1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Astrid tedavi edilip yeniden denize bırakıldı
Astrid tedavi edilip yeniden denize bırakıldı

Astrid tedavi edilip yeniden denize bırakıldı

Ağır yaralı olarak bulunan ve dört yıl boyunca Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi ile Taşkent Doğa Parkı’nın ortak çalışması sonucunda tedavi edilen “astrid” isimli caretta caretta yeniden denize bırakıldı…

A+A-

Ağır yaralı olarak bulunan ve dört yıl boyunca Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi ile Taşkent Doğa Parkı’nın ortak çalışması sonucunda tedavi edilen “astrid” isimli caretta caretta yeniden denize bırakıldı…

2015 yılının Eylül ayında Girne sahilinde ağır yaralı bulunarak Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi ile Taşkent Doğa Parkı, Yaban Hayatı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin işbirliği ile  4 yıl süren başarılı tedavi ve rehabilitasyon sürecinin sonunda sağlığına kavuşan Astrid isimli Caretta Caretta  doğal yaşam alanı olan denize yeniden bırakıldı.

 

kaplumbaga.gif

 

 

Kafasına aldığı darbelerle bir gözü kör olan ve baş bölgesinde kırıklar oluşan Astrid isimli caretta caretta sağlığına kavuşturularak Girne Güzelyalı sahilinde çevre koruma dernekleri, turistler ve vatandaşların yoğun katılımı ile  alkışlarla doğal yaşam alanı olan denize bırakıldı.

Astrid’in denize bırakılması yolculuğuna, Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, Girne Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Cemre Günsel Haskasap, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Anna Günsel, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Murat Tüzünkan, Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Başat ve yetkililer, Karşıyaka Kaplumbağaları Gözlem Derneği, Doğa İzcileri Grubu,  çevre doğayı koruma dernekleri, çevredeki yerli ve yabancı turistler ile vatandaşlar katıldı.

 

Uzun ve meşakkatli bir süreç geçirildi…

Taşkent Doğa Parkı Biyoloji ve Çevre Ekibi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nazım Kaşot, Astrid’in denize bırakılması esnasında yaptığı açıklamada, çok uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından  duygusal bir mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kaşot, “Bugün burada Astrid isimli caretta caretta tedavi ve rehabilitasyon sürecinin tamamlanarak onu tekrardan denize göndermemizin mutluluğunu yaşıyoruz. Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde tedavi süreci başlayan Astrid’in, Taşkent Doğa Parkı bünyesinde kurulmasına vesile olduğu Kaplumbağa Rehabilitasyon Merkezinde devam eden tedavi süreci  başarıyla tamamlandı. Çok uzun ve meşakkatli bir süreci atlattık. Ciddi alamda yoğun bir duygusal mutluluk yaşıyoruz” dedi.

 

Astrid’in büyük bir ekip çalışması ile birlikte sağlığına kavuştuğunu dile getiren Yrd. Doç. Dr. Kaşot, “Ağır yaralı olarak bulunan caretta carettaya Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde ilk müdahelesi yapılarak, tedaviler uygulandı. İki yıla yakın bir süre Yakın Doğu Üniversitesi  Hayvan Hastanesinde tedavi olan Caretta carettaya Astrid ismi verildi. Kaplumbağa Rehabilitasyon ve Deniz Canlıları  Merkezi kurulmasına vesile olan Astrid, daha sonra Yakın Doğu Üniversitesi ve Taşken Doğa Parkı arasında yapılan işbirliği protokolü ile merkezimize alındı. Burada rehabilitasyon ve tedavilerine devam edilen Astrid, sabırlı bir sürecin sonunda sağlığına kavuştu. Bizi duygusal olarak da kendine bağlayan Astrid artık doğal yaşam olan denize kavuştu. Bu konuda iş birliği protokolü yapmamıza vesile olan dönemin Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ömer Esendal’a, Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Osman Ergene’ye ile Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günse’e ve Taşkent Doğa Parkı  yetkililerine teşekkürlerimi sunuyorum.”

 

Astrid yurt dışından bilim insanlarının da katkısı ile iyileştirildi…

Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi Müdür Yardımcısı ve Yakın Doğu Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özge Özden Fuller de, “Dört yıl önce Karşıyaka Turtle Watch tarafından kaplumbağanın yaralı olduğu bilgisini aldıklarını belirterek uzmanlar tarafından yapılan uzun ve sabırlı bir tedavi sürecinin sonucunda sağlığına kavuşturulduğunu söyledi. Prof. Dr. Fuller, “Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesine aktarılarak 24 ay boyunca bakım ve tedavisi yürütülen Astrid isimli caretta caretta, Veterinerlik Fakültesi, Taşkent Doğa Parkı ve yurt dışından bilim adamlarının yürüttüğü tedavi çalışmaları sonucunda iyileştirilerek doğal yaşam alanı olan denize bırakıldı. Dört yılın sonunda verilen emeklerin karşılığını duygusal  bir mutlulukla bugün buraya gelen yüzlerce kişi ile paylaşıyoruz” diye konuştu.

 

Dört yıllık bir emeğin ardından başarılı olmanın mutluluğunu yaşıyoruz…

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Başat ise, dört yıllık yoğun çalışmanın ardından bir deniz kaplumbağasını denize bırakmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Yüzlerce kişinin çok güzel bir ortam oluşturduğunu dile getiren Başat, “Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesinde iki yıl tedavi ve bakım süreci geçiren Astrid daha sonra Taşkent Doğa Parkına aktarıldı. Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi ve Veterinerlik Fakültesinin destekleri ile rehabilitasyon süreci orada devam etti. Dört yıllık bir emekten sonra başarılı olduk. Mutluyuz, duygusallık yoğun bir noktada. Astrid inşallah  doğaya tekrar adapte olacak ve yıllar boyunca bu sahillere tekrar çıkıp yumurtlayıp bu türlerin çoğalmasına da katkıda bulunacak” dedi.

 

Prof. Dr. Günsel: “Duygu yüklü bir gün yaşıyoruz…”

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel de, kelimelerle tarif edemeyeceği  duygu yüklü bir gün yaşadıklarını ifade etti.

 

Prof. Dr. Günsel, “Doğasıyla, insanıyla güzel bir ada ve çok duygu yüklü güzel bir gün. KKTC’nin ne kadar doğa severlerle olduğunun sertifikası olacak bir gün. İnsanın mutluluktan, heyecandan boğazı düğümleniyor. Dört yıl misafir ettiğimiz Astrid bugün sağlıklı bir şekilde doğaya döndü. Uzman ekipler tarafından, tedavi edildikten sonra doğal hayatına sağlıklı devam edebilmesi için  deniz suyu dolu özel havuzunda rehabilite edilen Astrid’i, alkışlar arasında uğurladık. Bu kadar ilgi görmesi yaptığımız işin ne kadar doğru olduğunu bize gösterdi. Çevre bilincinin oluşturulması, herkesin daha bilinçli ve duyarlı olması için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Umarız Astrid ziyaret amaçlı yine bu sahillere döner. Emeği geçen herkese teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

 

Ağır yaralı olarak bulundu…

2015 yılında başının üzerinde çok ciddi yaralar bulunan caretta caretta cinsi deniz kaplumbağasının Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesine kaldırılarak yapılan ilk muayenesinde insan kaynaklı darbeler aldığı tespit edildi. Baş bölgesinde önemli kırıklar bulunan ve aldığı darbelerle bir gözü kör olan Caretta Caretta’nın klinik muayenelerinin ardından, kan tahlilleri ile radyolojik tetkikleri de yapılarak Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nde görevli cerrahlar tarafından ilk müdahalesi yapıldı. Caretta Caretta’nın başarılı bir operasyon ile baş bölgesinde oluşan açıklıklar kemik yapıştırıcı maddeler kullanılarak özel bir teknikle kapatıldı. Yakın Doğu Üniversitesi Hayvan Hastanesi uzmanlarının üstün çabaları ile tedavilere olumlu yanıt veren fakat su altına dalamayan Astrid’in yaklaşık 2 yıl boyunca Hayvan Hastanesi bünyesinde bakımı yapılır. 2017 yılında rehabilitasyon çalışmalarına devam edilmek üzere Taşkent Doğa Parkı’na aktarılan Astrid, Taşkent  Doğa Parkı uzmanları yanı sıra Yakın Doğu Hayvan Hastanesi doktorları ile Türkiye, İsrail, İtalya’dan gelen uzmanlar yarıdımıyla da yoğun bir rehabilitasyon sürecine tabi tutularak sağılığına kavuşturuldu.

 

Bu haber toplam 4280 defa okunmuştur
Astrid doğal yaşama geri döndü

Astrid doğal yaşama geri döndü

Ciddi bir şekilde yaralanmış şekilde bulunan caretta caretta Astrid, 4 yıldan sonra doğal yaşımına geri döndü.

İlgili Haberler