‘Asrın Projesi’nde ‘kirlilik’ eylemi!
Kıbrıs’a su temin etmek amacıyla inşa edilen ve ‘Asrın Projesi’ olarak anılan Anamur’daki Alaköprü Barajı’nda çevre kirliliği yaşandığı iddiasıyla yöre halkı eylem yaptı, gözler Kıbrıs’taki suya çevrildi.
Mersin’den Kuzey Kıbrıs’a su temine etmek amacıyla inşa edilen ve‘Asrın Projesi’ olarak anılan Mersin Anamur İlçesi’ndeki Alaköprü Barajı’nda çevre kirliliği yaşandığı iddiasıyla Anamur halkı eylem yaptı, gözler Kıbrıs’a gelen suya çevrildi.
Türkiye’den Odatv’nin haberine göre, Anamurluların, barajdan Dragon Çayı’na az su verildiğini, bu durumun balık ölümlerine ve kirlilikten kaynaklanan hastalıklara yol açtığı iddia edildi.
Alaköprü Barajı’nda kirlilik yaşandığına yönelik iddialar üzerine, Kıbrıs’a gelen suyun da kirli olup olmayacağı ise merak konusu oldu.
İddialarla ilgili olarak YENİDÜZEN, Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje yetkililerine ulaştı ancak resmi bir açıklama yapılmadı.
KKTC Su İşleri Dairesi Müdürü Nazif Yılmaz ise Çamlıbel Arıtma Tesisi’nden halka içme ve kullanma suyunun dağıtıldığını, bu tesiste yapılan su testlerinde tüzük ve yönetmenliğe aykırı bir bulgu olmadığını açıkladı.
Anamurlular isyan etti
Odatv’den Yusuf Yavuz’un haberine göre, Mersin Çevre Derneği, bir yıldır kötü kokuya maruz kalındığını, bu kokunun Dragon Çayı yatağına bırakılan deşarj atıklarından kaynaklı olduğunu söylediği iddia edildi. Devlet Su İşleri (DSİ) yetkililerinin ise kötü kokunun nedenini temizlik yapılmadan doldurulan baraj gölündeki taban suyundan kaynaklı olduğunu, yağmurlar yağınca sorunun çözüleceğini öne sürdükleri de iddia edildi.
Haberde, Mersin Çevre Derneği yetkilisinin şu iddialarına yer verildi: “Anamurlunun tüm karşı duruşuna rağmen, sözde Kıbrıs’a su verme amacıyla ‘yüzyılın projesi’ ya da ‘rüya proje’ diye reklamı yapılarak 2015 yılında görkemli bir törenle açılışı yapılan Alaköprü Barajı ve HES projesi, Anamur halkının kâbusu olmuştur. Söz konusu rüya proje ne yazık ki Kıbrıs’a da yaramamış ve bir dönem bazı anlaşmazlıklar nedeniyle, Dragon Çayı’nın suyu, Kıbrıs’a şırıl şırıl akacağı yerde, harıl harıl Akdeniz’e akıtılmıştır. Sonuçta ise, Anamur halkı yağmursuz ve susuz kalmış, topraklarını sulayamamış, çayını tuzlu su ile demlemeye başlamıştır. Medeniyet söylemiyle sevimli kılınmaya çalışılan Kıbrıs’a su verme projesi, bu suyun asıl sahibi olan Anamur halkını susuz ve medeniyetsiz bırakmıştır.”
Yılmaz: “Su testlerinde tüzüğe aykırı bulgu yok”
Mersin’de yaşanan gelişmeler ve iddialara yönelik YENİDÜZEN, Devlet Su İşleri Kuzey Kıbrıs Proje yetkililerinden birine ulaştı ancak resmi açıklama yapılmadı.
Konuyla ilgili KKTC Su İşleri Dairesi Müdürü Nazif Yılmaz, Çamlıbel Arıtma Tesisi’nden halka içme ve kullanma suyunun dağıtıldığını, bu tesiste yapılan su testlerinde tüzük ve yönetmenliğe aykırı bir bulgu olmadığını söyledi.
Yılmaz, “bu tesiste yapılan testlerde insanın tüketim amaçlı uluslar arası her türlü tüzük ve yönetmenliğe göre bu suyun uygun olduğunu görmekteyiz dolayısıyla vatandaşa dağıtılan su da tüzük ve yönetmenliğe aykırı bir bulgu yoktur. Suyla ilgili testler belirli aralıklarla akredite laboratuvarlarda yapılmaktadır” dedi.