1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. “Askeri çek, Maraş’ı BM idaresine ver”
“Askeri çek, Maraş’ı BM idaresine ver”

“Askeri çek, Maraş’ı BM idaresine ver”

Fileleftheros, Türkiye İlerleme Raporu’na ilişkin tasarının onaylandığını duyurdu.

A+A-

Türkiye ilerleme raporuna ilişkin tasarının, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komitesi tarafından onaylandığı haber verildi. Fileleftheros gazetesi “Ortak Açıklama Pusula” başlıklı haberinde, AP Dış İlişkiler Komitesinin, Eroğlu-Anastasiadis “ortak açıklaması pusulasıyla”, Türkiye’yle ilgili yıllık rapor tasarısını onayladığını; siyasi eşitliğe sahip federasyon çözümüne atıfta bulunduğunu, öte yandan Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) konusunu ortaya koyduğunu yazdı.
Gazete buna paralel olarak tasarının, Türk askeri birliklerinin adadan ayrılmaya başlamasını, Maraş’ın iadesini, Mağusa limanından doğrudan ticaretin başlamasını, aynı zamanda Güney Kıbrıs'ın tek yanlı olarak bloke ettiği 3 Türk müzakere başlığının açılmasını talep ettiğini de belirtti.

İşte tasarı
AP’deki Kıbrıslı Türk gözlemcilerle ilgili değişiklik önerisi aleyhinde oy kullanılmasının, olumlu bir unsur teşkil ettiğini de savunan gazete, tasarıda yer alan, Kıbrıs’la ilgili noktaları ise kısaca şöyle sıraladı:
“1. AP, iki toplum liderinin ortak açıklamasını ve siyasi eşitliğe sahip olacak iki kesimli, iki toplumlu federasyonla ilgili taahhüdü, aynı zamanda “Birleşik Kıbrıs’ın, BM ve AB üyesi olarak, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası temsiliyete sahip olacak olmasını” memnuniyetle karşılıyor.
2. Tarafların Güven Yaratıcı Önlemlerle (GYÖ) ilgili taahhüdünü de olumlu karşılıyor.
3. Türkiye’yi, BM himayesindeki müzakereleri aktif bir şekilde desteklemeye çağırıyor.
4. Türkiye’yi, askeri birliklerini Kıbrıs’tan çekmeye başlamaya ve kapalı Maraş’ı, BM Güvenlik Konseyinin 550 sayılı kararı uyarınca, BM idaresine vermeye çağırıyor.
5. Mağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp ve Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos’un, yeniden birleşmiş bir Mağusa’ya ilişkin güçlü desteklerini ifade ettikleri ortak açıklamasını, memnuniyetle karşılıyor.
6. Kıbrıs Cumhuriyetini, Mağusa limanını AB gözetiminde açmaya çağırıyor.
7. Türkiye’yi, BM’nin Deniz Hukukuyla ilgili sözleşmesini imzalamaya ve onaylamaya çağırıyor, aynı zamanda Kıbrıs Cumhuriyeti MEB’inin, tam anlamıyla meşru olduğunu kendisine anımsatıyor ve kendisini üye devletlerin egemenlik haklarına saygı göstermeye çağırıyor.
8. Türkiye’yi ek Protokolü tam anlamıyla uygulamaya çağırıyor.”

İlerleme raporunun, AP Genel Kurulu tarafından önümüzdeki Nisan ayında onaylanmasının beklendiğini kaydeden gazete, tasarının Türkiye’ye, Kayıp Şahıslar Komitesinin, kayıpların akıbetinin belirlenmesi için arşivlere ve askeri bölgelere erişmesine izin verme çağrısı yaptığını da ekledi.
Gazete, tasarının, AB-NATO diyaloğu meselesinde ise, Türkiye ile Güney Kıbrısarasında eşit mesafeler muhafaza ettiğini ekledi.
Simerini gazetesi ise “AB İlkeleri Olmadan Federasyon… Ercan’ı, Gözlemcileri, Kolonizasyonu ve Barış İçin Ortaklığı Devre Dışı Bıraktılar” başlıklı haberinde, Türkiye ilerleme raporuna ilişkin tasarıda, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek temsiliyete sahip olacak, iki kesimli iki toplumlu federasyon çözümüne atıfta bulunan ortak açıklamanın yayımlanmasından memnuniyet duyulduğunun belirtildiğini, ancak tasarıda, çözümün AB ilke ve değerleriyle uyumlu olacağına ise değinilmediğini öne sürdü.
İlgili değişiklik önerileri olmasına rağmen, bunların kabul edilmediğini yazan gazete, kolonizasyonun şikâyet edilmesi ve sona ermesi, kültürel mirasa saygı duyulması ve kurtarılması, aynı zamanda Kıbrıs’ın Barış İçin Ortaklığa katılımıyla ilgili değişiklik önerilerinin de kabul edilmediğini ekledi. Gazete, haberinin devamında, kabul edilmeyen diğer değişiklik önerilerine de yer verdi. (TAK)

Bu haber toplam 2783 defa okunmuştur
Etiketler : ,