1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Alashia Yeniden Doğdu
Alashia Yeniden Doğdu

Alashia Yeniden Doğdu

Alashia Yeniden Doğuyor temalı 2’nci Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun ve Alashia Yeniden Doğuyor Sergisi’nin açılışı Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından yapıldı.

A+A-

Alashia Yeniden Doğuyor temalı 2’nci Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu’nun ve Alashia Yeniden Doğuyor Sergisi’nin açılışı Meclis Başkanı Sibel Siber tarafından yapıldı.

Vakıflar İdaresi Başkanlığı tarafından organize edilen sempozyum, binlerce yıl önce Kıbrıs coğrafyasında yer alan Alashia döneminde yaşayan sanatçıların eserlerinin, pek çok ülkeden sanatçıların bire bir kopya yapıp sergilenmesini öngörüyor.

Sibel Siber de açılış kapsamında, bir seramik sanatçısı tarafından yapılan Alashia dönemine ait bir eserin kopyasını sergi salonuna yerleştirdi.

KKTC Milli Günleri Kutlama Komitesi’nin programı kapsamında Bedesten’de yer alan ve dün akşam açılan  sergi, 30 Kasım’a kadar 11:00 ile 19:00 arası ziyarete açık olacak. Proje Sorumluluğu Rauf Ersenal  ve küratörlüğü Ayhatun Ateşin tarafından yapılan etkinlik kapsamında sempozyumlar da yer alacak.

SİBER

Meclis Başkanı Sibel Siber açılışta yaptığı konuşmada, Kıbrıs’a ait binlerce yıllık pek çok eski eserin bugün Paris, Londra ve New York’taki müzelerde sergilenmekte olduğunu kaydetti.

Siber, “Gönül bunların orijinallerinin bizlerde sergileniyor olmasını arzu ederdi” dedi.

Seramik sanatçıları tarafından üretilen binlerce yıllık eserlerin bire bir kopyasını görmenin, kaçırılan eserlerin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını ifade eden Siber, “Pek çok kişinin kaçırılan eserleri görme imkanı bulamayabilir ancak bu çalışma o dönemlerde neler yapıldığını, neler götürüldüğünü görmek açısından önemli bir çalışmadır” şeklinde konuştu.

ATEŞİN

Ayhatun Ateşin ise, Proje sorumlusu Rauf Ersenal’ın son 15 yılda serginin ana malzemesi olan yurt dışına kaçırılan eserleri araştırma yaptığına dikkat çekti.

Ateşin, “Pek çok uygarlığa ev sahipliği yapmış adada bu kaybolan eserlerin görülememesi büyük bir eksiklikti” dedi.

Londra’da ziyaret ettiği bir müzede Kıbrıs bölümünde Kıbrıs’a ait heykel kafalarını gördüğünü, bunların kendisine Salamis harabelerindeki başsız heykelleri hatırlattığını anlatan Ateşin, eserlerin yapımında emeği geçen farklı ülkelerden sanatçılara teşekkür etti.

Etkinlik sayesinde kaçırılan eserlerin doğduğu adaya bir getirisi olmasını temennisinde bulunan Ateşin, “Rauf Ersenal’ın Kıbrıs’tan kaçırılan eserleri kucaklaması bizleri bugünlere getirdi” dedi.

ERSENAL

Proje Sorumlusu Rauf Ersenal ise 12 bin yıllık tarihi bir mirasa sahip olan Kıbrıs’ın bu açıdan bir dünya ülkesi olduğunu belirtti.

Kıbrıs’ın kültür ve birikimleriyle büyük bir ülke olduğunu ifade eden Ersenal, “Ortaya çıkarılan eserlerle bir farkındalık yaratılabiliyorsa, binlerce yıl önce yaşamış sanatçıların eserleri halen bugün konuşulabiliyorsa, gelecek nesillere çok güzel notlar bırakılıyor demektir. Artık bu ülkeden bir şey kaçırmasınlar. Alabildiklerini aldılar. Dünyanın en süper devletlerinin en süper müzelerinin başköşelerde bu küçücük adanın eserleri duruyor” dedi.

Etkinlikte, tarihçi bilim adamı Nezih Başgelen ( Uygarlıkların sessiz dili seramik ), Sevim Çizer, Bülent Kızılduman (Alashia Ülkesinde Kral Tepesi), Sevim Çizer (Anadolu Çömlekciliğinin Son Kadın Ustaları),Levent zoroğlu(Antik Kıbrıs Kilitya Bölgesi ilişkileri), Luca Zavagno(Ortaçağ’da Kıbrıs), Rıza Tuncel(Tarih öncesi Kıbrıstan betimler), gazeteci Özgen Acar (Kıbrıs'ta Tarih yağması) isimli sunumlar gerçekleştirecek.

Etkinlik kapsamında 25 Kasım akşamı Mustafa Ersenal tarafından film gösterimi, 18-25 Kasım tarihleri arasında Şenay Buluğ tarafından “Alashia’nın çizgilerle anlatımı” konulu atölye çalışması, 29 Kasım Cumartesi günü Mustafa Ersenal’ın Alashia belgesel sunumu yer alacak.

(TAK/ FOTO: CEMİL DİMİLİLER)

Bu haber toplam 1937 defa okunmuştur