1. YAZARLAR

  2. Eralp Adanır

  3. Arşivciliğin dili...
Eralp Adanır

Eralp Adanır

Arşivciliğin dili...

A+A-

Mete Adanır Vakfı olarak bu toplum için kalıcı birşeyler üretmek en büyük görevlerimizden biridir. Elbette isminin verildiği Mete Adanır’ı anılarıyla, başarılarıyla ve futbol adına mücadeleleriyle anlatmak; tanıtmak ve genç sporcuları bu konuda bilinçlendirmek de boyunumzun borcudur.
Bir aile Vakfıyız ama yurtseverlik bilincimizle tıpkı Mete gibi, babası (babam) gibi bu tolumun toprağından yetişmiş olmanın, toprağa ve insanına karşı sorumluluğunu ve borcunu da taşıyan kişiler olarak yetiştik. Böyle olunca da; yurtseverlik; toplum için neler yapabilirsin sorusuyla sürekli donatılmakta insan.

Mete ile ilgili birçok arşivimiz var. “arşivcilik” ve koleksiyonculuğu babamız bizlere aşılamıştı belli ki. Bundan dolayı Mete; özellikle yurtdışındaki futbol yaşamında gerek yazılı basında gerekse görsel olarak, kendisiyle ilgili herşeyi toplamayı ve biriktirmeyi yapmış birisidir. Futbol oynadığı yılları düşünecek olursak, sadece yazılı medyadaki arşivciliği değil, bizzat adam tutup, maçlarını o zamanlar “beta-max” kasetlere çektirmiş, aynı işlemi odasında TRT’nin yayınlarından da kaydetmiştir. Böyle olunca Mete ile ilgi büyük bir arşivimiz olduğunu ama tasnifi gerektiği de bir gerçektir.

Babam da “korkunç” bir arşivciydi, nur içinde yatsın. Zaten kendisi aynı zamanda büyük bir de filateristi. Yani kabacası: pul koleksiyoncusu. Fakat Vakfımızla ilgili çok değerli arşivi en detaylı şekilde tuttuğu için ben de dosyaları karıştırdıkça birçok şeyi belgeleriyle öğrenmekteyim. Mesela; Vakfımızın Bakanlar Kurulu kararı ile Ekim 2005 tarihinde S-1194-2005 numaralı kararla “Hayır Kurumu” ilan edilmesi. 
Ya da “daha iyisine layıktır” denilerek bir daha düzenlenmeyen Mete Adanır Anı Turnuvası yazışmaları ve kararları. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun 30 Ağustos 1994 tarihli, 12/1994-95 Genelge Numaralı ve KTFF

Başkanı Özer Esenyel tarafından imzalı yazıda bakınız ne deniliyordu:
“1994-95 Futbol Sezonu Programı çerçevesinde sezonun ilk resmi maçı 3 Eylül 1994 tarihinde ö.s. saat:17.30’da Girne 20 Temmuz Stadında, DOĞAN TÜRK BİRLİĞİ ile GAZİVEREN SPOR KULÜBÜ arasında METE ADANIR FUTBOL ANI MÜSABAKASI ile başlayacaktır...20.1.1989 yılında vefat eden METE ADANIR için KTFF Yönetim Kurulu 24.9.1989 Yılında, bir METE ADANIR ANI TURNUVASI Yönetmeliği çıkarmış ve bu Yönetmelik çerçevesinde 1992 Yılına kadar ANI TURNUVASI, Bölge Karmaları şeklinde oynanmıştır. 10 Ocak 1993 tarihinde, KTFF Yönetim Kurulunun teklifi ile ve de Genel Kurulun onayı ile METE ADANIR TURNUVASI yerine METE ADANIR ANI MÜSABAKASINA bırakılmıştır. METE ADANIR ANI MÜSABAKASI sezonun ilk Cumartesi günü KKTC Cumhurbaşlanlığı ile KKTC Başkanlığı (Başbakanlığı ea) Kupası ikincileri arasında resmi olarak ve de tek maç şeklinde oynanacaktır. Anı Müsabakasının organizasyonunu KTFF yapacaktır...” diye sürüyor yazı.

Belge; herşeydir. Fakat “herşey” olan bu belgeleri saklamak ve sırası geldiğinde paylaşmak da çok önemlidir.
Vurgulamak istediğim şu ki; toplumumuz ne yazık ki genel olarak iyi bir belgeci değildir. Böyle olunca da, bir yıl önce söylediği ya da verdiği sözleri unutur, ona bu sözlerini hatırlatacak belgeler de karşısına çıkaramaz olur. Ve önerim: tüm dernek-birlik-vakıf gibi kuruluşların kendi yazışmalarını, etkinliklerini, çıkan haberleri hiç olmazsa kendi adlarına saklayıp bir arşiv oluşturmalarıdır. Zaman içerisinde görülecektir ki arşivcilik; önemli bir güçtür kurumlar için.

Bu yazı toplam 2107 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar