BAĞIŞ'A YANIT
CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, CTP-BG parti Meclis’in Kıta sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması ile ilgili aldığı karara tepki gösteren Türkiye AB İşlerinden Sorumlu Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın açıklamalarını değerlendirdi:
CTP-BG Genel Sekreteri Asım Akansoy, CTP-BG parti Meclis’in Kıta sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması ile ilgili aldığı karara tepki gösteren Türkiye AB İşlerinden Sorumlu Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın açıklamalarını değerlendirdi:
“Biz saygı duyuyoruz, onlar da bize saygı duymalı”
Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Sekreteri Asım Akansoy, bu sabah, Ada TV’de Nazar Erişkin’in hazırlayıp sunduğu “Günaydın Ada” programında Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı arasında New York’ta imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma anlaşmasının ardından yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
CTP-BG parti Meclisi’nin Çarşamba akşamı oybirliğiyle anlaşmayı ret kararı alması üzerine Türkiye AB İşlerinden Sorumlu Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın “Umarım CTP kararını değiştirir” açıklamasını ile ilgili yorumunun sorulması üzerine Akansoy, “Biz Sayın Bağış’ın düşüncelerine saygı duyuyoruz, Sayın Bağış da bize saygı duymalı. Bu, çözümü varlık sebebi sayan CTP’nin alması gereken bir karardır” diye konuştu.
CTP-BG Parti Meclisi’nin konuyu her açıdan değerlendirip tartışarak bu kararı aldığına dikkat çeken Akansoy, “gündem bizim kararımızı değiştirmemiz değil, önümüze bakmak olmalı” dedi
Kıbrıslı Rumların petrol ve doğalgaz için sondaj başlatmakla bir hata yaptıklarına işaret ederek, “ikinci bire hata yapılmasın” diyen Akansoy, çözümü sekteye uğratacak adımların atılmaması gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:
“Artık ç.özüme konsantre olunmalı ve sert açıklama yapılmamalı. Bu başta Kıbrıslı Rumlara da hatırlatılmalıydı. Uluslar arası tanınmışlıklarının arkasına sığınıp bizi göz ardı edemeyecekleri söylenmeliydi. Bu süreç bu şekilde yürütülemez. Bir araya gelip konuşmak gerekir.
Çözüme odaklanmalıyız. Bağış’ın yaklaşımını anlıyorum ama kendisinden, görüştüğü KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün’e ‘konuları neden Meclis’e götürmüyorsunuz da bizi ana muhalefetle karşı karşıya bırakıyorsunuz” diye sormasını beklerdik.
“ORTAK YAKLAŞIM TALEP EDİLDİ, BİLGİ VERİLMEDİ”
Biz, Ankara görüşmesinden sonra Sayın Eroğlu New York’a gitmeden önce bilgilendirilmeliydik. Çeşitli olaylar gelişiyor ama nasıl tavır alınacağıyla ilgili bilgi verilmiyor. Bu bizim hassasiyetimizdir. New York öncesi toplantı yapıldı ve ortak yaklaşım sergilememiz temennisi bize iletildi. Metin istedik yok dendi, , açıklayıcı bilgi istedik, o da yok. O zaman nasıl destek olabiliriz ki bilmediğimiz konuda?”
Akansoy artık Türkiye’nin arkasına sığınmamak, işleri Türkiye’ye havale etme alışkanlığından vazgeçilmesi gerektiğinin üzerinde durarak, Kıbrıs’ta bir demokrasi varsa, siyasilerin halka karşı sorumluluklarının da olduğunun unutulmamasını vurguladı.
Ortak yaklaşım sergilenebileceğini ancak Türkiye’deki yetkililerin Kuzey Kıbrıs’ta demokrasi olduğunu sürekli hatırlamaları gerektiğini de kaydeden Akansoy, “konular gündeme geldiğinde bir anda sonuç almak yerine ilgili yapının çalışıp, demokratik sürecin izlenmesini beklemeleri gerektiğini anlamalılar” dedi.
TALAT İKİ KEZ ENGELLEDİ
Konunun 2000’in başlarından beri tartışılmakta olduğunu hatırlatan CTP-BG genel Sekreteri, 2’nci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın Kıbrıs Rum Yönetiminin o dönemde de petrol ve doğal gaz arama girişimlerini ileriye götürmeye teşebbüs ettiğini kaydederek, şöyle konuştu:
“Hatırlayacaksınız, zaman zaman iki lider resmi görüşmelere girmeden bazen baş başa görüşmeler yapıyordu. ‘gizli görüşme yapıyorlar’ diye bazı çevrelerden tepki gelmişti. Oysa aynı süreç o dönemde de yaşanıyordu ve 2’nci Cumhurbaşkanı Talat o ikili görüşmelerde gerekçeleriyle birlikte ilerletilmeye çalışılan petrol arama sürecine itiraz etti ve bu günlere gelindi. Dolaysıyla şimdi Sayın Cumhurbaşkanı’nın da müdahale etmesi gerekirdi ama etmedi; konuyu masaya getirip askıya alınmasını istemeli, hassasiyetleri bildirmeli, siyasi partilerle istişare etmeliydi. Ancak uyarılarımıza rağmen bu süreçlerin hiçbiri yaşanmadı. CTP bir karar almışsa ciddi nedenleri var. Süreç yaşansaydı başarılı olabilirdik.”
Akansoy, Türkiye’nin de tutumuyla gerilimin tarafı olduğunu ve zor bir pozisyona girdiğini sözlerine ekledi.
Akansoy, şu anda yapılması gerekenin oluşan ortamın çözümü ne denli öne çıkardığını önemini vurgulamak olduğunu kaydederek, CTP-BG olarak bunu çeşitli platformlarda dile getirdiklerini söyledi. Petrol ve doğal gazın Kıbrıs’ta çözümün önüne geçmemesi gerektiğinin altını çizen Akansoy, bir an önce çözüme varılmasının öneminin bir kez daha ortaya çıktığını vurguladı.