“Aynı sandaldayız, beraber batar beraber çıkarız”
CTP-BG, toplumsal diyaloğu artırma adına sivil toplum örgütleri ve sendikalarla başlattığı görüşmeleri sürdürüyor.
CTP-BG, toplumsal diyaloğu artırma adına sivil toplum örgütleri ve sendikalarla başlattığı görüşmeleri sürdürüyor. Genel Sekreter Kutlay Erk, Örgüt Sekreteri Niyazi Düzgün ve Sivil Toplum Sorumlusu Ali Gülle bugün El-Sen Genel Başkanı Çağlayan Cesurer ve Genel Sekreter Toprak Altay ile görüşerek sıkıntıları dinledi, önerileri aktardı. Genel Merkez’de gerçekleşen toplantı yaklaşık iki saat sürdü. Toplantıda hükümetin Kıb-Tek konusunda attığı adımlar tartışıldı, alternatif enerji üretimleri üzerinde duruldu.
ERK: MALİYETİ DÜŞÜRÜP, KALİTEYİ ARTIRACAĞIZ
Genel Sekreter Kutlay Erk, ülkenin en kritik üretimini yapan kurumun çalışanları olarak hem sosyal ve ekonomik hayata hem üyelerine ve halka karşı sorumluluğu büyük olan El-Sen’e karşı partinin ve hükümetin de büyük yükümlülükleri olduğunu vurguladı. Erk, hem empati yapılması hem de sinerji yaratılması gerektiğini belirterek parti olarak Kıb-Tek’in özelleştirmesine karşı olduklarını ve bu tutumlarının da net olduğunu söyledi. Erk sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kıb-Tek’in geleceğinin sürdürülebilir olması üzerine her türlü tartışmaya hazırız sadece gelecekteki mevcudiyetini tartışmaya hazır değiliz. Kurumun özelleştirilmemesi konusunda tavrımız çok net. Enerji arzı ve güvenliğini sağlamamız ve maliyetleri düşürüp kaliteyi yükseltmemiz gerekiyor. Talebin üzerinde enerji üretmemiz lazım. Bilimsel ve politik olarak sizden destek almaya ve size destek olmaya hazırız. Aynı sandaldayız batarsak da çıkarsak da beraber olacağız. Güvenli limanlar için birlikte yol almalıyız.”
CESURER: CTP DÖNEMİNDE KIB-TEK’LE İLGİLİ ÇOK ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPILDI
El-Sen Genel Başkanı Çağlayan Cesurer ise Erk’in sözlerinin mutluluk yarattığını söyleyerek, “Biz duymak istediklerimizi duyduk” diyerek söze başladı. Bu kadar küçük bir ülkede enerji konusunun tartışılmaması, çözümlerin yıllar önce ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Cesurer, sorunun temelinde Kıb-Tek’in profesyonel yönetilmemesinin yattığını kaydetti.
Bugüne kadar yönetim kurulu üyelerinin Kıb-Tek’e çok şey kattığını ancak 2013’te üç kez başkan ve bakanlık değiştiğini söyleyen Cesurer, bunun sürekliliği etkileyen ve sorunun ötelenmesine neden olan başlıca etken olduğunu ifade etti. Enerji ile ilgili 15-20 yıllık planlar yapılması gerektiğini belirten Cesurer, her gelen hükümetin farklı şeyler yapması sonucu sorunlar yaşandığını sürekliliğinin sağlanamadığını kaydetti. 2008 yılında CTP iktidardayken Kıb-Tek’le ilgili çok önemli yatırımlar yapıldığını hatırlatan Cesurer, 22 bin akıllı elektrikli sayacının da Kıb-Tek’e kazandırıldığını vurguladı. Hükümet değiştikten sonra sürecin sekteye uğradığını belirten sendika başkanı, “Biri yapar biri bozar pozisyonda olunca kurumlar bu sıkıntıyı yaşıyor” dedi. Cesurer sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer tahsilatı hayata geçiremezseniz mutlak suretle sorunlar yaşanır. Son dönemde borç 300 milyonun üzerindeydi. Şimdi iyi bir ivme kazanıldı. İlgili bakan ve yeni yönetim kurulu başkanı sayesinde kararlı uygulamalar devam etmeli. Zam gündeme geldiğinde tahsilatların yapılmasıyla maliyetlerin düşeceğini söylüyorduk. Nitekim sokak aydınlatma ücretleri son faturalarda düştü.
Hükümetin elinde sihirli değnek yok biliyoruz ama biz her konuda elimizi taşın altına koymaya hazırız.”
AKSA YILDA 165 KEZ DEVRE DIŞI KALIYOR!
Tahsilat konusunda ilk kez ciddiyetle bir duruş olduğunu belirten Cesurer, borç yapılandırmalarında 120 ay takside karşı çıkmalarına rağmen sorunun kökten çözümü için bunun çok önemli olduğunu kaydetti. Güneyle enerji hatlarının birleştirilmesini isteyen El-Sen başkanı Cesurer, bunun sistemin emniyeti ve yatırımlar için zaman kazanılması adına da önemli olduğunu vurguladı. AKSA’nın yılda 165 kez devre dışı kaldığını söyleyen Cesurer, Kıb-Tek’in teknik personel eksikliğinden de bahsetti.
ERK: ENERJİ KURULU VE ‘MASTER PLAN’ İHTİYACIMIZ VAR
Kıb-Tek'in özerk ve profesyonel yönetim kurulu olması için yıllar önce çalışma yapıldığını hatırlatan Genel Sekreter Kutlay Erk, yirmi yıl önce kurumun yönetim kurulunda görev aldığını ve ülkede ilk elektrik kesintilerinin de kendileri döneminde yapıldığını hatta kesintilere cumhurbaşkanlığından başlandığını belirtti. Siyasi otoritenin o dönemde dışlandığını ve kurumun profesyonelce yönetildiğini ifade eden Erk, görevden gidince arkasının gelmediğini kaydetti. Ülkede Enerji Kurulu ve Enerji Master Planı’na ihtiyaç olduğunu söyleyen Erk, bu olduğunda sürdürebilir köklü değişiklikler yapabileceğini vurguladı. Çalışanların haklarını alabilmesi için sendikanın verdiği mücadeleyi takdirle izlediklerini belirten Erk, hem hükümete hem de Kıb-Tek’e desteklerinin süreceğini söyledi.
GÜLLE: DAHA İYİ İLİŞKİLER KURMALIYIZ
Sivil Toplum Örgütleri Sorumlusu Ali Gülle ise sendika ve parti ilişkilerine değinerek Kıb-Tek’in sorunlarının ortaya konulması bakımından ilişkilerin çok önemli olduğunu vurguladı. Gülle, yeni oluşan parti MYK’sında sivil toplum sorumlusu olarak ilişkilerin geçmişte olan şekliyle değil daha iç içe olmasını temenni etti. Tüm sendikalarla bir araya gelip tartışma konularını olgunlaştırma çabası içinde olduklarını kaydeden Gülle, daha demokratik sendika yasasına da ihtiyaç olduğunu vurguladı.
DÜZGÜN: FATURA ÖDEMEMEK AYIPTIR
Örgüt Sekreteri Niyazi Düzgün ise sistemlerin kalıcı olabilmesi için toplumun edindiği kötü davranışlardan kurtulması gerektiği üzerinde durdu. “Toplumsal yaşayış şeklini kırma konusunda toplumsal irade gösteremezsek yaptığımız işler kum kalesi gibi çökecek” diyen Düzgün, bizim gibi ilerici partilerin hükümette olduğu dönemlerde toplumsal bakış açılarının değişmesi gerektiğini belirtti. “Faturasını ödemeyen toplumu çalıyor demektir ve bu çok ayıptır” diyen Düzgün, toplum buna böyle bakmazsa kurulan sistemin bir işe yaramayacağını kaydetti.