1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Üstel: Nisan’da ev karantinası başlayacak

Üstel: Nisan’da ev karantinası başlayacak

Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, ilgili bakanlık müdürleriyle birlikte Dış İşleri Bakanlığı Uğur Umar Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, sistemin kullanımına ilişkin bilgiler verdi.

A+A-

Aşı bilgi sistemi, düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı.

Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, ilgili bakanlık müdürleriyle birlikte Dış İşleri Bakanlığı Uğur Umar Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, sistemin kullanımına ilişkin bilgiler verdi.

Toplantıya Başbakan Ersan Saner de katıldı.

Aşı Bilgi Sisteminin bilgisayar ve mobil cihazlardan kullanımı konusunda sunum gerçekleştirildi.

Sağlık Bakanı Üstel: 3 hedef: Online aşı bilgilendirme sistemi, ev karantinası ve ilaç programı

Sağlık Bakanı Üstel, Başbakan Ersan Saner’e ve ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Göreve geldiğinde koyduğu hedeflerin online aşı bilgilendirme sistemi, ev karantinası ve online ilaç programının bir merkezden kontrol edilmesi olduğuna işaret eden Üstel, bu hedefler için çalıştıklarını ifade etti.

Aşıyı şeffaf, adaletli bir şekilde uygulamak ve insanların oturdukları yerden aşı randevularını alabilmeleri için bu çalışmanın başladığını belirten Üstel, aşılamanın da sürdüğünü belirtti.

“AstraZenaca durdu, aşılanan 1500 kişi takip ediliyor, olumsuz bir bulgu yok”

AstraZenaca aşılarının durdurulduğunu, aşılanan 1500 kişinin de yakından takip edildiğini belirten Bakan Üstel, bugüne kadar herhangi bir olumsuz bulguya rastlanmadığını da açıkladı.

Mutasyon virüs kitlerini de ülkeye getirdiklerini ve Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde testlerin yapıldığını belirten Üstel, sonuçların paylaşılacağını kaydetti.

“Gerçek neticeleri sizlerle paylaşıyoruz, bundan sonra da paylaşacağız”

Antijen testlerin de başladığını ifade eden Bakan Üstel, taramaların daha hızlı gerçekleştirileceğini, DNA Laboratuvarı’nın büyütüleceğini söyledi. Özel sektörden alınan hizmet karşılığı PCR testlerinin de yeniden kontrol edildiğini ifade eden Üstel, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka sayısına ilişkin iddialar olduğuna işaret etti, “Gerçek neticeleri sizlerle paylaşıyoruz, bundan sonra da paylaşacağız” dedi.

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, bazı mekanların belirli şartlarla açıldığını ancak insanların ders çıkarmadığı ve istenilen maske, mesafe kurallarının suiistimal edildiği gözlemini belirtti, halka kurallara uyma çağrısı yaptı.

Başbakan Saner: “Vatandaşa direk ulaşmada büyük katkı sağlayacak”

saner-saglik.jpg

Başbakan Ersan Saner, sistemin hizmete girmesine katkı koyan herkese teşekkür etti. Saner, Aşı Bilgi Sistemi’nin vatandaşa direk ulaşmada büyük katkı sağlayacağı düşüncesini belirtti.

Coronavirüs vaka ve ölüm sayılarına ilişkin dünyadan örnekler veren Başbakan Saner, ülke olarak görece iyi durumda olduğumuzu ifade etti, eski ve yeni Sağlık Bakanları’na teşekkür etti.

Türkiye’nin desteği ile aşı konusunda da iyi durumda olduğumuzu ifade eden Başbakan Saner, bu sistemle bir adım daha ileriye gidileceğini kaydetti. Ev karantinasına ilişkin çalışmalarda da son noktaya gelindiğini açıklayan Saner, kurallara uymanın da önemine değindi.

Üstel: Nisan’da ev karantinası başlayacak

Üstel, basının sorularını da yanıtladı.

Üstel, Nisan ayında tüm vatandaşların online ev karantinasına geçeceğini belirterek, pozitif vakaların ise hastanelerde ya da ayrı bir yerde tedavilerini görüp, sürece devam edeceklerini kaydetti.

Üstel, ev karantina sürecinin başlamasıyla bu kuralı suiistimal eden kişileri para ve hapis cezasına çarptırılabileceğini açıkladı.

Üstel şöyle konuştu: Göreve geldikten sonra ev karantinası başlattık. Başlatırken, kriterleri koyduk. Küçük çocuklu aileler, ülkedeki sağlık sorunlarından dolayı yurt dışına gidenler, ağır kronik hastaları yurt dışından geldiklerinde imzaladıkları taahhütle ev karantinasına gidebilecek.

Online ev karantinasına geçebilmek için Maliye Bakanlığı ve Başbakanlıkla birlikte çalıştığımız çalışmanın sonuna geldik.

Ev karantinasına başlarken, ilk uygulama online olacağı için çocuklu ve kronik hastalardan başlayacağız. Nisan ayında ise tamamen ev karantinasına geçmiş olacağız.

Oto kontrol yapmak istiyoruz, online da suiistimal ya da kaçak olur mu diye bakacağız.

Nisan ayında ev karantinasına geçmek istiyoruz. Pozitif olan vakalar hastanelerde ya da ayrı bir yerde tedavilerini görüp, sürece devam edecek.

Ev karantinasına online şeklinde geçmiş olacağız. Polis, muhtarlara, komşulara oto kontrol yapılması için görev düşecek. Takılan bilezikle sağlık bakanlıkta oturduğumuz yerden kontrol edeceğiz, ihaleyi alan şirket de denetleme görevini yapacak.

Suiistimal yapanlara para ve hapis cezasına çarptırabiliriz. Bizim onaylamadığımız bir yöntem ama sağlık önemli…

Yaşamını şu anda İstanbul’da sürdüren, eski Başbakan Hüseyin Özgürgün’ün eşi İnci Pars Özgürgün’ün adaya gelişinde ‘ayrıcalıklı ev karantinası uygulandığına’ yönelik soruyu da yanıtlayan Üstel, “Ona ayrı bir uygulama yapmadık. Böyle düşünülürse üzülürüm” dedi.

Üstel, eğitimi yavaş yavaş açma düşüncesinde olduklarını, turizmi canlandırmak istediklerini de aktardı.

Oygar: Aşıdan bağımsız, okulları kademeli açabiliriz

Yüz yüze eğitimin başlayıp, başlamayacağına ilişkin soruyu ise Sağlık Bakanı Müsteşarı Dr. Düriye Deren Oygar cevapladı.

Oygar, aşı programı doğrultusunda hareket ettiklerini,  öğretmenlere de sıra geleceğini dile getirdi, aşıdan bağımsız olarak kurallar koyarak, okulların kademeli olarak açılabileceğini söyledi.

12. sınıf öğrencilerin mutlaka ders başı yapması gerektiğini ifade eden Oygar, üniversitelerde de uygulamalı olarak eğitimin başlamasının önemine değindi.

Oygar, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bugün bir araya geleceğini aktararak, okulları açarken hangi yöntemin kullanılacağının da tartışılacağını sözlerine ekledi.

Oygar’ın açıklaması özetle şöyle: “Gönül isterdi ki toplumun yüzde 60’ı aşılayalım da tüm sektörleri ve eğitimi de açabilelim. Dünyada öncelikli aşılaması gereken kişiler 65 yaş üstü kişiler, kronik hastalar. Belli noktalarda genelde 40 yaş sonrasında kritik görevlerde çalışanlar ekleniyor. Eğitim, taşımacılık sektöründe çalışanlar…

Aşı programını takip ediyoruz, adil olan o. Aşı programı, ölüm olanı en çok 80 yaş üstü, 65 yaş üstü ve kronik hastalarda… Programın özü ölümü azaltmak… Aşı hasta olmayı engelliyor ama en çok hastalığın ağır geçmesini engellemek.

Öğretmenlere de sıra gelecek. Aşıdan bağımsız olarak, bu noktada eğitimin kurallar koyarak, okulları kademeli olarak açabiliriz.

12. sınıflar mutlaka açılmalı. Aşı kadar kurallar da önemli. Üniversitelerde uygulamalı olarak eğitimler açılmalı.

Üst kurul toplantısı var, okulları açarken hangi yöntemi kullanacağımızı tartışacağız.

 

Bu haber toplam 3167 defa okunmuştur