıt ithalinde %21 artış yaşandı.