1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ali Kişmir askerliği yorumladı
Ali Kişmir askerliği yorumladı

Ali Kişmir askerliği yorumladı

Ali Kişmir… Genç TV program yapımcısı.. Afrika Gazetesi köşe yazarlarından… Askerliği yorumladı.

A+A-

Mert Özdağ

Ali Kişmir… Genç TV program yapımcısı… Afrika Gazetesi köşe yazarlarından… Askerliği yorumladı. Askerliğin gençliğin en büyük sorunlarından olduğuna işaret etti. “Kıbrıs’ın kuzeyinde askerliğin düşürülmesi ve hatta kademeli olarak kaldırılması için süratle adım atılmalıdır” diyen Kişmir, Anayasa değişikliği konusuna da dikkat çekti. İşte Kişmir’in askerlik yorumu:

SORU: Askerlik konusunu gençliğin bir sorunu olarak görüyor musunuz? Neden?

KİŞMİR: Zorunlu askerlik yalnız ülkemizde yaşayan değil, yurtdışında yaşayan gençlerimizin de önünde duran en büyük sorunlardan bir tanesidir. Gençlerimiz belirli bir yaştan itibaren askerlik korkusu ile tanışıyorlar ve zaman yaklaştıkça bu psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. Geleceklerini planlarken zorunlu askerliği bunun dışında bırakamıyorlar. Birçok gencimiz sırf bu nedenle kendi elleri ile kuracakları hayatlarını ertelemek zorunda kalıyorlar. Doğal olarak bu durum gençlerimizin ailelerine bağımlılık sürelerini uzatıyor. Birçok gencimizin zorunlu askerlikten kurtulmak için başta İngiltere olmak üzere yurtdışına göç ettiklerini biliyoruz. Aynı şekilde yurtdışında yaşayan bir çok gencimizin de sırf bu nedenle kendi ülkesine dönemediğini de biliyoruz. Bana göre bu hem büyük bir haksızlık, hem de gençlerin geleceklerini kurması açısından önlerinde duran büyük bir engeldir...

SORU: Türkiye’de ve güney Kıbrıs’ta gündeme gelen askerlik süresinin kısaltılması konusunda Kıbrıs’ın kuzeyinde de adım atılması konusunda görüşünüz nedir?

KİŞMİR: “Türkiye’de askerlik düşüyor, o nedenle bizde de düşmelidir” görüşü bana göre çok “sığ” bir görüştür. Bir şeyleri yapmak ya da başarmak için ille de başkalarının adım atmasını beklememeliyiz. Evet, Kıbrıs’ın kuzeyinde askerliğin düşürülmesi ve hatta kademeli olarak kaldırılması için süratle adım atılmalıdır. Bu konuda Sayın Yorgancıoğlu’nun yaptığı açıklamayı ben “talihsizlik” olarak görüyorum ve CTP’nin, Sayın Yorgancıoğlu’nun açıklamasının aksine bu konuda net bir adım atacağına inanıyorum. Zaten bunu parti ideolojisi gereği yapmak zorundadır. Umarım bu süreçte anayasanın geçici 10. maddesinin arkasına saklanılmaz. Çünkü şu anda görevde bulunan hükümet bu maddeyi değiştirecek güce sahip. Üstelik “anayasada değişiklik” halka verdikleri sözlerin başında geliyor. O nedenle Türkiye’yi bir kenara bırakmalı ve kendi işimize bakıp, kendi meselelerimizi kendimiz halletmeliyiz. Artık bu adada birlikte aynı çatı altında yaşaması gereken iki toplum gençlerinin birbirlerine silah doğrultmaları kabul edilemez...

SORU: Vicdani ret ve profesyonel askerlik konusunda ne düşünüyorsunuz?

Vicdani ret bana göre her bir bireyin en doğal hakkıdır. Tersi bir durum zaten insan haklarına aykırıdır. Özellikle içinde bulunduğumuz şartları göz önüne bulundurursak, sanırım bu hakkı kullanmaya en çok bizim ihtiyacımız vardır. Bana göre vicdani ret tartışma gerektirmeyen bir konudur. Bu konuda sivil idarenin bir an önce cesur adımlar atarak çıkartacakları ve/veya değiştirecekleri yasalar ile bireylerin bu haklarını koruma altına almalıdır. Dünya koşullarında askerlik gerekli ise, bunun adı zorunlu değil, profesyonel askerlik olmalıdır. Böylece gençlere seçme hakkı vermiş olursunuz. Aynı zamanda kanayan bir yara olan işsizlik sorununa da katkı sağlayabilir. Sonuçta kişinin seçme hakkı sadece kendini ilgilendirdiği için bu konuda toplumsal bir sorun olmaktan çıkar. Kısacası askerliğin kısaltılması, kademeli olarak kaldırılması yönünde atılacak olumlu bir adımdır. Gençlerimizin önünü açmak siyasilerin başlıca görevleri arasında yer almaktır. 12 Eylül cuntasının bir eseri olan “KKTC” ve onun ceberrut anayasası yüzünden insanlarımızın üstünde oluşan baskılar artık son bulmalıdır. Görevdeki hükümet “değiştireceğiz” diyor, bizler de merakla o günü bekliyoruz...

----------------

Oğluna ağlayan anne NE DÜŞÜNÜYOR?

CTP Gençlik Örgütü’nün girişimiyle bir süredir kamuoyunda konuşulan ve CTP milletvekili Abbas Sınay’ı kısa bir süre sonra meclise sunmaya hazırlandığı Askerlik (Değişiklik) Yasa Önerisi’nin detayları ortaya çıktı.
Meclis gündeminde tartışmaya açılacak olan 'taslak öneride' askerlik sürelerin kısaltılması dikkat çekiyor.
Buna göre yedek subay ve çavuşların askerlik süresi 12 aydan 8 aya inecek.
Erlerin süresi 15 aydan 12 aya düşecek.
Üniversite mezunu olarak yedek subay ve çavuş olmaya hak kazananlar eğer isterlerse “kısa dönem er” olarak 6 ay askerlik yapabilecekler.
Daha önce 15 ay askerlik yapan meslek lisesi mezunları ve iki yıllık yüksek okul mezunları, 8 ay süreyle “er” olarak askerlik yapacak.
Altınız çiziyorum, henüz bu bir taslak!..
Yani önce komiteye, oradan da genel kurula gidecek.
Değişmeye açık bir taslak…
Haftalardır bu konuyu tartışıyoruz.
Hemen hemen tüm gençlik örgütlerinin fikirlerini okudunuz bu sayfada…
Askerlik mağdurlarının mektuplarını…
Bazı ailelerin fikirlerini de yayınladım.
Siyasilerin sözleri de yer aldı bu sayfada…
Sosyal medyadan seçmeler de alıp, yayınladım.
Ancak askerliğin bir diğer mağdurları, kadınlar pek konuşmadı!..
Anneler mesela?
Oğullarının arkasından göz yaşı döken anneler ne diyor bu meseleye?
Ya da genç kızlar?
Nişanlısını, eşini, sevdiği, aşık olduğu adamı askere gönderen kadınlar, neden konuşmuyor?
Askerlikle ilgili görüşleri vardır elbet…
Şimdi sıra kadınlarda…
LÜTFEN görüşlerinizi açıklamaktan çekinmeyiniz.
Oğluna ağlayan anne, ne düşünüyorsun?
Nişanlısını gözleyen genç kız, konuşmayacak mısın?
Eşini askere gönderen, tüm sorumluluklar sırtına kalan güçlü kadın, sen de konuş lütfen!
Militarizme karşı sözü olan kadınlar?
Siz de konuşun.
Mesajlarınızı elektronik posta adresim [email protected] veya Facebook’tan şahsıma iletebilirsiniz.
Askerliği tartışmaya devam edeceğiz…
Sıra kadınlarda…

HAFTAYA DEVAM EDECEK

Bu haber toplam 2827 defa okunmuştur
Etiketler : ,