1. YAZARLAR

  2. Sevgül Uludağ

  3. Baf’ta “kayıplar”ı anlattık…
Sevgül Uludağ

Sevgül Uludağ

0090 542853 8436/00357 99 966518

Baf’ta “kayıplar”ı anlattık…

A+A-

EDON ve POGO’nun Baf İlçe Örgütleri’nin organizesiyle 23 Ekim 2015 Cuma akşamı PEO Baf Örgütü merkezinde, “kayıplar”ı anlattık.

“Kayıplar – Kıbrıslırumlar’la Kıbrıslıtürkler’in ortak acısı” konulu etkinliğe İki Toplumlu Kayıp Yakınları ve Katliam Kurbanları örgütü Birlikte Başarabiliriz’den Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırum “kayıp” yakınlarının yanı sıra biz de konuşmacı olarak katıldık.

EDON’la birlikte “kayıplar” konusunda başlatmış olduğumuz bu etkinlikler dizisinin yedincisinde “kayıp” yakınları Sevilay Berk, Beyit Direkçi, Hristina Pavlu Solomi Patça ve 1964’te babası bazı Kıbrıslırumlar tarafından öldürülen Hristos Vrahnu da bizimle birlikte konuşmacı olarak katıldılar. Etkinliğe Baf bölgesinde “kayıplar”ı araştırmamıza gönüllü olarak yardımcı olan okurlarımızdan Artemis Pullos da katılarak o da konuşmacı olarak yer aldı.

EDON ve POGO’nun düzenlediği etkinlikte, okurlarımızın çok değerli ve gönüllü yardımlarıyla gömü yerlerini bulmayı başarmış olduğumuz “kayıp” Kıbrıslıtürkler’le Kıbrıslırumlar’ın öykülerini anlattık, onlardan geride kalanlar ailelerine defnedilmek üzere iade edildiği zaman düzenlenen cenaze törenlerinden fotoğraflar gösterdik.

Kıbrıs’ın en dramatik “kayıp” öykülerini fotoğraflarla anlattığımız konuşmamızda Muratağa-Atlılar-Sandallar, Palekitre, Aşşa-Afanya, Dohni gibi katliamlarda yaşananları aktardık, okurlarımızın yardımlarıyla öykülerine ve bazılarının gömü yerlerine ulaşabildiğimiz “kayıp” Kıbrıslıtürk ve Kıbrıslırumlar’dan bahsettik.

Sevilay Berk, etkinlikte yaptığı konuşmada, 1964 yılında annesi Şefika ile babası Hüseyin Kamber’in Trikomo bölgesinde nasıl “kayıp” edildiğini, yıllar sonra okurlarımızın yardımlarıyla onlardan geride kalanların bir kuyuda Kayıplar Komitesi tarafından yapılan kazılarda nasıl bulunduğunu anlattı.

Sevilay Berk, bir “kayıp” yakını olarak Kıbrıs’ta barış istediğini, senelerdir bu adanın çok büyük acılar çektiğini anlattı ve “Artık yeter diyoruz… Ne zaman aydınlık günler göreceğiz? Ben Kıbrıslırumlar’a karşı nefret duymuyorum. Bu bizim adamızdır ve bizler tümümüz de Kıbrıslıyız. Biz bu adada insanca, barış içinde yaşamak istiyoruz” diye konuştu.

Hristina Pavlu Solomi Patça da, Komikebir’den alınarak Galatya’da “kayıp” edilen babası ve erkek kardeşinin öyküsünü anlatarak, bunun EOKA-B tarafından gerçekleştirilen Muratağa-Atlılar-Sandallar katliamının bir “intikamı” olarak gerçekleştirildiğini araştırarak nasıl bulduğunu aktardı. Hristina Pavlu Solomi Patça da Kıbrıs’ta barış mesajı verdi.

Beyit Direkçi de 1963’te “kayıp” edilen kardeşi Ramadan’ın öyküsünü anlatırken, o da barış mesajı verdi.

Arodez’den bir izleyici de söz alarak Beyit Direkçi’nin “kayıp” kardeşi Ramadan’ın öyküsünü çok iyi bildiklerini, Arodez’den hiçbir Kıbrıslırum’un bu korkunç olaya karışmadığını anlattı.

Beyit Direkçi’nin kardeşi Ramadan’ı “kayıp” eden şahıslar, Hristos Vrahnu’nun babasını da 1964 Eylülü’nde öldürmüşlerdi… Hristos Vrahnu’nun babası ile Beyit Direkçi’nin kardeşini öldürenler aynı şahıslardı. Ve Hristos Vrahnu, Beyit Direkçi’nin “kayıp” kardeşinin olası gömü yerini belirlemede bizlere, Artemis Pullos’la birlikte çok yardım etmişti. Hristos Vrahnu da etkinlikte yaptığı konuşmada, “Tavırlarımızı değiştirmemiz lazım.

Geçmişte birlikte yaşama fikrini hiç kabul etmemiştik ama artık şimdi bu fikri kabul etmemiz gerekir” dedi.
Hristos Vrahnu’nun babası Kirikos Savva Tzirka, Baf’ta bir Kıbrıslıtürk kadın ve çocuğunun öldürülmesini uzaktan gördüğü ve konuşabileceği gerekçesiyle öldürülmüştü.

Etkinlikte konuşan Artemis Pullos da, barış mesajı verdi.

Etkinlikte söz alanlar, özellikle okullarda çocukların nefrete karşı sevgiyle yetiştirilmesi, geçmişte yaşanmış olanların çocuklara aktarılması gerektiği üzerinde durdular.

 

Bu yazı toplam 1735 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar