1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Baf’ta 1 hamam, 3 cami tadilatı başlatıldı
Baf’ta 1 hamam, 3 cami tadilatı başlatıldı

Baf’ta 1 hamam, 3 cami tadilatı başlatıldı

İki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi, Baf bölgesinde 1 hamam ve 3 camide sağlamlaştırma ve koruma çalışmaları başlatıldığını açıkladı.

A+A-

Komite, Aşağı Baf’taki Hasan Ağa Türbesi yanındaki Osmanlı Türk Hamamı ile Muttlos bölgesindeki Cami-i Kebir’in minaresi, Aydın (Ayanni) Camisi ve Esentepe (Aynikola) Camii’nde sağlamlaştırma ve konuma çalışmaları başlatıyor. Baf Şehitliği’ndeki

türbelerin yenilenmesine ilişkin çalışma da yapılacak.
Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum liderlerin kararıyla, kültürel mirasın korunmasını sağlamak amacıyla kurulan iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi, bölgede başlatılan yeni projelerle ilgili Baf’ta Alexander The Great Oteli’nde basın toplantısı düzenledi.
Toplantıda, Kültürel Miras Teknik Komitesi eş Başkanı Ali Tuncay ile Takis Hadjidemetriou ve Avrupa Komisyonu’ndan Agustin Moya Colorado birer konuşma yaptı. Basın toplantısının ardından çalışma başlatılan yerlere ziyaret düzenlendi.
Kültürel miraslarla ilgili projeler Avrupa Komisyonu, Vakıflar İdaresi ve Güney Kıbıs’taki Kilise tarafından finanse ediliyor.

Tuncay: “İki toplumun yakınlaşmasına hizmet”
Kültürel Miras Teknik Komitesi eş Başkanı Ali Tuncay, basın toplantısında yaptığı konuşmada, kültürel mirasın doğru kullanılması durumunda farklı toplumların ve kültürlerin yakınlaşmasına hizmet edebileceğini söyledi.

Tuncay, “Yıllar boyu Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar olarak öteki toplumu simgeleyen kültürel miras eserlerini ortak zenginliğimiz olarak görmedik. Kültürel mirası siyasi amaçlara hizmet edecek şekilde kullanarak, adanın binlerce yıldır sadece bir etnik gruba ve kültüre ait olduğu gösterilmeye çalışıldı” dedi.

Kültürel Miras Teknik Komitesi olarak farklı bir yol izlediklerini kaydeden Tuncay, “Kültürel mirası bir karşılıklı suçlama aracı olarak görmedik. Kökeni ne olursa olsun tüm eserleri ortak kültürel mirasımız kabul ettik” dedi.

----------

“Ortak zenginlik”
Ali Tuncay, şöyle devam etti: “10 bin yılı aşan tarihi olan adamızdan gelip geçen bütün medeniyetler bizimdir. Hamurumuzda, kumaşımızda bütün medeniyetlerin izleri, gelenekleri ve adetleri vardır. Miken de, Fenike de, Roma da, Bizans da, Venedik de, Osmanlı da biziz. Cami de bizim, kilise de bizimdir. Apostolos Andreas Manastırı, St. Barnabas Manastırı, Salamis ve Soli Kıbrıslı Türklere de aittir. Kısaca, ada üzerindeki tüm medeniyetlerin eserleri, ortak kültürel mirasımız ve ortak zenginliğimizdir. Teknik Komite mensupları olarak bu zenginliği korumak, yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmakla yükümlü olduğumuzun farkındayız”

“Birlikte çalışabileceğimizi öğrendik”

Kıbrıs’ta barış içinde yaşamanın acıları yarıştırarak mümkün kılınamayacağını ifade eden Tuncay, “Kültürel Miras Teknik Komitesi bize birlikte çalışabilmemiz ve birlikte üretebilmemiz durumunda verimli olacağımızı da öğretti. Birbirimize empoze etmeden, avantaj sağlamaya çalışmadan, saygı, eşitlik, karşılıklı güven temelinde çalışarak Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak çalışmalar yapabileceğimizi gösterdik” dedi.
Tuncay, işbirliği ortamının Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumların yararına olacak şekilde diğer alanlara da yayılması temennisinde bulundu.

----------

Hadjidemetriou: “Medeniyetler, adayı ve insanlarını bir bütün yapıyor”

Kültürel Miras Teknik Komitesi'nin diğer Eşbaşkanı Takis Hadjidemetriou ise konuşmasında, adaya karakterini veren kültürel mirasın adanın tarihi ve insanları hakkında kitaplardan ve derslerden çok daha eğitici olabileceğini söyledi. Hadjidemetriou, “Yok olmayan bu medeniyetler, adayı ve insanlarını bir bütün yapıyor” dedi.

Adanın değerlerinin korunması gerektiğini kaydeden Hadjidemetriou, “Adayı sevgi ve saygıyla koruyabildiğimiz zaman bu adaya laik olduğumuzu gösterebiliriz. Bunu da ancak karşılıklı saygı içerisinde, birlikte çalışarak başarabiliriz” dedi.
Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Maronit, Ermeni ve Latinleri birleştiren, aynı zamanda farklı kılan dil ve din gibi pek çok unsurların bulunduğunu kaydeden Hadjidemetriou, “Bu bir dezavantaj değil, bir zenginliktir” ifadesini kullandı.

Tarihi ve kültürel eserlerle ilgili çalışmaların sadece toplumların yakınlaşmasına hizmet etmediğini, aynı zamanda yeni bir kültürel anlayış olduğunu belirten Hadjidemetriou , “Bu bir masa etrafında oturup, yaşantılarından kesintiler anlatarak ve yeni bir gelecek hayal eden sıradan adam ve kadınların başarısıdır. Bölünmüşlükten dolayı kaybedilen veya yıkılan tüm eserleri birlik olarak kurtarabiliriz ” dedi.

Hadjidemetriou, Kıbrıs’ın çalkantılı geçmişinden sonra Kıbrıs’taki insanların şimdi ellerinde yeni bir fırsat bulunduğunu ve bu fırsatın kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.

Avrupa Komisyonu’ndan Agustin Moya Colorado ise Kültürel Miras Teknik komitesi mensuplarının Kıbrıslıların ortak kültürel mirası korumak için birlikte çalışarak, bir tarih yazdığını vurguladı.

(TAK)

Bu haber toplam 3110 defa okunmuştur
Etiketler :