1. YAZARLAR

  2. Kaya Emiroğlu

  3. Altyapı dediğimiz
Kaya Emiroğlu

Kaya Emiroğlu

Altyapı dediğimiz

A+A-

Futbolda altyapı ya da esas terimiyle özkaynakların önemi her geçen gün artıyor. Ancak bu önem, ancak istikrarla korunabilir. Bilimsel çalışmalarla yürütülebilir. Planlı bir program çerçevesinde yürütülüp, başarıya ulaşılabilir. 2014 U-15 şampiyonasında izledik.

Farklı farklı skorlar, ligden çekilen takımlar, maçlara çıkmayan ya da çıkamayanlar vs. Dönem dönem göreve getirilen ve çalışan antrenörlerle ve parça parça çalışmalarla bu işin olmayacağı aşikar. Özkaynaklar ciddi, disiplinli ve uzun vadeli istikrarlı bir planlama isteyen ve adeta A takımlardan ayrı olarak kendi ortamı ve sistemi olan bir kurumdur.  Ya da öyle olmalıdır.

Ülkemizde bu işe en çok eğilen, isteyen ve istikrar peşinde koşan Yenicami ve Dumlupınar, gerçekten hakettikleri 2014 U-15 finalinde bugün karşı karşıya gelecekler. İki takıma da başarı dileklerimizi gönderirken, iki kulübün de bu işe ne kadar önem verdiğinin altını çizmek gerek. Doğan Türk Birliği, Türk Ocağı, Cihangir ve Küçük Kaymaklı gibi kulüplerimizi de bu gruba katabiliriz.

Yenicami tesis anlamında bazı avantajlarını geç de olsa kazanırken bunu pozitif anlamda kullanmaya ve başarıya yansıtmaya devam ediyor. Edecekte. Çünkü gerek yönetici, gerekse teknik ekip, bu işi gönülden seven ve bu işin ciddiyetinde olan insanlardan oluşuyor. Dumlupınar’da ise ilk kez bu şampiyonanın finalinde olmanın heyecanı var. Ancak son birkaç yıldır, özellikle Gürsel Kaçmaz, Serhan Rüzgar ve Mehmet Emin Zaim’le birlikte ciddi bir disiplin oluşturarak ve hep başarıyı hedefleyerek yola çıkan ve yürüyen sarı kırmızılılar, finale ulaşarak zaten önemli bir başarıya imza atmış durumdalar.

Üstelik yıllardır devam eden saha ve antrenman sıkıntılarına rağmen bu başarı gelmişse, ayakta alkışlamak ve takdir etmek gerekir. Son iki yılda Sercan Çavuşoğlu ve Serkan Ekşici’nin çalışmalarıyla yıllar öncesinin takdir edilmiş Çanakkale’si özkaynak konusunda adeta yeniden ve daha güçlü bir şekilde dönüş yapmıştır. Bu çalışmalarla Çanakkale’nin de geleceğinin parlak olduğunu düşünüyorum. Bu noktada Mağusa’daki altyapı sıkıntılarına da değinmek istiyorum. Bir döneme damgasını vurmuş ve şampiyonluk da yaşamış efsane kulüp Mağusa Türk Gücü’nün U15’de yaşadığı olumsuzluklar gerçekten düşündürücüdür.

Özellikle son 5-6 yıllık süreçte U-15 şampiyonalarında yarı finalden aşağı kalmayan, iki kez final oynayıp bir kez şampiyon olan ve bölgede istikrar abidesi haline gelen sarı yeşillilerin bu yıl bulundukları durum,  maalesef üzücüdür. Üstelik bazı maçlarda sahadan çekilme gibi Yaklaşık 13 yıllık bir süreçte başta Teknik Direktör Ahmet Ogan olmak üzere birçok antrenör, yönetici ve işadamının da desteğiyle örnek bir altyapı kurumu haline getirilen MTG Altyapısı, bir yılda adeta çöktü. Çok yazık olduğu düşüncesindeyim. Üstelik geçen sezon başlangıcında yönetici olarak doğru bir kararla Altyapı Sorumluluğu’na getirilen Mehmet Terazili’nin, bu kurumu ayakta tutmak ve daha da geliştirmek adına yaptıklarını da birebir takip eden birisi olarak, gençler ve çocuklar adına üzülmekteyim. Peki çözüm nedir?

Sportif anlayışın bir an önce yeniden yerleşmesi ve başta genç sporcular olmak üzere ailelerin ve camianın güveninin yeniden kazanılması gerekir. Bunu yapacak olan da tamamen sportif anlayışla, bilimsel olarak hareket edecek antrenör ve yöneticilerdir.

Bu yazı toplam 2772 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar