1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Ani ölümler masada: Şeffaflık, veri, kayıt şart!
Ani ölümler masada: Şeffaflık, veri, kayıt şart!

Ani ölümler masada: Şeffaflık, veri, kayıt şart!

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ani ölümlerle ilgili bir toplantı düzenledi, çok sayıda uzman hekim son dönemdeki kaygılara yanıt verdi.

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) ani ölümlerle ilgili bir toplantı düzenledi, “öncelikle güvenli kayıtlara, nüfusumuzu gerçekten bilmeye ihtiyaç var” diyen uzmanlar, ülkemizde sağlıkla ilgili verilerin sağlıklı yapılmasının şart olduğunu anlattı.

Uzmanlar istatistiklere göre “ani ölümlerde” bir artış olmadığını belirtti.

Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz, “Aşı nedeniyle değil ancak Covid sonrası kalp krizi nedeniyle ölümler arttı, yaş aralığı indi, sorgulandığında ağır Covid öyküsü var, otopsilerde çok farklı ciğer görüntüleri ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

Dr. Deniz, asıl ürkütücü ölümlerin “uyuşturucu” kaynaklı olduğunu belirterek, “Boğulma, yüksekten düşme gibi açıklanan ölüm sebeplerinin aslında uyuşturucudan kaynaklandığını görüyoruz. Çok farklı uyuşturucu türleri var” ifadelerini kullandı.

KTTB Başkanı Dr. Özlem Gürkut, ani ölümlerle ilgili Sağlık Bakanlığı’nda bir komite oluşturulduğunu anımsattı, ancak buradan yapılan açıklamanın da kamuoyunu tatmin etmediğini belirtti.

Yoğun Bakanı Uzmanı Dr. Şükrü Onbaşı, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz, Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Çağrı Cemaler, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ceyhun Dalkan bir grup gazetecinin karşısına çıktı.

Ritim bozuklukları, kalp krizi, beyin kanamaları, akciğer embolisi ve aort  yırtılması ani ölümlerin en önemli sebepleri olarak gösterildi.

Erkeklerde kadınlara göre ani ölümlerin tüm dünyada üç dört kat fazla olduğunu söyleyen Dr. Gürkut, risk grubundaki herkesin hiçbir şikayeti yokken dahi düzenli sağlık kontrolü yaptırması gerektiğinin altını çizdi.

Ani ölümlerde durum ne?

Polisin “ani ölüm” açıklamalarının her durumda, tıbbi anlamda da “ani ölüm” anlamına gelmeyeceğini söyleyen Dr. Gürkut, “Polis duyuru süreçlerinin yeniden düzenlenmesi şarttır” dedi.

Covid-19’a bağlı bir ölüm artış hızı olduğunu söyleyen Dr. Gürkut, şu özeti yaptı:

“Ülkemizde ilk Covid-19 vakasının görüldüğü Mart 2020’den 31 Ağustos 2022’ye kadar toplam 253 kişi Covid-19 nedeni ile hayatını kaybetmiştir. Bu kayıpların 6’sı 2020 yılında, 133’ü 2021 yılında, 114’ü ise 2022 yılının ilk 8 ayında olmuştur.”

“Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde 2019'da 934 ölüm olduğunu görüyoruz. Aylık ortalama 77.83’tür. Bu rakam yüz binde 20’dir. 2021’de ise Covid dışı ölüm rakamı 883’tür. Aylık ortalama 73.5’tir. Bu rakam da binde 18.8’e denk gelir. Son yıllara bakıldığında ölümlerde istatistiki olarak bir artış yoktur.”

“Covid geçiren kişilerde kalp krizi olasılığı fazla”

Dr. Gürkut şunları da söyledi:

“Dünyadan gelen bilimsel veri ve çalışmalara göre ağır Covid-19 geçiren kişilerin kalp-damar yapısında gözlenen hastalık kaynaklı arazlar nedeni ile Covid-19 geçirmeyenlere göre kalp krizi geçirme olasılığı belirgin olarak artmıştır.

Bu durumun daha fazla çalışma ve gözlemle desteklenmesi ve eğer durum böyleyse ülkemizde Covid-19 geçirmiş olan kişilere özel kalp damar tarama programları yapılması önemlidir.”

“Otopsi… Ani ölüm kargaşası ve uyuşturucu"

Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz, özel durumlarda yapılması gereken otopsinin bir kişinin gömülebilmesi için sıradan bir işleme dönüştüğünü anlatarak, bunun kayıt ve veri eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Dr. Deniz şunları söyledi:

“Doktor arkadaşlar farklı gerekçelerle ölüm sebebi yazmıyor ya da yazmak istemiyor, böylece pek çok ölüm, ani ölüm gibi kayıtlara geçiyor, polis de çoğu zaman ölüm raporunun son cümlesini açıklıyor.”

“Kalp yetmezliği” olarak açıklanan pek çok ölümün aslında farklı farklı sebepleri olduğunu belirten Dr.Deniz, “bunun bir sonuç olduğunu görüyoruz, asıl nedenler ise toplumun gündemine gelmiyor” dedi.

Kalp krizi kaynaklı ölümlerin dünya ortalamasının üzerinde olmadığını belirten Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz, “Aşı nedeniyle değil ancak Covid sonrası kalp krizi nedeniyle ölümler arttı, yaş aralığı indi, bu ölümler sorgulandığında ağır Covid öyküsü görülüyor, otopsilerde çok farklı ciğer görüntüleri ortaya çıkıyor” dedi.

Dr. Deniz, asıl ürkütücü ölümlerin “uyuşturucu” kaynaklı olduğunu belirterek, “Boğulma, yüksekten düşme gibi açıklanan ölüm sebeplerinin aslında uyuşturucudan kaynaklandığını görüyoruz. Çok farklı uyuşturucu türleri var.” şeklinde konuştu.

“Yeşil reçete ile satılması gereken bazı ilaçları para karşılığı tane tane satan eczaneler olduğunu” iddia eden Dr. Deniz, “Ölenlerin kanında kokteyller buluyoruz, yeşil reçete yazma konusunda denetim yok” ifadelerini kullandı. Deniz, uyuşturucuya bağlı ölümlerin daha çok 20-29 yaş grubunda görüldüğünü de sözlerine ekledi.

“Ortak Yerel Yazılım yok”

Uzman hekimler, hem kamu hem de özel hastanelerde hastaların tüm kayıtlarını gösteren ortak bir yerel yazılım olmadığını, kamudaki yazılım sisteminin ise Türkiye’ye göre düzenlendiğini anlatarak, “pek çok veri girişi yazılım tabanı farklı olduğu için yapılamıyor” dedi.

Bayraktar: Aşı olalım

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Nesil Bayraktar, risk gruplarından başlamak üzere, yeni varyantlara göre geliştirilmiş aşıların yapılmasını önerdi, aşının önemini bu çağda tartışmanın anlamsız olduğunu ifade etti.

Adli Tıp Uzmanı Dr. İdris Deniz de “Otopsileri yapan doktor olarak söylüyorum, 5 aşı oldum, zamanı gelince 6’ncı aşıyı da olacağım… Emboli ölümlerinde sayısal olarak kesinlikle artışımız yok” şeklinde konuştu.

Dr. Özlem Gürkut da Covid-19 aşılarının ağır hastalıktan ve ölümden koruyucu etkisinin kanıtlandığını vurgulayarak “Dünyada 12.7 milyar dozdan fazla Covid-19 aşısı uygulanmıştır. Ülkemizde de kaç doz aşı uygulandığı bilinmesine rağmen toplumun aşılı kişi oranı net olmamakla birlikte %80’in üzerinde olduğu açıklanmıştır.” dedi.

 

 

 

 

 

 

covid-002.jpg

Bu haber toplam 4364 defa okunmuştur