1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ATIKLAR DENİZE, ÖNLEM YOK
ATIKLAR DENİZE, ÖNLEM YOK

ATIKLAR DENİZE, ÖNLEM YOK

Girne’de atık sular denize akmaya devam ediyor! Çevre Dairesi’nden Girne Belediyesi’ne yazılı uyarı

A+A-

Ayşe GÜLER

Girne’de atık sular denize akmaya, halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor.
Çevre Koruma Dairesi, ‘Kentsel Atık Su Yönetimi ile İlgili Yükümlülük ve Sorumluluklarını’ yerine getirmeyen, atık suları denize akıtan Girne Belediyesi’ne 2020 TL (bir asgari ücret) idari para cezası kesti.
Atık Su Arıtma Tesisi’ne arıtma kapasitesinin artması için 2011 yılında yapılan ek iki havuzun yıllardır kullanıma konulmaması nedeniyle tesise gelen atık sular, arıtılmadan denize gidiyor.

Ödeme için 28 Mart’a kadar süre

YENİDÜZEN, Girne Belediyesi’ne kesilen ceza ihbarnamesine ulaştı, belediyenin Çevre Yasası’nın 19. (1) (B)’ye aykırı davrandığı ortaya çıktı.

Kanalizasyon Şube Amiri Ahmet Türker’e 27 Şubat tarihinde tebliğ edilen cezanın Gelir ve Vergi Dairesi’ne ödenmesi için de 28 Mart’a kadar süre tanındı.

Yasa ne diyor?

Çevre Yasası’nın 19. maddesinin 1. fıkrasında “Kanalizasyon sistemleri, septik tanklar ve emici kuyulardan gelen kentsel atık suyun ve/veya endüstriyel atık suların Çevre Koruma Dairesinden Atık Su Deşarj İzni alınmadan ve bu izinde belirtilen koşullara uygun olmadan doğrudan alıcı ortama deşarjı yasaktır.” deniliyor.

 

YENİDÜZEN duyurmuştu!

YENİDÜZEN, 2 Temmuz 2016 tarihinde ‘Girne’de atık suları denize akıyor’ başlığıyla yaşanan çevre felaketini duyurmuştu.
Girne Atık Su Arıtma Tesisi’ne arıtma kapasitesinin artması için 2011 yılında yapılan ek iki havuz, yıllardır kullanıma konulmadığı için tesise gelen atık sular arıtılmadan denize aktığı ortaya çıkmıştı.
Havuzların içerisine gerekli tesisat yapılmaması nedeniyle, ön arıtma sisteminin yeterli çalışmadığı ve tesise gelen atıkların karşılanamayarak denize gittiği belirlenmişti.
Söz konusu dönemde Konuyla ilgili YENİDÜZEN’e bilgi veren Girne Belediyesi Kanalizasyon Bölüm Amiri Ahmet Türker, 2008 yılında yapılan tesisin çalıştığını ancak kapasitesinin yetersiz olduğunu, şuanda gelen suyun 4’de 1 buçuğunun arıtılabildiğine bu kapasite üstünde gelen suyun arıtılamadığını ifade etmişti.

Girne nüfusunun artmasının buna neden olduğunu aktaran Türker, tesise bağlı bin 100 metrelik derin deniz deşarjının çalıştığını bundan dolayı kıyılarda bir kirlilik yaşandığını ama belediyenin Sağlık Bölümü’nün düzenli olarak numuneler alıp kontrol yaptığı gerekçesiyle bir sıkıntı görülmediğini ifade etmişti.

 

Fotoğraflar-Arşiv

Bu haber toplam 3891 defa okunmuştur
İlgili Haberler