1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ARAÇLARI KULLANACAK PERSONEL YOK!
ARAÇLARI KULLANACAK PERSONEL YOK!

ARAÇLARI KULLANACAK PERSONEL YOK!

İşte orman yangınları ile mücadelemiz (!) Dairede 15 kişilik kadro eksik, araç filosunu kullanabilecek eğitimli daimi eleman yok

A+A-

Orman Dairesi’nde yangınlarla mücadele edecek profesyonel kadro sorunu çözülemedi,  15 kişilik mühendis kadrosunun olması gerekirken, 2003 yılından beridir daireye hiç orman mühendisinin alınmadı ve şu an dairede dört mühendis görev yapıyor… Araç filosunu kullanacak daimi ve eğitimli eleman sıkıntısı da cabası…

Fehime ALASYA

Sıcakların yüz göstermeye başladığı şu günlerde olası yangın felaketleri, akıllara Orman Dairesi’ndeki donanımın yeterli olup olmadığını getirdi. YENİDÜZEN’in yaptığı araştırmada Orman Dairesi’nde geçen yıldan beridir var olan personel eksikliğinin giderilmediği ortaya çıktı.

YENİDÜZEN’in personel eksikliğine ilişkin sorularını yanıtlayan Orman Dairesi Müdürü Altay Fırat, bu sorunun yıllardır gündemde olduğunun altını çizerek, özellikle yoğun yaz aylarında geçici mevsimlik işçi alındığını kaydetti.

Nisan ayı sonunda 120 kişilik mevsimlik işçi alımı gerçekleştirdiklerini anlatan Fırat, “Olası bir yangın felaketine karşın hazırız. Nisan ayının sonlarından itibaren 120 kişilik yangın hazır kuvvet ekibimiz oluşturuldu. Yeşilırmak’tan Karpaz’a kadara 12 ayrı istasyonda 24 saat esasına görev alıyorlar. Mevsimlik işçi statüsünde bakanlar kurulu kararı ile alınmışlardır. Bu çalışanlar vardiya usulü çalışıp yangına müdahale, söndürücü ekipleridir. Özellikle yazın bu destek ekibi daha güvenilir ve hızlı müdahalemize katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.

“Olası bir yangın felaketine karşın hazırız” diyen Fırat, helikopter kiralamak yerine geçen yıl olduğu gibi Türkiye’nin en yakın noktaları ile sürekli iletişim içersinde olduklarını belirterek, istenilen her an adaya yangın helikopteri gelebileceğini ifade ederek, her yıl yaklaşık 4 Milyon TL verilmesine gerek olmadığını kaydetti. 

  

Dairede 15 kişilik kadro eksik, araç filosunu kullanabilecek eğitimli daimi eleman yok

Dairede 15 kişilik kadro eksikliği olduğunu doğrulayan Fırat, özellikle, orman alanlarının saptanması, ağaçlandırılması, korunması, işletilmesi ve geliştirilmesi gibi konularda hizmet yürüten orman mühendislerinin eksikliğinin etkilerinin her alanda hissedildiğini ifade etti.

Dairede 15 kişilik eksik kadro olduğu, içerisinde 3 kişinin müşavir olduğu, bunların yanında emekliye ayrılanların da yer aldığı belirtildi. 

Orman Dairesi ve bünyesindeki çalışma şartlarının çok zor olduğuna değinen Fırat, “Personelimiz bir dairede kapalı, klimanın altında çalışmıyor, ormanda çeşitli araçlar kullanıyor, sıcağın içerisinde çalışıyor. Bugün memur alacak olsak sanırım kimse gelip de bu zor şartlarda 2 bin TL maaşa çalışmaz” dedi.  

Geçen yıldan bu yıla hiç personel alınmadığını doğrulayan Fırat, teşkilat şemasında 15 kişilik mühendis kadrosunun olması gerekirken, 2003 yılından beridir daireye hiç orman mühendisi alınmadığını ve şu an dairede dört tane mühendis olduğunu belirtti.

“Tüm bunları aynı anda kullanacak personelimiz yok”

Orman Dairesi bünyesinde toplam 92 araç bulunduğunu belirten Fırat, araç filosuyla ilgili bilgi aktardı; “92 aracımız var, hepsi de çalışır durumdadır. Araç filosu olarak sanırım en iyi durumda olan dairelerden biriyiz. Araçlarımız yeterlidir, her duruma müdahale edebilecek araçlarımız vardır. Tek sıkıntımız bu araçların operatörleri veya kullanıcılarının daimi ve eğitimli olmayışıdır. Araçlarımız beş bölge şefliğine yetecek derecede dağıtılmıştır. 12 tane gözetleme kulemiz var ve her kulede görevlilerimiz var. Tüm bölgelerimiz 24 saat gözetlenmektedir. Bu kulelerin itfaiye araçları, dozerleri, her şeyleri var. Ama tüm bunları ayni anda kullanacak personelimiz yok. Bu araçlar çok büyük meblağlar ile alınıyor, temennimiz bu araçları daimi ve eğitimli personellerimizin kullanmasıdır. Geçici personel ile işimizi döndürmeye çalışıyoruz”

Tüm tedbirlerin yanında bilinç şart!

Yangın konusunda en önemli sorunun bilinç olduğuna değinen Altay Fırat, farkındalık yaratmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti. Kamu spotu, çevre dersleri ve çeşitli etkinliklerle yeterli bilinci kazandırmaya çalıştıklarını kaydeden Fırat, YENİDÜZEN aracılığı işle bir kez daha vatandaşlara herhangi bir yangın durumunda acilen ‘Alo 177’ ihbar hattını aramaları çağrısında bulundu.  

Yeni projeler yolda…

Sensörlü kamera sistemleri, Yeni teşkilat yasası ve sürdürülebilir ormancılık gibi güzel projeleri hayata geçirmeye hazırlanan Fırat, projeler hakkında bilgi verdi.

Yeni teşkilat yasası düzenlendiğini ifade eden Fırat, mevcut şubelerin geliştirilmesi ve çoğaltılmasıyla ilgili bir çalışma olmasının yanı sıra, bu yasa düzenlemesinde daimi personel sayısının arttırılmasıyla ilgili de çalışmalar olduğunu kaydetti. Yasanın 1975 yılında yapıldığına dikkat çeken Fırat, “Bunların iyileştirilmesi şart…” dedi.

“Sürdürülebilir ormancılık yapmamız gerek. Bizim amacımız bizden sonrakilere, kaliteli ve daha fazla orman bırakmak olacak” diyen Fırat, uzun süre gündemden düşmeyen sensörlü kamera sistemlerinin gelişen teknoloji ile günün koşularının gerisinde kaldığını belirterek, bununla ilgili de yeni projeler olduğunu anlattı. Fırat, “Bu sistem zaten çalıştırılmıyordu. Biz göreve geldikten sonra çeşitli girişimlerle, bu sistemi canlandırmaya çalıştık fakat Türkiye’den gelen tespit heyeti yeni bir sistemi hayata geçirmemizin daha iyi olacağını önerdi. Bu doğrultuda yeni bir sistem için çeşitli girişimlerimiz olacak. Bu yıl, İnsansız ve çeşitli özellikleri olan bir pilot kule kurulacak. Bu sistem ortada hareketli kamera ve dört tane de sabit kamera ile çalışıyor olacak. Görüntüden duman algılamasını yapan yazılım ile çalışıyor olacak. Bu proje Türkiye Cumhuriyeti Orman Genel Müdürlüğü’nden hibe olarak yapılıyor. İş birliği protokolü içerisinde bu çalışmalar yapılacak” dedi.

 

 

 

Bu haber toplam 3392 defa okunmuştur
Etiketler : ,