1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Asomato’dan Kördemen ve Kalkanlı’ya, “kayıplar”ın izinde… 1
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Asomato’dan Kördemen ve Kalkanlı’ya, “kayıplar”ın izinde… 1

A+A-

Bir okurumuzla birlikte Kayıplar Komitesi yetkililerine bazı olası gömü yerleri gösterdik…

 

10 Kasım 2016 Perşembe günü Omorfo bölgesinden bir okurum arıyor…
“Herhangi bir şey yapmadan önce senin fikrini almak istedim” diyor.
“Bir Türk askeri vardır, burada yaşamaz, Türkiye’de yaşar. Buraya tatile geldi. Bana 25-30 kadar Kıbrıslırum’u gömmüş oldukları bir toplu mezardan sözetti… Ancak hiçbir şekilde Kayıplar Komitesi’yle veya herhangi bir yetkiliyle muhatap olmak istemez” diyor.
“Belki sana gösterebilir bu yeri ve sen de daha sonra bize gösterebilin” diyorum.
“Sorayım bakayım” diyor, “Onunla konuşup seni arayacağım…”
“Bu yer nerededir?” diyorum…
“Asomato (Özhan) ile Kördemen (Kondomenos – şimdiki adı Kılıçaslan) arasında bir yerdedir” diyor.
“Kördemen’de (Kondomenos) birkaç yıl önce Kayıplar Komitesi askeri kamp içerisinde bir kazı yaparak sekiz “kayıp” şahıstan geride kalanları bulduydu… Bunlardan altısı Kıbrıslırum, ikisi de Maronit idi… Buradan bahsediyor olmasın?” diyorum okuruma.
“Hayır” diyor, “Sanmam… Bu başka bir yerdir… Farklı bir şeydir…”

Birkaç saat sonra okurum beni arıyor…
“Tamamdır” diyor… “Adam bana gösterecek, ben de size göstereceğim o yeri…”
Kayıplar Komitesi Kıbrıslırum Üye Yardımcısı Ksenofon Kallis ile Kayıplar Komitesi Kazılar Koordinatörü Okan Oktay’ı arıyorum…

Ertesi günü yani 11 Kasım 2016 Cuma günü birlikte bu yere giderek okurumla buluşmaya karar veriyoruz.
Okurumu tekrar arıyorum ve okurumla birlikte Kayıplar Komitesi yetkilileriyle ertesi günü buluşmayı kararlaştırıyoruz.

Böylece okurum bize ve Kayıplar Komitesi yetkililerine bu olası toplu mezar yerini gösterebilecek. Sözünü ettiği Türk askeri okuruma bu yeri göstermiş ve okurumun başka kaynaklardan edindiği bilgiler de var bu yer hakkında, bunları da bizimle paylaşacak.

Böylece geçtiğimiz Cuma günü okurumun köyüne giderek onu alıyoruz ve sözünü ettiği Asomato (Özhan) ile Kördemen (Kondomenos-Kılıçaslan) arasındaki bölgeye gidiyoruz.
Asomato’dan gelerek Kördemen’e doğru giderken küçük bir tepeciği geçer geçmez duruyoruz…

Böylece burası aklıma geliyor o anda!
“Ama bu yerle ilgili başka bir okurum yıllar önce bilgi vermişti… Dört yıl önce burasıyla ilgili bir şeyler yazmıştım” diyorum. “Ancak Kördemen’deki askeri kamp içerisinde yürütülen kazıda bir toplu mezardan sekiz “kayıp” çıkarılınca, belki de okurum bu yeri karıştırmıştır diye düşünmüştüm… Şimdi anlıyorum ki aslında karıştırmamış… Çünkü bu başka bir yer” diyorum… 23 Kasım 2012’de yani dört yıl önce bu olası gömü yeriyle ilgili bir okurumun anlattıklarını bu sayfalarda paylaşmıştım… Okurum yanılmıyormuş, bize yeni bir yerle ilgili bilgi aktarıyormuş…
Kallis de, Okan Oktay da benzer şeyleri düşünüyor…
Okan Oktay, “Bir Maronit şahit de bu bölgeyi gösterdiydi” diyor.
Tümümüz de anlıyoruz ki Kördemen’deki (Kondomenos-Kılıçaslan) askeri kamp içerisindeki toplu mezar kazısı bizi bu bölgeyle ilgili yanılmaya itmiş çünkü bu bölgeyle ilgili bilgilerin hep o bulunan toplu mezarla ilgili olduğunu varsaymıştık. Toplu mezar askeri kamp içerisinde bulununca, okurlarımızın, şahitlerimizin yanıldığını sanmıştık.

Oysa okurlarımız hiçbir zaman yanılmamışlar bu yer konusunda çünkü burası askeri kamp içerisindeki toplu mezarla alakası olmayan başka bir yer…
Bizimle birlikte buraya gelen okurum da bu yeni nokta hakkında ayrıntılar biliyor…
Kördemen’deki (Kondomenos-Kılıçaslan) askeri kamp içerisindeki toplu mezarda bulunanlar, 1974’te birinci harekatta bölgeyi Türk askeri uçaklarının bombardımanı esnasında ölenlerdi…

Oysa şimdi bulunduğumuz bölgede, ikinci harekat esnasında geri çekilmeye çalışan bazı Kıbrıslırum askerler çatışmaya girişmişler, öldürülmüşler ve bu bölgeye gömülmüşler. Yani iki grup arasında bir ilişki yok…
Bize bu noktayı göstermeye gelen okurumuz, 1974’te burada görev yapmış olan Türk askerinden aldığı bilgilerin yanısıra, ailesinden duyduklarını da paylaşıyor:
“Burada bir grup Kıbrıslırum asker varmış ve Türk askeri oradan aşağıya doğru gelince yakalanmışlar. Size bahsettiğim Türk askerinin bana söylemesi, onları bulduklarında üstleri çıplakmış – yani herhalde üniformalarının üst kısımlarını çıkarıp attıydılar ki rütbeleri veya asker oldukları anlaşılmasın… Burada öldürülmüşler ve yolun sağına gömülmüşler… Ancak bu yeni asfalt yoldan bahsetmeyik, eski yoldan bahsederik…

 

Bu tepeciğin bulunduğu noktada eski yol ile yeni yol birleşir… Bana burayı gösteren Türk askerine göre, bu grubu eski yolun sağ tarafına gömmüşler – sırtınız Asomato’ya dönük, yüzünüz Kördemen’e dönük olacak şekilde durduğunuzda yani” diyor.
Bölgeyi dolaşarak eski yolun nerede olduğuna, nerelerden geçtiğine bakıyoruz…
Eski yol hala görülebiliyor…

 

DEVAM EDECEK

Bu yazı toplam 1714 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar