1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Atina ile Ankara güvenlikte anlaştı iddiası
Atina ile Ankara güvenlikte anlaştı iddiası

Atina ile Ankara güvenlikte anlaştı iddiası

Atina ile Ankara, görüşmelerin teknokratik düzeyde başlaması için anlaştı” iddiası

A+A-

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras görüşmesine ilişkin zeminin hazırlanması için, Güvenlik ve Garantiler konularıyla ilgili Türk-Yunan diyalogunun, kısa zaman içerisinde teknokratik düzeyde başlayacağı ileri sürüldü.

Fileleftheros gazetesi yukarıdaki başlıklarla manşete çektiği haberinde, “elindeki bilgilere” dayanarak, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas arasında geçtiğimiz Perşembe günü Hamburg’da gerçekleştirilen görüşme sırasında, güvenlik ve garantiler konularıyla ilgili görüşmelerin, Dışişleri Bakanlıkları Genel Sekreterleri düzeyinde başlaması konusunda mutabakata varıldığını öne sürdü.

Esasında, bu görüşmelerin muhtemelen bu hafta başlaması gerekeceğini, çünkü Erdoğan ile Tsipras’ın 12 Ocak’ta Cenevre’de gerçekleştirilecek olan Konferans öncesinde bir araya gelmeleri gerektiğini yazan gazete, Çavuşoğlu ile Kocas’ın, AGİT toplantısı çerçevesinde gerçekleştirdikleri görüşmede, konunun özüne girmeyerek, bunu, bu zor konuyu ele almayı üstlenecek olan iki üst düzey diplomata havale ettiklerini ifade etti.

Tarafların tezleri arasında büyük fikir ayrılıkları bulunduğunu yazan gazete, “elde edinilen” bilgilere göre, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin kısa zaman önce Ankara’da gerçekleştirdiği temaslarda aldığı mesajın “Türkiye’nin hiçbir şekilde garantilerin kaldırılması ve askeri birliklerinin tümünün Kıbrıs’tan çekilmesini tartışmadığı” şeklinde olduğunu iddia etti.

Türk tarafının askeri üs meydana getirilmesine ilişkin “bilindik tezi” ortaya atmakta olduğunu, askeri birliklerin azaltılmasıyla ilgili zaman takvimlerinin ise 10 yılı aştığını yazan gazete, öte yandan Türkiye’nin, mevcut antlaşmalarda “değişiklik yapılmasını” tartışma konusunda ise, hazır göründüğünü ifade etti.

Gazete “elindeki bilgilere” dayanarak, Ankara’nın bazıları tarafından “gelişme” ve tavır değişikliği” olarak nitelendirilen bu tutumu yüzünden, “uzlaşıcı bir formül” bulunması konusunda üçüncü şahıslar tarafından bazı hareketler tespit edildiğini de ifade etti.

“Perde gerisindeki hareketlilik yüzünden, son günlerde Rum iç cephesinde, Lefkoşa’daki bazıları gibi, Atina’nın da garantiler konusunda çıtayı yükselttiğini savunanlara dair seslerin arttığını” da yazan gazete, “bu yaklaşımların üçüncü taraflarda kafa karışıklığı yarattığını ve müzakere açısından Rum tarafını da sabote ettiğini” ekledi.

“KALABALIK İSTEMİYORLAR”

Öte yandan Birleşmiş Milletlerin (BM) ise, 9–12 Ocak tarihleri arasında Cenevre’de yapılacak görüşmelerde, siyasi bir anlaşmaya, bir diğer ifadeyle bir ara çözüme varılması arzusunda olduğunu yazan gazete, hedeflenen şeyin bir anlaşma çerçevesi şekillendirilmesi olduğunu ve bunun daha sonra açıkta kalacak konuların ele alınmasıyla tamamlanacağını belirtti.

Konferansın bileşimi konusunda, BM’nin beşli konferansta ısrarcı olduğunu ve İngilizlerin de bununla hem fikir olduklarını yazan gazete, bir diğer ifadeyle, (bunların) başka ülke veya örgütlerin taraf olarak konferansa katılmasını istemediklerini ekledi.

Gazete “Güvenlikle İlgili Türk-Yunan Diyalogu” başlığıyla iç sayfadan detaylandırdığı haberinde ise, “konu hakkında bilgisi olan kaynaklara” dayanarak, BM grubunun, açık süreye sahip olacak olan, Bürgenstock tipi bir konferans gerçekleştirileceğini savunduğunu yazdı.

Konferansın bileşimi konusunun, yoğun perde gerisi kulis faaliyetlerinin konusunu teşkil etmiş göründüğünü de yazan gazete, BM’nin beş taraf dışında (iki toplum ve üç garantör), başka bir tarafın konferansa katılımını istemediğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler, daha da somut olarak BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin konferansa katılımını zor olarak addettiklerini yazan gazete, AB’nin ise 2004 yılında da olduğu gibi konferansa katılacağını ifade etti.

AB’nin müzakere masasına katılmayacağını, ancak müzakere yerinde bulunacağını ve AB’nin şu an müzakerelerdeki temsilcisi Peter Van Nuffel gibi, danışman rolü oynayacağını izah eden gazete, edinilen bilgilerin, Eide’nin ekibi dışında, İngiltere’nin de Konferansa genişletilmiş bir katılım istemediği yönünde olduğunu yazdı.

Gazete, Paris’in ve kişisel olarak Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin girişimlerinin ise, bu yaklaşımları bozabileceğini ekledi.

ANASTASİADİS İLE TSİPRAS BRÜKSEL’DE BİR ARAYA GELECEK

Gazete, başka bir haberinde ise, Atina ile Rum kesiminin, Cenevre görüşmeleri ve Kıbrıs konferansı öncesinde, “tezlerini kodlayacaklarını ve taktik konularını ele alacaklarını” yazdı.

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Başkanı Nikos Anastasiadis ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras’ın, 14 Aralık’ta Brüksel’de, Avrupa Konseyi toplantısının başlamasından önce, Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas ve Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in eşliğinde görüşeceklerini haber verdi.
 

 

(foto arşiv)

Bu haber toplam 1955 defa okunmuştur