1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Araç devri satış sırasında yapılacak
Araç devri satış sırasında yapılacak

Araç devri satış sırasında yapılacak

KKTC’de motorlu araçların alım satımında kayıt dışılık sona erdi

A+A-

Yeni sistemde tüm galeriler kayıt altına alınacak.

Motorlu aracın satışı sırasında devir işlemi de yapılacak. Devir satış sırasında gerçekleştiği için de satıştan sonra, olası kamera cezalardan ve kriminal olaylarda aracın yeni sahibi sorumlu olacak

KKTC’de motorlu araçların alım satımında kayıt dışılık bitecek.

Araç alım satımlarında mühür devri kapanıyor.

Galerilere fatura ve gider pusulası koşulu getirilecek, satışta “devir” şartı gelecek, vekâlet kullanımında sınırlama yapılacak.

Devrim DEMİR

Motorlu araçların alım satımında kayıt dışılığın önüne geçmek ve tüm bu sorunları ortadan kaldırmak için 1 Mart 2020 tarih itibarı ile araba devir işlemlerinde yeni bir döneme geçiliyor.

Motorlu aracın devri satış sırasında yapılacak. Devir gerçekleştiği için de satıştan sonra, kamera cezaları, kriminal her hangi bir olayda aracın yeni sahibi sorumlu olacak.

Motorlu aracını satmak isteyen kişi alıcı ile birlikte Araç Kayıt Dairesi'ne gidecek ve fazladan herhangi bir uygulama olmadan mukayyit huzurunda işlemi gerçekleşecek.

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı İbrahim Akın, sektöre disiplin getirmek için 2013 yılından bu yana yasa üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Araba sektöründe kayıt dışılığın önüne geçmek için 3 yıldır tam mesai yaparak yasa üzerinde büyük bir titizlikle çalıştıklarını anlatan Birlik Başkanı İbrahim Akın, YENİDÜZEN’e konuştu.

Yasa tasarısı için üç yıldır hazırlık yapılıyordu… 

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı İbrahim Akın, 2013 yılından bu yana özellikle son üç yıldır tam mesai yaparak sokaklarda, internetlerde araba satışlarının kayıt altına alınabilmesi için Yasa Tüzük değişikliğinin üzerinde çalıştıklarını anlattı.

Akın, geçmiş hükümetler döneminde de zaman zaman bunu gündeme taşıdıklarını bir iki değişiklik yapılmak üzere savcılıktan geri döndüğünü kaydetti.

Yasa Tasarısının büyük bir titizlikle hazırlandığını kaydeden Akın, vatandaşın da alım satım işi yaparken sıkıntı yaşamayacağını dile getirdi.

Akın: “Önüne gelen araç satamayacak”

Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Başkanı İbrahim Akın, KKTC’de bugün galerilerin yanı sıra elden, sokakta, internette motorlu araç alım satımları gerçekleştirildiğini kaydetti.

Akın, devir kâğıtlarında her zaman bir boşluk yaşandığını aracın ilk sahibin isminin orada kaldığını ve hem kriminal hem de kamera cezalarında polisin aracın ilk sahibine ulaşmak zorunda kaldığının altını çizdi.

Ekonomik olarak ciddi bir sıkıntı ve kayıt dışı boşluğun oluştuğunun altını çizen Akın, “Kaportacı, memuru, öğrencisi, önüne gelen herkes bu ülkede araç satabiliyor. Ucu açıktı ancak artık, bu devir kapanıyor ve önüne gelen araba satamayacak” dedi.

Devir formları 1 Mart’tan itibaren tedavülden kalkıyor…

Devir formlarının 1 Mart 2020 tarihi itibarı ile tedavülden kalkacağına vurgu yapan İbrahim Akın, yeni bir sistemle devir kâğıtlarının artık sadece galeri, banka ve kredi şirketlerinde makbuz şeklinde üç nüsha olacağını kaydetti.

Yeni sistemle hiçbir arabanın kayıtsız satılamayacağına da değinen Akın, “Vatandaş aracını artık elden satmayacak. Arabasını satmak isteyen alıcı ile birlikte Motorlu Araç Dairesine gidecek, gerekli işlemlerin ardından alıcının ismi kayıt yapılarak, arabanın koçanı teslim edilecek.”

Akın: “Kişi vekâlet kullanabilecek”

Motorlu aracını satmak isteyen kişinin Araç Kayıt Dairesi’ne gidemeyecek durumdaysa vekalet yetkisi verebileceğini de belirten Akın, Motorlu aracını satmak isteyen kişi  Araç Kayıt Dairesi’ne gidemeyecek durumdaysa ‘notere yetki verecek. Bu vekâletle ile ilgili yapılan işlemlerde vekâlet veren de vekâleti alan da aynı yükümlülükte olacak. Vekâleti veren de alan da attığı imzanın ne olduğunu bilecek. Tüzük basıldı 1 Mart 2020 tarih itibarı ile yeni devir kâğıtları olacak.”

Galeri sayısı da kayıt altına alınıyor…

Nasip Yasası’nın da Meclis gündeminde tartışıldığına değinen Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği (MASİB) başkanı İbrahim Akın, yasanın geçmesi ile beraber adadaki galeri sayısının da kayıt altına alınacağını söyledi.

Akın, ada genelinde şuan 271 galeri olduğunu satıcı belge ve yetkisi alarak bu işi yapmayanların da olduğunu kaydetti.

Yasanın geçmesi ile bu sorunların ortadan kalkacağını ifade eden Akın, “Sektörde disiplin ve kural olacak. KKTC’de emlak sektöründen sonra gelen en önemli sektör galerilerdir. Bu sistem kullanılmaya başlandığı an galeri sektörü de kayıt altına girecek, hiçbir araba kayıt dışı satılmayacak elden satışlar gerçekleşmeyecek” dedi.

Akın’dan vatandaşa ciddi çağrı…

Çok basit bir değişikliğin yıllara mal olduğunu,  sistemin düzgün çalışması için gerekli sonuçlandırmayı yaptıklarını kaydeden Akın, vatandaşa çağrı yaptı.

Satılan araçların, artık hemen alıcının adına geçeceğini kaydeden Akın,” 1 Mart 2020 tarihinden önce vatandaş koçanına baksın. Kendi adına değilse, hemen adına alsın. 1 Mart 2020 tarihinden sonra, ellerinde bulunan devir kâğıtları geçerli olmayacak, kişi aracı üzerine alamayacak. Ülkede birçok öğrenci, asker ülkelerine döndükten sonra bu araçları elden satıyor. Geri dönme ihtimalleri olmadığı için devri işlemeleri de gerçekleşemeyecek. Arabalar ilk sahiplerinin ismine kalacak, arabayı şuan kullanan mal sahibi hiçbir zaman olamayacak. Herkes lütfen arabasının koçanına baksın. Tüm ülke genelinde, ikinci el araba devirleri yapılabilir. Lefkoşa’ya gelerek bu işlemleri yapmalarına gerek yok. Herkes kendi bölgesinde aracının devrini yapabilir.”

 


 

Sektördeki sıkıntılar…

Akın: “Bir cümle ile TR plakalara düzenleme gelebilir”

Sektörün de birçok sıkıntısı olduğunu ifade eden İbrahim Akın, özellikle ülkeye ikinci el ithal edilen araçlar için kullanılan TR plakalarının yasa boşluğu için ciddi sıkıntılar yarattığını söyledi. Akın, yasa göre ikinci el ithal araçlarda TR plakası kullanılmadığını, belirterek, “İlginç bir durum var ki, sıfır ithal edilen bir aracın gümrüğü ödenmeden TR plakası verilemez ve bu ciddi sıkıntılara neden olmakta. TR plakaları için düzenleme şart. Trafiğe çıkamıyoruz, ağır cezaları var. Bir yetki bir düzenleme istiyoruz. İlgili bakanlıklara gerekli başvuruları yaptık, bir cümle değişikliği ile TR plakalar da trafiğe çıkabilir. Müşterilerimize deneme sürüşü yaptırmak için polis hoşgörülü davransa da yasa olarak istediği anda ceza yazabilir. 26 Şubat Çarşamba günü Genel Kurulumuz var, toplantıdan sonra acil konuları toplayıp ilgili bakanlıklara ilgili yazımızı vereceğiz.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu haber toplam 49777 defa okunmuştur