1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ATIKSULAR DOĞRUDAN DENİZE Mİ!?
ATIKSULAR DOĞRUDAN DENİZE Mİ!?

ATIKSULAR DOĞRUDAN DENİZE Mİ!?

"Girne, İskele ve Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren birçok atıksu arıtma tesisi atık suları arıtmadan denize deşarj etmekte"

A+A-

Çevre Mühendisleri Odası, Bafra, Girne, İskele ve Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren birçok atıksu arıtma tesisin atık suları arıtmadan denize boşalttığını savundu. Odanın web sitesinde denizaltından çekilmiş fotoğraflarla birlikte şu açıklama yer aldı:

"KKTC Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Dairesi’nin yüzme sezonunun başında Mayıs ayından başlayarak yüzme sezonunun kapanmasına kadar düzenli olarak yapması ve şeffaf olarak yayınlaması gereken deniz suyu kalitesi analiz sonuçlarını dikkatle takip ediyoruz. Yapılan örneklemenin metodu, sıklığı, şeffaflığı veya Devlet Laboratuvarı tarafından yapılan deniz suyu analizlerin metotlarının ve sonuçların güvenilirliği konusunda yorum yapmaktan bu aşamada çekindiğimizi en başında belirtmek isteriz. Ancak, Çevre Mühendisleri Odası aşağıdaki bilgileri halkımızla paylaşmayı bir görev ve sorumluluk olarak görmektedir.

Aldığımız bilgiler, edindiğimiz fotoğraflar ve yaptığımız gözlemlere göre Turizm Bakanlığı Bafra Atıksu Arıtma Tesisi, Girne Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi, Girne, İskele ve Mağusa bölgesinde faaliyet gösteren birçok 5 yıldızlı otel, atık sularını ikincil arıtma yapmadan, ham olarak denize deşarj etmektedir. Bu konuyla sınırlı olmamakla beraber, Çevre Koruma Dairesi’ni 18/2012 Çevre Yasasıyla ilgili tüm ihlallerin tespit edilmesi ve gerekli cezaları uygulamaya davet ederiz.

Deniz ve güneşe dayalı bir turizm modeliyle kalkınma sağlamayı hedefleyen bir ülkede, bu uygulamaların çok yaygın olması, bu hedefi gözetenlerin, aslında ciddiyetten ne kadar uzak olduğunu göstermektedir.

Avrupa standartlarını ve çağdaşlığı hedefliyorsak, tüm devlet kurumları, özel kuruluşlar ve vatandaşlar bu hedef doğrultusunda bir an önce gerekli tedbirleri almak zorundadır. Avrupa Birliği ülkelerinde artık, standartlara uygun olarak arıtılmış olsa dahi, atık suyun alıcı ortamlara deşarjı mümkün olduğunca kısıtlanmakta ve arıtılmış suyun yeniden kullanılması zorunlu hale getirilmektedir. Çevre Koruma Dairesi’nin boyut ve miktar gözetmeden, tüm atık su arıtma veya deşarj tesislerini ve noktalarını tespit etmeye, AB standartlarına göre izinlendirmeye ve denetlemeye davet ederiz."

Bu haber toplam 2161 defa okunmuştur