Alışılmışlıklar gidiyor…
‘Geleneksel siyasetin’ bitiş işaretleri Avrupa’dan gelmeye devam ediyor.
Yunanistan’daki Syriza’nın alışılmışlıkları aşarak iktidara gelmesinin ardından bu kez de İspanya’da henüz geçtiğimiz yıl kurulan Pademos (Yapabiliriz) Partisi önceki gün yapılan yerel ve bölgesel seçimlerde ikinci parti durumuna geldi.
Pademos iki ana partiden biri olan Sosyalist Parti’yi geçti ve %25 oy aldı.
2006 yılında kurulan ve bir protesto hareketi olan Ciudadonos (Vatandaşlar) da iki büyük kentte yani Madrit ve Barcelona’da dördüncü parti durumuna geldi.
Elde edilen sonuçlar Kasım ayında yapılacak genel seçimler için iki partiyi de umutlandırdı çünkü yerel seçimler ülkenin tamamında, bölgesel seçimler ise 17 bölgenin 13’ünde yapıldı ve elde edilen sonuçlar böyle bir umudu güçlendirdi.
İktidardaki muhafazakâr eğilimli Halk Partisi ise oyların %27’sini aldı ancak geçen seçimlere göre oy oranını 10 puan düşürdü. Bu da Podemos ve Ciudadonos’u daha da umutlandırdı.
Kasım ayına daha 6 ay varken ve iktidar partisi bu oranda bir oy düşüşü yaşarken halkta umut olan sözkonusu iki parti çalışmalarını daha da yoğunlaştıracaklara benziyor.
***
Öte yandan 37 yaşındaki Podemos lideri Pablo Iglesias, seçim sonuçlarının İspanya'da geleneksel siyasetin bittiğini gösterdiğini söylüyor.
Ülkede iktidar neredeyse 40 yıldır Halk Partisi ile Sosyalist Parti arasında gidip gelirken özellikle Yunanistan'da Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA) iktidara gelmesi ile daha da cesaretlenen Iglesias, iktidara gelirlerse İspanya'nın borcunun bir kısmının silinmesi için çalışacaklarını da söylüyor.
İktidara gelirlerse borç erteleme işi ne kadar gerçekçi olur veya ne kadar başarırlar orası belli değil çünkü Yunanistan’da da Çipras iktidara gelirken aynı şeyleri söylüyordu, iktidardan sonra da söyledi ancak henüz net bir başarı sağladığını söylemek mümkün değil.
Elbette daha çok kısa bir dönem geçti iktidara gelmelerinin ardından ancak bu süre biraz daha uzarsa ve elde avuçta ‘başarı’ sayılabilecek bir ekonomik ilerleme veya ilerlemeden öte bir rahatlama gelmezse bu parlak dönem geri dönebilir.
Ben kendi adıma bir rahatlama gelmesini çok istiyorum çünkü Yunanistan’daki böyle bir başarı, İspanya’da da baş gösteren yenilikçi siyasetin başka yerlere de sıçramasını sağlayacaktır.
Avrupa’nın yenilenmeye, yeni söylemlere, yeni politikalara, daha samimi bir görüntü vermeye ihtiyacı var gibi geliyor.
***
Bize gelince; biz aslında bunu hep yapıyoruz. Bu kez de seçmen, oylarıyla Eroğlu’nu gönderdi, Akıncı’yı gönderdi saraya… Yine net bir mesaj verdi; “Çözüm istiyoruz” dedi. Öncesinde neden Eroğlu’nu getirmişti onu henüz anlamış! değilim ama hatasını gördü, hemen gönderdi diye umutlu düşüncemi de sürdürmek isterim.