‘Akaryakıtta amaç ticareti engellemek’
Kıbrıslı Rum Hükümet Sözcüsü Prodromou’dan YENİDÜZEN’e: Akaryakıt konusunda amaç, kontrolsüz ticareti engellemek, sıradan insanlarla alakalı durum yok.
Rum hükümet Sözcüsü Prodromos Prodromou Yenidüzen’e konuştu
“Kıbrıs hükümetinin duruşu netti. Biz Yeşil Hat Tüzüğü kurallarını uygularız, amacımız kontrolsüz ticareti engellemektir. Az sayıda da olsa bu durumu avantaja çevirmek isteyenler var. Yanlış anlaşılma var. Sıradan insanlarla alakalı bir durum değil.”
Güneyde gündem:
Akaryakıt denetimi imkansız
“Çoğu yeni depo, ağızdan tedarik (hortumla çekme) erişimine izin vermediğine göre Gümrük Dairesi, kuzeyden dönen araçların depolarından yakıt örneğini hangi yöntemle almayı planlıyor?”
Kıbrıs’ın güneyinde yayınlanan Rumca gazeteler, Gümrük Dairesi’nin kontrol noktalarında denetimlerin artırılacağını yazdı.
Kıbrıs’ın kuzeyinde akaryakıt fiyatlarının çok daha ucuz olması nedeniyle “araçların denetimi” gündeme geldi.
Rumca gazeteler, dün yayımlanan genelge ile ilgili iddialar ortaya koydu.
Politis, geçişlerin başladığı ilk dönemde böyle bir genelge yayınlandığını ancak uygulanmadığını belirterek, yeni genelgenin uygulanabilirliğini sorguladı.
Politis “Akaryakıt Konusunda Umutsuz Hareket… Kuzeyden Artan Petrol Tedariki Paniğe Neden Oluyor” başlığıyla manşete çektiği haberinde, kuzeydeki yakıtın “daha yüksek oranda kükürt ihtiva ettiği”ni öne sürdü.
Genelgede, tüketim vergisine atıf yapıldığını, ancak kuzeyden akaryakıt alımını yasaklamayan Yeşil Hat Tüzüğü’ne değinilmediği de öne çıktı.
Politis’e göre gümrük memurları “laboratuvar testi için araç durdurma yetkisine” sahip!
Yeni genelgede dizel yakıta özel atıf yapılarak kuzeyde satışa sunulan bu yakıtın sülfür içeriğinin de “sınırların üzerinde” olduğu iddiası ortaya atıldı.
Kıbrıs’ın güneyinde gündem: Akaryakıt! Kuzeyde “ucuz” benzin ve mazota rağbet artınca, bu kez “denetim” gündeme geldi ancak uzmanlar şunu söyledi: Bir aracın kuzeyden akaryakıt aldığını denetleme ve ispatının çok zor, neredeyse imkânsız ol
Denetlemek imkansız gibi
Kıbrıs Gümrük Dairesi Müdürü Dimitrios Hacikostis’in, Başsavcılıktan, “özel veya kurumsal maksatlarla kuzeyden akaryakıt tedariki ve Yeşil Hat Tüzüğü kapsamında” görüş istedi.
Öte yandan bir aracın kuzeyden akaryakıt aldığını denetleme ve ispatının çok zor, neredeyse imkânsız olduğuna da dikkat çekilerek bazı soru işaretleri paylaşıldı.
“Deposunun yarısı kuzeyden, geriye kalan yarısı da güneyden alınmış dizel yakıtla doldurulan durumlarda ne olacak?”
İşte soru işaretleri
- 95 oktan kurşunsuz benzin, laboratuvar testiyle nasıl ayırt edilecek? Çünkü dizeldeki sülfürün aksine 95 oktan kurşunsuz benzini ayırt edecek bir şey yok.
- Daha çok sülfür içerdiği için dizel yakıtın yanması ile çevre kirliliği oluşuyorsa, dizel yakıtla çalışan ve kuzeyde seyreden Kıbrıs Türk araçları ne olacak?
- Sülfür içeriğinin saptanmasına dair laboratuvar analizleri ne kadar kesin? Bazı bilgilere göre bir örnek üzerinde yapılacak böyle bir analizin fiyatı 50 Euro’nun üzerindedir.
-Deposunun yarısı kuzeyden, geriye kalan yarısı da güneyden alınmış dizel yakıtla doldurulan durumlarda ne olacak? Laboratuvar analizlerinden edindiğimiz verilere göre dizeldeki sülfür oranı kuzeyde istasyondan istasyona değişiyor!
-Çoğu yeni depo, ağızdan tedarik (hortumla çekme) erişimine izin vermediğine göre Gümrük Dairesi, kuzeyden dönen araçların depolarından yakıt örneğini hangi yöntemle almayı planlıyor?
-Kıbrıslı Rum sürücüler, kuzeyde yakıtlarının tükendiğini ve oradaki istasyonlardan akaryakıt almaya mecbur kaldıklarını söylerlerse ne olacak?
-Yeşil Hat Tüzüğü kuzeyde akaryakıt tedarikinin yasak olduğunu açıkça belirtmiyor mu ki Gümrük Dairesi dünkü genelgesinde buna atıf yapmadı?”
Denetimler artıyor: Ceza 3 bin Euro mu 50 bin mi?
Alithia gelişmeleri “Denetimler Yoğunlaştırılıyor… Gümrük Dairesi Laboratuar Testi İçin Araçlardan Örnek Alacak” başlığıyla aktardı.
Gazeteye göre dün yayımlanan genelgede kuzeyden akaryakıt naklinin “yasak olduğu” öne sürülerek geçiş noktalarında yapılan denetimlerin yoğunlaştırılacağı uyarısında bulunuldu.
Tüketim Vergisi Yasası’nın (2004, 91 (1) Gümrük yetkililerine herhangi bir aracı, tüketim vergisine tabi olan ancak bu verginin ödenmediği ürünleri alıkoymak veya el koymak için durdurma, laboratuvar testi için örnek alma yetkisi verdiği belirtilen genelgede, “bu yetkinin, araca da el konulacak ve sürücüsünün suçlu addedileceği şekilde genişletildiği” uyarısında bulunuldu.
Kuralların ihlalinden bahsedilen genelgede şu uyarı da yapılıyor:
“Yasadışı petrol ürünü ve akaryakıt nakledildiğinin saptanması halinde, bu yakıtın ayrı depolarda (taşınan) veya aracın kendi yakıt deposunda olup olmadığına bakılmaksızın, el konulacak ve karışanlar (sürücüler) yasanın öngördüğü cezaya çarptırılacaktır.”
Fileleftheros “Akaryakıta El Koymalar… Gümrük Dairesi Araç Denetimlerini Artırıyor” başlıklı haberinde, uygulanacak para cezası ile ilgili “50 bin Euro’ya kadar idari ceza” ifadesine yer verdi.
Konu hakkında dün gazetelerin web sayfalarında flaş olarak verilen haberlerde ifade edilen ceza miktarı “3 bin Euro” şeklinde belirtilmişti.