1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Aydın Üniversitesi 'izin' peşinde!
Aydın Üniversitesi  'izin' peşinde!

Aydın Üniversitesi 'izin' peşinde!

Eski TC'li bakan Egemen Bağış'ın da heyetlerinde yer aldığı şirket “izin” için beklemede, gözler Eğitim Bakanlığı’nda

A+A-

İş insanı Ata Atun’un kuruluşunda “hissedar” olarak yer aldığı ancak gelen tepkiler üzerine “ortaklık ve rektörlüğünden feragat ettiği”, İskele’de 3 bin dönümlük arazi içerisinde parselasyon yeri ayrılmasıyla gündeme gelen Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin Kuzey Kıbrıs faaliyetlerine ilişkin süreç ilerliyor.

Didem MENTEŞ

Bir süre önce İskele’de 3 bin dönümlük arazi içerisinde parselasyon yeri ayrılmasıyla gündeme gelen Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin ‘eğitime hazırlık’ ve kuruluş çalışmaları sürüyor.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun’un babası Ata Atun’un ‘ortaklık ve rektörlüğünden feragat ettiğini’ açıkladığı Uluslararası Aydın Üniversitesi şirketinin, Girne’de bazı araziler satın aldığı ortaya çıktı.

Üniversite yetkililerinin ‘üniversite izni’ için söz konusu arazileri ‘ana kampus’ yeri olarak göstermeye hazırlandığı, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu’nun yarın bu gündemle toplanacağı ileri sürüldü.

İçişleri Bakanlığı adına Ön Değerlendirme Kurulu’nda yer alan Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan, Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin Girne’nin doğusunda bazı araziler aldığını YENİDÜZEN’e doğrulayarak, kendisine satın alış belgeleri ve AVAM projesinin iletildiğini söyledi. Aslan, yarın Ön Değerlendirme Kurulu toplantısı olduğunu belirterek, üniversiteye ‘doğrudan izin’ verileceği gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

Ata Atun’dan YENİDÜZEN’e tepki

YENİDÜZEN, Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin hangi aşamada olduğuna yönelik Ata Atun’u arayarak, sorular yöneltti. Üniversiteyle ilgili YENİDÜZEN’in daha önce yaptığı haberlere yönelik tepki gösteren Atun, “Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin rektörlüğünden sizin sayenizde feragat ettim. Çok fena saldırdınız, çok ayıp ettiniz!” diyerek açıklama yapmadı.

Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN, hükümetin, İskele’de yeni bir emirname yayınlayarak, 3 bin dönümlük arazi üzerine ‘ÜNİVERSİTE ŞEHRİ’ kurmak için düğmeye bastığını yazmıştı. Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin de içerisinde yer alacağı arazilerde çalışmaların başladığı, 100 veya 150 dönümlük dilimlere ayrılacak arazilerin, Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversite açmak isteyen şirketlere verileceğini gündeme getirmişti.

Üniversite yetkililerinin ‘üniversite izni’ için söz konusu arazileri “ana kampus” yeri olarak göstermeye hazırlandığı, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu’nun yarın bu gündemle toplanacağı ileri sürüldü. Bu yöndeki bilgileri Eğitim Bakanlığı kaynakları doğrulamadı.

 

Girne’de araziler satın alındı, ‘izin’ için kurul toplanacak!

Bu gelişmelerin ardından Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin İskele’deki araziden vazgeçerek, Girne’nin doğusunda büyük araziler satın aldığı ortaya çıktı.

Karakum ve Arapköy yakınlarında alınan bu arazilerin, ÇED raporu alınmaya uygun olmayan, ‘inşaat yapmaya elverişli olmayan’ ve hukuki sorunları bulunan araziler olduğu öne sürüldü. Bu bilgileri henüz resmi makamlar doğrulamadı ancak Üniversite yetkililerinin ‘üniversite izni’ için söz konusu arazileri ‘ana kampus’ yeri olarak göstermeye hazırlandığı, Eğitim Bakanlığı’na bağlı Ön Değerlendirme Kurulu’nun yarın bu gündemle toplanacağı ileri sürüldü. 

İçişleri Bakanlığı adına Ön Değerlendirme Kurulu’nda yer alan Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan ise, Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin Girne’nin doğusunda bazı araziler aldığını YENİDÜZEN’e doğruladı.  Aslan, üniversiteye ‘doğrudan izin’ verileceği gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

Aslan: “Araziler satın alındı, AVAM projesi sunuldu”

İçişleri Bakanlığı adına Ön Değerlendirme Kurulu’nda yer alan Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan,  Girne’nin doğusunda bazı araziler aldığını doğruladı. Arslan, yarın  Ön Değerlendirme Kurulu toplantısı olduğunu belirterek, üniversiteye ‘doğrudan izin’ verileceği gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı. Arslan, “Üniversite açmak isteyenler bize sunum yapıyorlar, biz akademik yönden sosyal yönden her yönden sorguluyoruz ve orada bir karar üretiliyor. Karadan sonra Meclis’in onayına gidiyor. Meclis onayından sonra üniversite yasallaşıyor. Tam emin değilim ama Uluslararası Aydın Üniversitesi daha önce İskele’de 40- 50 dönüm araziye talepleri oldu. Eğitim Bakanlığı oraya üniversite kurulması için ihaleye çıkarttı, herkes başvursun resmi olsun dedi. O ihaleyi Ön Değerlendirme Kurulu’nda değerlendirecek miyiz bilmiyorum. O ihaleyi kim alırsa üniversiteyi o kuracak” dedi.

“AVAM projelerini çizdiler”

Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin daha sonra Girne’nin doğusunda başka yerler satın aldığını doğrulayan Arslan, “bana arazilerin satın alış belgeleri, AVAM projesiyle birlikte geldi. Ön Değerlendirme Kurulu’nda mekanın durumunun ne olduğunu ben açıklayacağım.  Biz kurulda inşaatına onay vermiyoruz, biz üniversitenin fikrine, sunumuna ve durumuna istinaden cevap veriyoruz. İzin verilirken bina kurması, ÇED raporuna uygun olup olmaması sonraki meselelerdir. Tabi ilerde izin alır da üniversitesini kurarsa o zaman ÇED raporu istenecek. Bu üniversite kurulmasıyla ilgili bir şey değildir” dedi.

Üniversitenin kurulması için kampüs yeri gösterilmesinin önemli olduğuna işaret eden Arslan, “mal sahibi mülk edindi, satın aldı. Bana gösterdiler. Büyük bir dönümdür. Arazi Karakum’u geçtikten sonra sağ tarafta bir yer ve Arapköy tarafından da bir bölüm aldılar. AVAM projelerini çizmişler. Ben Ön Değerlendirme Kurulu’nda harita açısından uygunluk bakımını konuşacağım” dedi.

YENİDÜZEN, Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin kuruluşunun ne aşamada olduğuna yönelik Ata Atun’u arayarak, sorular yöneltti. YENİDÜZEN’in daha önce üniversiteyle ilgili yaptığı haberlere tepki gösteren Atun, “Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin rektörlüğünden sizin sayenizde feragat ettim. Çok fena saldırdınız, çok ayıp ettiniz!” dedi

 

Ata Atun’dan, YENİDÜZEN’e:
“Rektörlükten sizin sayenizde feragat ettim! Çok fena saldırdınız, çok ayıp ettiniz!”

Öte yandan üniversitedeki tüm haklarından ‘feragat’ eden Prof. Ata Atun, geçtiğimiz gün Uluslararası Aydın Üniversitesi sahibi, İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Aydın ile üniversitenin Batı Araştırmaları Merkezi ve Batı Platformu Başkanı, TC Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış ile birlikte Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı ziyaret etti. YENİDÜZEN, Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin ne aşamada olduğuna yönelik Ata Atun’u arayarak, sorular yöneltti. Üniversiteyle ilgili YENİDÜZEN’in daha önce yaptığı haberlere tepki gösteren Atun, “Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin rektörlüğünden sizin sayenizde feragat ettim. Çok fena saldırdınız, çok ayıp ettiniz!” dedi.

“Bilgileri siz başka kaynaktan alın”

Atun, YENİDÜZEN’e hitaben şunları söyledi: “Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin rektörlüğünden sizin sayenizde feragat ettim. Çok fena saldırdınız, çok ayıp ettiniz! Ortada fol yok, yumurta yok. 3 bin dönüm arazi aldığımı yazdınız. Hani nerede bu arazi? Ben razıyım şimdi gideyim o araziyi alayım. Ortada öyle bir şey yok. Yalan dolan! İşin doğrusu size nasıl konuşayım. Benim hakkımda 3 bin dönüm toprak aldığımı yazdınız. Ben bu yüzden üniversitedeki görevlerimden ayrıldım. Bunun nedeni sizsiniz! Size nasıl bir açıklama yapayım? Bu haksızlık değil mi? Hani nerede o 3 bin dönüm? O 3 bin dönümü alıp getirin, yarısını size vereyim. Siz 3 bin dönüm arazi aldığımı yazdınız, yalan haber yaptınız. Ben sizi dava etmedim, edebilirdim çünkü tamamen yalan. Sadece çamur atmaya yönelik. Uluslararası Aydın Üniversitesi ile ilgili bilgileri siz başka kaynaktan alın!”

YENİDÜZEN, gündeme getirmişti

Hatırlanacağı üzere YENİDÜZEN, 24 Mayıs’ta “Uluslar arası Aydın Üniversitesi” isminde eğitim vermeye hazırlanan üniversitenin ortakları arasında Prof. Ata Atun’un yer aldığını ‘belgeli’ şekilde gündeme getirmişti. UBP-DP Azınlık Hükümetinin ‘izni’ ile faaliyete gireceği iddia edilen üniversitenin ortakları arasında Mustafa Aydın, Fatma Nur Aydın ve Ata Atun’un yer aldığını yazmıştık.

25 Mayıs 2017’de YENİDÜZEN’e demeç veren Yüksek Öğrenim ve Dışilişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler ise Uluslararası Aydın Üniversitesi şirket yetkililerin daireye 2016 Ekim ayında başvuru yaptığını, üniversite için verilmiş herhangi bir ‘izin’ olmadığına dikkat çekmiş, üniversiteye ‘ön izninin’ yeni Yükseköğretim Yasası’na bağlı olarak Meclis kararıyla verilebileceğini açıklamıştı.

Uluslararası Aydın Üniversitesi’nin ana kampusunun İskele’de, yüksek lisans ve doktora kampuslarının ise Girne’de yapılması hedeflendiğini aktaran Öztürkler, üniversitenin rektör adayı olarak Ata Atun’un geçmekte olduğunu ifade etmişti.

Öztürkler, “Uluslararası Aydın Üniversitesi şirketine şuanda verilmiş bir izin olmadığı için ‘üniversite’ olarak değerlendirilmemektedir. Yasamız gereği, Meclis onayıyla ve YÖDAK izniyle üniversite olarak değerlendirilir. Bu sadece kurulan bir şirkettir” demişti.

3 bin dönüm arazi, parsel parsel bölünecekti!

YENİDÜZEN, 31 Mayıs 2017 tarihinde ise Hükümetin, İskele’de yeni bir emirname yayınlayarak, 3 bin dönümlük arazi üzerine ‘ÜNİVERSİTE ŞEHRİ’ kurmak için düğmeye bastığını yazmıştı. Uluslar arası Aydın Üniversitesi’nin de içerisinde yer alacağı arazilerde çalışmalar başladığı, 100 veya 150 dönümlük dilimlere ayrılacak arazilerin, Kıbrıs’ın kuzeyinde üniversite açmak isteyen şirketlere verileceğini gündeme getirmişti.  Ata Atun hem rektörü hem de ortağı olduğu ‘Uluslar arası Aydın Üniversitesi’ Ltd’nin ÖN İZİN başvurusuyla ilgili Ön Değerlendirme Kurulu’nun toplandığını, gergin geçen üniversite ile ilgili ‘ön iznin’ görüşüldüğü, ancak verilmediğini gündeme getirmişti. Şirketten, bazı evraklar istendiği, üniversitenin kurulacağı alanda parselasyon sıkıntısı yaşandığı bilgisi edinilmişti.

YENİDÜZEN’e konuşan Atun, sonra haklarından feragat etti

O dönem YENİDÜZEN’e konuşan Ata Atun, söz konusu arazinin Şehir Planlama Dairesi tarafından tespit edildiğini, İçişleri Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı’nın bu konuda ortaklaşa bir çalışma yaptıklarını söylemişti. Çalışmanın tamamlanmasıyla yol ve parseller hazırlanacağını ve arazilerin verileceğini de kaydeden Atun, her şeyin normal gitmesi halinde üniversitenin 2019 yılındaki YÖK kitapçığına girmek istediğini aktarmıştı. Atun, o dönem henüz ne ön izin ne de üniversite kampusunun kurulacağı arazinin alınmadığını söylemiş, Eğitim Bakanlığı’na yapılan başvurunun sonucunu beklediklerini belirtmişti.

Atun’un açıklamaları kamuoyunda tartışmalara neden olmuş, 1 Haziran 2017’de Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, babası Ata Atun’un “ortağı ve rektörü olduğu Uluslararası Aydın Üniversitesi’ndeki hisse ve direktörlük görevinden feragat ettiğini” açıklamıştı.

 

egem.jpg
Tüm haklarından feragat eden Ata Atun, geçtiğimiz hafta Uluslararası Aydın Üniversitesi sahibi Mustafa Aydın ile üniversitenin Batı Araştırmaları Merkezi ve Batı Platformu Başkanı, TC Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış’ı evinde ağırladığını sosyal medyada paylaştı

Bu haber toplam 10078 defa okunmuştur
Etiketler : ,