“Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı”
Aralarında bazı siyasi partilerin ve sendikaların da bulunduğu 12 örgüt, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan Cumhuriyet Meclisi’nden geçerek onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen Din İşleri Değişiklik Yasası’nı imzalamamasını istedi.
Aralarında bazı siyasi partilerin ve sendikaların da bulunduğu 12 örgüt, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan Cumhuriyet Meclisi’nden geçerek onaylanmak üzere Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen Din İşleri Değişiklik Yasası’nı imzalamamasını istedi.
Örgütler, bu sabah Cumhurbaşkanlığı önünde basın açıklaması yaptı.
Baraka Kültür Merkezi, Bağımsızlık Yolu, Toplumcu Demokrasi Partisi, Yeni Kıbrıs Partisi, 1Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası, Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası, Kooperatif Görevlileri Sendikası, Birleşik Kıbrıs Partisi, Basın Emekçileri Sendikası, Doğu ve Güneydoğu Kültür Derneği, Boran Kültür Derneği’nden yetkililerin katıldığı basın açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Yasa’yı onaylamaması istendi.
Şansal: “imzalamaması için buradayız… müsteşarla görüşeceğiz”
Örgütler adına konuşan Baraka aktivisti Nazen Şansal, “Cumhurbaşkanı’nın yasayı imzalamaması için buradayız” dedi.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı Cenevre sürecine hazırlandığı için kendisiyle değil müsteşarıyla görüşeceklerini belirten Şansal, “Cenevre önemli ama Lefkoşa da önemli” dedi.
Şansal, Din İşleri Dairesi (Değişiklik) Yasası’nın, bu Daire’ye bağlı çalışanların özlük haklarını iyileştirmek amacıyla yapıldığının söylendiğini ancak yasanın amacının Sünni-İslamlaştırma olduğunu kaydetti.
“Anayasa’nın laiklik ilkesine aykırı”
Yasanın, laiklik ilkesi başta olmak üzere Anayasa’nın pek çok ilkesine aykırı olduğu görüşünü ifade eden Şansal, yasayla ülkeye “ithal ve zorlama bir anlayış” getirilmeye çalışıldığını belirtti.
Şansal, yasanın yurt dışından din görevlisi getirmeyi öngörmesini de eleştirdi.
Yasa Meclis’te görüşülürken muhalefeti “eksik muhalefet” yapmakla suçlayan Şansal, muhalefetin Kuran kurslarıyla ilgili maddeyi yasadan çıkarmasının yeterli olmadığını kaydetti.
Yasa kapsamında cami avlularında her türlü faaliyetin gerçekleştirilebileceğini söyleyen Şansal, bu şekilde Kuran kurslarına da olanak sağlandığını dile getirdi.
Yasayla Din İşleri Dairesi’ne bakanlık gibi yetkiler verildiğini savunan Şansal, Daire’nin personel sayısının 67’den 346’ya çıkarılmasının öngörüldüğünü de ekledi.
Şansal, yasanın yeni müşavirler yaratılmasına da neden olacağını kaydetti.
“Gericiliğe ve yobazlığa karşı mücadeleye devam edeceğiz”
Yasanın halkın dini inanç ve kültürüyle bağdaşmadığını ifade eden Şansal, “gericiliğe ve yobazlığa” karşı mücadeleye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Örgüt yetkileri daha sonra Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu’yla görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı’na girdi.
Şansal’ın verdiği bilgiye göre görüşmede Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya iletilmek üzere bir ortak metin de sunuldu.