Akıncı'dan "devre dışı" tepkisi
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarını kabul etti.
Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı, barış sürecinde "devre dışı" kalma ihtimaline diplomatik nezaket içerisinde tepki gösterdi: "Türkiye ile Rum tarafı müzakere eder hale gelirse bundan rahatsız olurum, bu rahatsızlığımı da saklamam."
Akıncı, "Rum tarafı ve Yunanistan da isterse bir araya gelebiliriz, gayrı resmi de bir araya gelebiliriz, resmi de bir araya gelebiliriz. Sayın Anastasiadis isterse Ankara’ya da gidebilir ama Kıbrıslı Lider de Atina’ya gidebilmeli" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti oluşturan siyasi partilerin genel başkanları ile bir araya geldi, New York temasları ile ilgili bilgi verdi.
Toplantıya Başbakan ve CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, HP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Milli Eğitim ve Kültür Bakanı ve TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ile Maliye Bakanı ve DP Genel Başkanı Serdar Denktaş katıldı.
TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti oluşturan siyasi partilerin genel başkanları ile gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklama yapıyor:
“Değerlendirmelerimizi yaptık. Yarın da muhalefet partileri ile benzeri bir toplantımız olacak. Bugün Sayın Spear’la da görüşmemiz oldu.
New York’taki görüşmelerle ilgili bilgi paylaştım Hükümet partileri ile… Sayın Genel Sekreterle de verimli bir toplantımız oldu ama Sayın Lute’un raporu henüz hazır değildi.
Sayın Lute’un raporu Genel Sekreter tarafından alınacak, 15 Ekim’de durumu yeniden değerlendirme imkanımız olacak.
Sayın Spear’la Derinya ve Aplıç kapılarının açılmasıyla ilgili durumu konuştuk. Güneyde de temaslar yapacak, yine konuşacağız.
Çok uzak olmayan bir tarihte Sayın Anastasiadis’le bir araya gelmeyi ümit ediyorum. Hem kapıların açılma gününü tayin edelim, birlikte duyuralım, hem de bu adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğini kendisi ile konuşmak arzusundayım. Bu bizim sorumluluğumuzdur.
GEVŞEK FEDERASYON…
“Bu konuyla ilgili çeşitli spekülatif haberler var. Sayın Anastasiadis’le konuşacağımızda konuya daha fazla açılık getirmesini bekleyeceğim. Şu anda varılan mutabakatlar, federal devlete verilecek yetkiler dışındaki yetkilerin iki devlete verilmesini içermektedir. Bunun ötesinde kurucu devletler dışında uluslararası anlaşma yetkileri bile var… Varılan mutabakatlar arasındadır bunlar.
Bugüne kadar varılan mutabakatlarda merkezi idareler için öngörülen hangi alanlarda kanatlara aktarma düşüncesi var Sayın Anastasidis’te bilmiyorum.
Sayın Klerides’in düşüncesi vardı, kanatlarda daha fazla yetki olmasını savunuyordu. Bu yanlış bir şey değil. Şu anda müzakere filan ortada yok. Bizim sosyal içerikli de olsa buluşacağımız bir ortamda bunları da değerlendirme fırsatımız olacak.”
ÇAVUŞOĞLU İLE ANASTASİADİS GÖRÜŞMESİ…
“Niyet arayışı çerçevesinde görüşebileceğini bize söylemişti. Biz bunu çok sorunlu değerlendirmedik. Benim itirazım bu eğer süreklilik arz eder hale gelirse, Türkiye ile Rum tarafı müzakere eder hale gelirse bundan rahatsız olurum, bu rahatsızlığımı da saklamam.
Rum tarafı ve Yunanistan da isterse bir araya gelebiliriz, gayrı resmi de bir araya gelebiliriz, resmi de bir araya gelebiliriz. Sayın Anastasiadis isterse Ankara’ya da gidebilir ama Kıbrıslı Lider de Atina’ya gidebilmeli…
Türkiye ile Rum Tarafı müzakere ediyor olursa, süreklilik arz ederse bu kabul edilebilir olmaz.”
ÖZERSAY- AVEROF GÖRÜŞMESİ…
“Sayın Özersay, Sayın Averof’la parti liderleri olarak görüştü. Diğer parti başkanlarının da diğer parti başkanları ile görüşmesinde zarar değil, yarar var. Bu çerçevede kaldığı sürece bir sıkıntı yok.
Ben bir parti başkanı değil, Kıbrıs Türk Halkı’nın seçilmiş lideriyim. Ben o kapasitemle ve halkımdan aldığım yetki çerçevesinde görüşmelerimi sürdürüyorum. Bu adada statükonun devamını istemiyoruz. BM çerçevesinin dışına da çıkamamak gerektiğinin altını çiziyorum. Baş başa görüşmeler de olacak, bunları da dışlamam ama BM bir şekilde bunların içerisinde olmalıdır. Tüm tarafların da bu sürece yardımcı olması gerekir.
Biz genel sekreterle yararlı bir toplantı gerçekleştirdik. Sayın Lute’la dün bir telefon görüşmemiz oldu. Bugün raporunu tamamlamıştır ve Sayın Genel Sektere sunmuştur diye düşünüyorum. Artık 15’ini bekleyeceğiz ve ona göre değerlendireceğiz.” (YD)
Cumhurbaşkanı Akıncı:
“Anastasiadis ile bir kez daha adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğini konuşma arzusundayım”
“15 Ekimden sonra uzak olmayan bir tarihte bir araya gelebileceğiz”
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğini bir kez daha Kıbrıs Rum yönetimi lideri NikosAnastasiadis ile konuşmak arzusunda olduğunu ifade ederek, “Çünkü bu bizim sorumluluğumuzdur ve bu adada daha iyi, daha güzel bir gelecek yaratmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, halktan aldığı yetkinin ne olduğunu bilerek bugüne kadar bu süreci getirdiğini, bundan sonra ne şekilde evrileceğine hep birlikte bakacaklarını söyleyerek, “Bu adada barış ve huzur içerisinde bir gelecek istiyoruz, statükonun devamını istemiyoruz, bunun kimseye bir yararı yok” diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Akıncı, gayri resmi görüşmeler süreklilik arz eder ve “Türkiye ile Rum tarafı müzakere ediyor” noktasına gelirse bunun kabul edilebilecek bir şey olmayacağını söyledi.
Önümüzdeki günlerde daha iyiye, daha güzele gitmek için var güçleriyle çalışacaklarını belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, “Ama sadece bizim çalışmalarımızı yeterli değil. Tüm tarafların bu süreçlere yardımcı olmaları gerekir” ifadesini kullandı.
HÜKÜMET ORTAKLARINI BİLGİLENDİRDİ
Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümet ortakları ile görüşmesinin ardından basına açıklama yaptı.
New York temaslarının ardından, hükümeti oluşturan dört siyasi partinin genel başkanı ile görüştüğünü, yarın da Meclis’te temsil edilen muhalefet partilerinin liderleri ile görüşeceğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, bugün ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi ElizbethSpehar ile görüştüğünü kaydetti.
New York’ta BM Genel Sekreteri Genel Sekreteri AntonioGuterres ile görüştüğünü, Avrupa Birliği’nin Dışilişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ve Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok’la görüşmeleri olduğunu aktaran Cumhurbaşkanı Akıncı, hükümet partilerinin liderlerine bu görüşmelere ilişkin bilgi paylaştığını, yarında Meclis’te temsil edilen muhalefet partilerinin liderlerini kabul ederek bilgi vereceğini söyledi.
“LUTE İLE DÜN TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTIK, RAPORU HAZIR”
BM Genel Sekreteri ile yararlı bir görüşmesi olduğunu, ancak görüşme yapıldığı sırada, Guterres’in Kıbrıs için geçici olarak görevlendirdiği özel danışmanı Jane Holl Lute’un raporunun son şeklini almaması nedeniyle, rapor çerçevesinde bir görüşme yapamadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, Lutile dün telefon görüşmesi yaptığını, o raporun tamamlandığını bildirdi.
BM Güvenlik Konseyi’ne 15 Ekim’de bir rapor sunulacağını, Lut’un BM Genel Sekreteri’ne yönelik hazırladığı görüşlerinin de o rapora yansımasını beklediklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Genel Sekreter de Güvenlik Konseyi’ne başka bir rapor sunacak. O raporunda, Sayın Lute’un yaptığı çalışmaların sonuçlarını da aktarmış olacak. 15 Ekim’de durumu yeniden değerlendirme imkanımızolacak” dedi.
SPEHAR İLE DERİNYA VE APLIÇ KAPILARININ BİR AN ÖNCE AÇILMASI YÖNÜNDE SON DURUMU DEĞERLENDİRDİK
Spehar ile bugün yaptığı görüşmenin içeriğini daha önceden duyurduğunu, spesifik olarak Derinya ve Aplıç kapılarının bir an önce açılması yönündeki son durumu değerlendirdiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, Spehar’ın Güney Kıbrıs’ta yapacağı temasların ardından yeniden haberleşeceklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, iki liderin önümüzdeki günlerden bir araya gelmesinin mümkün olduğunu belirterek, 15 Ekim’de BM Güvenlik Konseyi’ne rapor sunulduktan sonra, çok uzak olmayan bir tarihte Rum lider Nikos Anastasidis ile bir araya gelmeyi arzu ettiğini söyledi.
“ANASTASİADİS İLE ADANIN GELECEĞİNİN NASIL ŞEKİLLENECEĞİNİ
BİR KEZ DAHA GÖRÜŞMEK ARZUSUNDAYIM”
Anastasiadis ile adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğini bir kez daha görüşme arzusunda olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Hem Aplıç ve Derinya kapılarının açılış gününü birlikte tespit edelim ve bunu birlikte kamuoyuna duyuralım, hem de bu adanın geleceğine ilişkin 15 Ekim’de çıkacak olan raporu da değerlendirerek, karşılıklı bir görüş alışverişinde bulunalım. Bu adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğini bir daha (Anastasiadis ile) kendisi ile konuşmak arzusundayım. Çünkü bu bizim sorumluluğumuzdur ve bu adada daha iyi, daha güzel bir gelecek yaratmak hepimizin ortak sorumluluğudur diye düşünüyorum.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki günlerin hareketli geçmeye aday olduğuna işaret ederek, 15 Ekim’deki rapordan sonra, Anastasiadis ile en erken zamanda bir araya gelmenin yolunu bulacaklarını kaydetti.
“BULUŞTUĞUMUZDA, ANASTASİADİS’TEN GEVŞEK FEDERASYON
KONUSUNA DAHA FAZLA AÇIKLIK GETİRMESİNİ İSTEYECEĞİM”
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Rum tarafında son günlerde sıkça, gevşek federasyon konusunun gündeme getirilmesiyle” ilgili görüşünün sorulması üzerine, bu konuyla ilgili son günlerde çeşitli spekülatif haberler olduğuna işaret ederek, Anastasiadis ile buluşmasında, konuya daha fazla açıklık getirmesini isteyeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, şöyle devam etti:
“Şuanda varılan mutabakatlar, merkeze-federal hükümete verilecek olan yetkilerin dışındaki tüm yetkilerin iki kurucu devlete ait olmasını zaten içeriyor. Yani, ‘artık yetkiler’ olayı kanatlardadır. Bunun içinde sağlık, eğitim, bayındırlık, ticaret, turizm var, sayabildiğiniz kadar birçok alanı kapsıyor. Bunun ötesinde, kurucu devletlerin yetki alanı içerisine giren konularda uluslararası anlaşma yapma yetkileri bile var, şuanda. Yani varılan mutabakatların içerisinde eğitim, turizm,kültür, ticaret alanında uluslararası anlaşmalar yapmaları öngörülmektedir. Merkezi yetkiler bakımından ilk başta akla gelen dış politika, savunma, bütçe gibi konular var ve bunların da olması doğaldır. Sayın Anastasiadis’te, bugüne kadar varılan mutabakatlarda merkezi yönetim için öngörülen hangi alanlarda kanatlara aktarımda bulunmak düşüncesi var, onu bilmiyorum. Bu da kamuoyuna ayrıntılı olarak yansımadığı için bir yorum yapmak mümkün değil. Önümüzdeki günlerde buluşmuşken bu konuları da konuşmak fırsatımız olacak.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, eski Rum yönetimi lideri GlafkosKlerides’in bu konularda bilinen görüşleri olduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
“Klerides’in şöyle bir düşüncesi vardı: merkezde yetkileri ne kadar fazla yapmaya çalışırsak, iki toplum arasında sürtüşme alanlarını o kadar artırırız diyordu. O nedenle, bunların mümkün olduğu kadar az olmasını, kanatlarda daha fazla yetkilerin olmasını savunuyordu. Bu yanlış bir şey değil. Biz de bu müzakereler sürecinde bunları sık sık konuştuk, hatırlattık. Müzakereler devam ederken Sayın Klerides’in bu yaklaşımı bazı durumlarda unutuldu, terk edildi ve merkezi yetkileri artırma yönünde bazı çabalar gösterildi. Şimdi bunun tersi bir tavır olacağı anlaşılıyor. Ama şuanda ortada müzakere yok. Dolayısıyla, sosyal içerikli de olsa buluşacağımız bir ortam da bunları değerlendirme fırsatı buluruz diye ümit ederim. En azından Sayın Anastasiadis’in ne düşündüğünü, geleceği öngörürken bunun ne anlama geldiğini; ete kemiğe bürünmüş bir şekilde, somut bir şekilde ifadelendirebileceksebunun yararlı olacağını düşünüyorum.”
“TÜRKİYE İLE RUM TARAFI MÜZAKERE ETMEYE BAŞLADI NOKTASINA GELİRSE BUNDAN KIBRIS TÜRK HALKI DA RAHATSIZ OLUR”
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir gazetecinin, Rum sözcünün, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Anastaiadis’ingörüşmesini doğruladığını anımsatarak, “Cumhurbaşkanı Akıncı olarak devre dışı kaldığınız söyleniyor, böyle bir şeyi kabul eder misiniz?” sorusuna karşılık, daha önce yaptığı açıklamada, Sayın Çavuşoğlu’nun kendisi ile görüşmesinde, Anastasiadis ve Kiprianu ile geçmişte olduğu gibi gayri resmi buluşup, niyet araştırması anlamında görüşebileceğini söylediğini duyurduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
“Biz bunun çok mahsurlu olacağını değerlendirmedik. Niyet araştırması bakımından bir, iki defa bir araya gelirsiniz burada bir sorun yoktur. Zaten bu da gizlenmiş bir şey değil, CransMontana’da yapıldı, daha sonra da yapılabilir. Ama, benim itirazım, bunu çok net olarak söylüyorum, söyledim de, bu eğer süreklilik arz eder hale gelirse ve bu bir gayri resmi bile olsa, adı, Türkiye ile Rum tarafı müzakere etmeye başladı noktasına gelirse bundan Kıbrıs Türk halkı da rahatsız olur, onun seçilmiş lideri olarak ben de elbette rahatsız olurum, bu rahatsızlığımı da saklamam. Eğer böyle bir şey yapılacaksa, bu dört taraf arasında (Türkiye Yunanistan, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı) böyle bir düşünce üzerinde uzlaşılırsa ona da bir itirazım yok. Yine açıklamamda vardı; Sayın Erdoğan ile biz görüştüğümüzde Rum tarafı ve Yunanistan da isterse dörtlü olarak da bir araya gelebiliriz, sosyal amaçlı gayri resmi bir araya gelebiliriz. Sayın Erdoğan, Sayın Çipras, Sayın Anastasidis ve ben dördümüz de buluşabiliriz. AnastasiadisAnkara’yı ziyaret etmeyi arzu ederse, ona da varız, gitsin ama Kıbrıs Türk halkının lideri de Atina’ya gidebilsin.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, çapraz ziyaretlerin, müzakereciler tarafından bir kere yapıldığını; Rum müzakerecinin Ankara’yı, Kıbrıs Türk müzakerecisinin de Atina’yı ziyaret ettiğini anımsatarak, bunun arkasının gelmediğini, Rum-Yunan tarafının bu işi sürdürmek istemediğini söyledi.
Bu konularda mütekabiliyetin önemli olduğunu, bunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Akıncı, “Bir defa, iki defa buluşulur, gayri resmi sohbet edilir ama bu süreklilik arz eder ve ‘Türkiye ile Rum tarafı müzakere ediyor’ olursa bu kabul edilebilecek bir şey olmaz” dedi.
Cumhurbaşkanı Akıncı, bir gazetecinin, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı, Halkın Partisi Genel Başkanı Kudret Özersay’ın, DİSİ lideri Averof Neofidu ile görüşmesine ilişkin olarak “Gayri resmi görüşme süreci başladı diye bir ifadesi var. Sizin ifadelerinizde, müzakerelerde metot üzerine bir sorun olduğunu söylüyorsunuz ama Sayın Özersay özünde sorun var diyor. Böyle olduğu zaman, ortaya çift başlı görüntü çıkmıyor mu?” sorusu üzerine, Özersay ve Averof’un parti liderleri olarak görüştüğüne işaret ederek, partilerin temas etmesinde büyük yarar olduğunu söyledi.
Parti başkanlarının düşüncelerini birbirlerine aktarmalarında yarar olduğunu, zarar olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Akıncı, “Dolayısıyla bu çerçevede kaldığı sürece bir sorun görmem. Averof ile de Kiprianu ile de görüşülebilir, bu konularda bir sıkıntı olacağını sanmıyorum” dedi.
“BM ÇERÇEVESİNİN DIŞINA DA ÇIKMAMAK GEREKİR”
Diğer partilerin de temaslarının olacağını tahmin ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Akıncı, BM çerçevesinin dışına çıkmamak gerektiği uyarısında bulunarak şöyle konuştu:
“Kendi konumum itibarıyla, halktan aldığım bir yetki var, ben bir parti başkanı değilim, Kıbrıs Türk halkının seçilmiş cumhurbaşkanıyım. Rum tarafı ya da üçüncü taraflar cumhurbaşkanlığımızı resmen kabul etmese de Kıbrıs Türk halkının seçilmiş lideri olduğumuzu bütün dünya görüyor, kabul ediyor, o nedenle de bizimle temas ediyorlar. Ben o kapasitemle ve halkımdan aldığım yetki çerçevesinde ve o yetkinin de ne olduğunu bilerek bugüne kadar bu süreci getirdim, bundan sonra ne şekilde evrileceğine hep birlikte bakacağız. Bu adada barış ve huzur içerisinde bir gelecek istiyoruz, statükonun devamını istemiyoruz, bunun kimseye bir yararı yok ve BM çerçevesinin dışına da çıkmamak gerektiğini düşünüyorum, burası da çok önemlidir. Yani herkes partiler arası temaslar yapabilir, kendi çerçevelerinde ama biz eğer temas yapacaksak, baş başa görüşmeler de olabilir, bütün bunları dışlamam, geçmişte yaptık da gene yapmamız olasıdır ama BM de bir şekilde bu olayın içinde olacaktır, olmalıdır diye düşünüyorum.”
Cumhurbaşkanı Akıncı, önümüzdeki günlerde daha iyiye, daha güzele gitmek için var güçleriyle çalışacaklarını belirterek, “Ama sadece bizim çalışmalarımız yeterli değil. Tüm tarafların bu süreçlere yardımcı olmaları gerekir. Biz BM Genel Sekreteri ile yararlı bir görüşme yaptık, Genel Sekreter geçmişten gelen tavırlarımızı da bilen biri olarak bizim konumuzu biliyor, görüyor, anlıyor, her şeyin farkındadır” dedi. (Cb basın)
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Kıbrıs raporunun BM Genel Kuruluna sunulacağı 15 Ekim sonrası Rum Lider Nikos Anastasiades ile görüşmeyi arzu ettiğini ifade ederek, “Bu adanın geleceğine, adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğine ilişkin kendisiyle konuşmak arzusundayım. Bu bizim sorumluluğumuzdur, bu adada daha iyi daha güzel bir gelecek yaratmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
Akıncı, “Türkiye ile Rum tarafının gayri resmi görüşme yapması” ile ilgili olarak da, “Benim itirazım bu görüşmeler gayri resmi olsa da süreklilik arz ederse ve ‘Türkiye ile Rum tarafı müzakere’ ediyor noktasına gelirsedir… Bundan Kıbrıs Türk halkı da ben de seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak rahatsız olurum bunu da saklamam.” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, hükümeti oluşturan siyasi partilerin başkanlarını kabul etti. Görüşme sonrası basına açıklama yapan Akıncı, New York temasları ve yaptığı görüşmeler ile ilgili bugün hükümet ile bilgi paylaştığını yarın da muhalefet partileri ile görüşeceğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri ile yararlı bir görüşme yaptığını fakat BM Genel Sekreterinin Kıbrıs'taki taraflarla görüşmelerde bulunması için yetkilendirdiği üst düzey BM yetkilisi Jane Holl Lute'un raporunun tamamlanmadığından bunu görüşme fırsatı bulamadığını kaydetti.
Bugün Lute ile telefonda görüştüğünü kaydeden Akıncı, o raporun tamamlandığını ve Genel Sekretere verildiğini, 15 Ekim’de de BM Güvenlik Konseyine sunulacak Kıbrıs raporunda bu görüşlerin yer alacağına inanç belirterek, 15 Ekim’de yeniden değerlendirme yapabileceğini dile getirdi.
ANASTASİADİS İLE GÖRÜŞME ÇOK UZAK OLMAYAN BİR TARİHTE OLABİLİR
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, bugün görüştüğü Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Elizabeth Spehar ile Derinya ve Aplıç kapılarının bir an önce açılması konusunu değerlendirdiklerini ifade ederek, iki lider olarak bir araya gelmelerinin mümkün olduğunu, 15 Ekim sonrası Kıbrıs raporunun açıklanmasıyla bunun çok uzak olmayan bir tarihte gerçekleşmesini arzu ettiğini kaydetti.
Akıncı, görüşmede, hem Derinya ve Aplıç kapılarının açılış gününü birlikte tespit edip kamuoyuna duyurma hem de adanın geleceğine ilişkin BM’de açıklanacak raporu da değerlendirerek karşılıklı görüş alışverişinde bulunmaları ve adanın geleceğinin nasıl şekilleneceğini konuşmalarını arzu ettiğini, bunun sorumlulukları olduğunu vurguladı.
Bu adada daha iyi ve güzel bir gelecek yaratmanın sorumlulukları olduğunu ifade eden Akıncı, “Önümüzdeki günler hareketli geçecek bize göre, biz üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz” dedi.
“FEDERAL MODELDE DEĞİŞİKLİK DÜŞÜNCESİ VARSA GÖRÜŞMEDE ÖĞRENECEĞİM”
Soruları da yanıtlayan Akıncı, Rum lider ile görüşmeleri halinde Rum tarafında son günlerde çıkan bazı haberleri de sorma ve değerlendirme fırsatı bulacağını ifade ederek, şöyle devam etti:
“Şu anda varılan mutabakatlar merkezde federal hükümete verilecek yetkilerin artıkları kurucu devletlerdedir. Birçok alanda. Kurucu devletlerin yetki alanları içerisinde uluslararası anlaşmalar yapmaları da öngörülüyor.
Merkezi yönetim için öngörülen hangi alanları kurucu devletlere aktarma düşüncesi var bilmiyorum, yorum yapamam buluşunca bu konuları konuşma fırsatımız olacak.
Bu konuda yıllar önce sayın Klerides’in bilinen görüşleri var; merkezde yetkiler ne kadar çok olursa iki taraf arasında sürtüşme artar o yüzden merkezde yetkiler daha az kurucu devletlerde daha çok olmasını savunuyordu bu yanlış bir şey değil. Müzakereler sürerken merkezi yetkiler artırılmaya çalışıldı şimdi tersi görülüyor. Sosyal içerikli görüşme ortamı bulursak bunları değerlendireceğiz.”
TÜRKİYE-RUM KESİMİ TEMASI
Rum lider ile Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın görüşmesi ve yapılan “Akıncı devre dışı kaldı” yorumlarının sorulması üzerine Akıncı şunları söyledi:
“Sayın Çavuşoğlu bize gayri resmi buluşup niyet araştırması yapabileceğini söylemişti biz bunun çok mahsurlu olacağını değerlendirmedik, bir iki defa görüşürsünüz bunda sorun yoktur, ama benim itirazım süreklilik arz ederse ve Türkiye ile Rum tarafı müzakere ediyor noktasına gelirse bundan Kıbrıs Türk halkı da ben de seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak rahatsız olurum bunu da saklamam.
Böyle bir şey yapılacaksa bu bütün taraflar arasında 4 taraf arasında yapılabilir. Rum lider Ankara’yı da ziyaret eder ama biz de Atina’ya gidebiliriz. Müzakerecilerde olduğu gibi… Mütekabiliyet önemli, bir iki defa buluşulur ama süreklilik arz ederse bu kabul edilebilecek bir şey olmaz.”
“SİYASİ PARTİ BAŞKANLARININ BULUŞMASINDA SAKINCA YOK”
Akıncı, siyasi parti başkanlarının muhataplarıyla görüşebileceğini, bu temasların yararlı olduğuna işaret ederek, fikir alışverişinin yararı olduğunu zararı olmadığını vurguladı.
Akıncı, halktan aldığı yetki ile görevini sürdürdüğünü, bundan sonra ne şekilde evrileceğini göreceğini ifade ederek, “Bu adada barış huzur içinde bir gelecek istiyoruz. Statükonun devamını istemiyoruz, BM çerçevesi dışına çıkmamalıyız, BM bu olayın içinde olacaktır olmalıdır, önümüzdeki günlerde daha iyiye gitmek için var gücümüzle çalışacağız tüm taraflar da destek olmalı. BM Genel Sekreteri de bizi görüyor anlıyor her şeyin farkındadır.” (Tak)