1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’ndaki tek temsilcimiz
Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’ndaki tek temsilcimiz

Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’ndaki tek temsilcimiz

Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’ndaki tek temsilcimiz

A+A-

Özgül GÜRKUT

Müzik tutkusunda kemanıyla yol alan 24 yaşındaki Özge Özerbek, Kıbrıslı Türkleri, Avrupa Birliği bünyesindeki Gençlik Orkestrası’nda temsil ediyor.

Anne tarafı Kıbrıslı Türk olan Özge, İzmir’de doğup büyümüş. 9 Eylül Üniversitesi Devlet Konservatuvarı mezunu. Şu anda İstanbul’da yaşıyor ve Borusan Filarmoni Orkestrası’nda keman çalıyor.

Özge Özerbek, AB Gençlik Orkestrası’nda geçen yıldan beri yer alıyor. Orkestrada 25 yaş sınırı olduğu için bu yıl son yılı ancak bu sürede yaşadığı deneyimlerden oldukça mutlu. Avrupa’nın değişik ülkelerinde verdikleri konserlerde, birçok sanatçının rüyalarını süsleyen salonlarda yüzlerce kişinin karşısında, ünlü şefler eşliğinde keman çalarak genç yaşında önemli bir başarıya imza atmış Özge…

Orkestrada tanıştığı değişik ülkelerden müzik tutkunu gençlerle birlikte harika bir iş yapıyor!

AB Gençlik Orkestrası’nı nasıl bulmuş, nasıl katılmış?

Kıbrıs’la bağlarını hiç koparmadıklarını vurgulayan Özge Özerbek, internetten araştırma yaparken Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’na ulaşmış ve geçen yıl da Kıbrıs’a gelerek güneyde sınava girip orkestraya seçilmiş.
2013 yazında 6 Avrupa ülkesinde konser veren ve bu yıl martta da Yunanistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde konsere hazırlanan Avrupa Birliği Gençlik Orkestrası’nda yer alabilmek için her yıl sınava girip başarılı olmak gerekiyor.

Tek Kıbrıslı Türk

Özge Özerbek, 28 AB üyesi ülkeden 100 gencin yer aldığı AB Gençlik Orkestrası’nda Kıbrıslı Rumlar bulunduğunu ancak şu anda tek Kıbrıslı Türk’ün kendisi olduğunu söyledi.

1976’dan beri faaliyette olan AB Gençlik Orkestrası’nın kendisine yeni kapılar açabileceğini düşündüğünü ifade eden Özerbek, orkestra sayesinde birçok insan tanımış, birçok ülkeyi gezmiş. “Böyle bir imkan varken bunu kullanmam gerektiğini düşündüm. Avrupa’da çok iyi salonlarda çaldım. Amsterdam, Berlin gibi.. Bunlar herkesin bir gün orada çalabilmek için çalıştığı salonlar… Çok iyi, deneyimli şeflerle çalıştım. En önemlisi kendime birşeyler kattım. İnsanları tanıdım. Avrupa’da iş imkanının kapılarını açacağını düşündüğüm insanlarla tanıştım. Bizim alanda çok rekabet var, çok çalışmak ve sınavları geçmek lazım” diyor.

28 farklı ülkede yaşayan orkestra elemanları, şefleriyle e-mail yoluyla haberleşiyor, konserde çalınacak parçaları kendi başlarına çalışıyor; turneler öncesinde ise biraraya gelerek prova yapıyor.

“Piyanodan kemana, müzik aletimi yanımda taşıyabilmek için geçtim”

Müzik yaşamına 4-5 yaşındayken piyanoyla başlayan Özge Özerbek, kemana geçişini ise yanında taşıyabileceği bir müzik aleti olmasıyla açıklıyor.

15 yıldır keman çaldığını söyleyen Özberk, baba tarafından dedesinin trompet çaldığını; ancak ailede başka birinin müzikle uğraşmadığını ifade etti.

“Sanat birleştiricidir”

Müziğin insanları yakınlaştıran birleştiren özelliğine vurgu yapan Özge Özerbek, orkestrada yer alan Kıbrıslı Rum gençlerle iyi ilişkiler kurduğunu anlattı. Özerbek, “Sanat birleştiricidir” dedi.
“Ben böyle bir organizasyona katılarak iyi bir şey yaptığımı düşündüm. Sanki arada bağ oluşturuyoruz” diyen Özge Özerbek, Kıbrıs şarkılarını da sevdiğini ve çaldığını, bu konuda da birşeyler yapılabileceğini; örneğin bir grup kurup konser verme gibi bir projede yer alabileceğini anlattı.

“Pahalı gömlek alıyorlar ama konser biletleri pahalı diye alınmıyor”

İnsanların sanata ilgisinin yetersizliğinden yakınan Özge Özerbek, “Gidip çok pahalı bir gömlek alıyorlar ama pahalı diye konser bileti almıyorlar. Birçok ödül almış, ünlü sanatçıların konserleri 100 izleyiciyle sınırlı kalıyor. Sanat kolay bir şey değil” diye konuştu.
Meraklısına not: AB Gençlik Orkestrası’yla ilgili detaylı bilgiye http://www.euyo.org.uk/ adresinden ulaşılabiliyor.

Bu haber toplam 3260 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 145. Sayısı

Adres Kıbrıs 145. Sayısı