Bahar Doratlı; “Hayali gerçeğe çeviriyoruz”
Bahar Doratlı; “Hayali gerçeğe çeviriyoruz”
Levent ÖZDAĞ
Bahar Doratlı, ülkemizde gelinlik tasarımı konusunda eğitimli bir tasarımcı. Sıfırdan gelinlik üretimi ve tasarımı yapan Bahar Doratlı ile gelinlik sektörünü konuştuk. 2016 yılında yer alan gelinlikleri yeni gelin adayları için anlatan başarılı tasarımcı, “Yine dantel modası devam ediyor, incilerle bunu süslüyoruz, taşlarla bir de... Bu yıl Swarovski modası var. Gümüş renk taşlar yerini kristale bıraktı” diye anlatıyor…
• Tasarım hayatınız nasıl gelişti?
• “Çocukluğumdan bu yana hep moda, dikiş, tasarım gibi olguların içinde büyüdüm. Annem hiçbir zaman terzi olmamı istemedi, her zaman onun hayalinde benim öğretmen olmam vardı.
Ama ben Arkeoloji ve Sanat tarihi okurken kostüm derslerinden etkilendim ve bu işi yapacağımın kararını verdim.
Meslekte bu yıl altıncı yılım oldu. Gelinlik ile başladım sektöre, ardından abiye de çalıştım. Şu an eskiye göre damatlık eklendi. Abiyeyi özel dikim olarak yapıyorum. Hazırda tutmuyorum çünkü mekân sıkıntımız var.”
• Gelinlik modasında bu yıl neler yer alıyor?
• “2016 modası bu yıl yine dantel devam ediyor. İncilerle bunu süslüyoruz, taşlarla bir de. Bu yıl Swarovski modası var. Gümüş renk taşlar yerini kristale bıraktı. Etek olarak prenses yine yerini korur. Ama a kesim 2015’te çok fazla geri plandaydı. 2016 yılında yeni trend adı altında yeni bir etek yarattık. Eteğin özelliği eteği tutmadan yürüyor gelinler. Oturdukları zaman hacmi yayılır ve çok şık görünür. Kalktıkları zaman hemen eski halini geri alır. Göğüste asla çekiştirme yaşamıyorlar ve düşme gibi bir olasılık yoktur.”
GELİŞEN VE DEĞİŞEN SEKTÖR
• Ne tür gelinlikler üretiyorsunuz?
• “Müşteri buraya geldiği zaman farklı tarzda gelinlikler bulması söz konusu bu yüzden denediği zaman hangisinin daha çok yakışacağı konusunda biz yönlendiriyoruz. Gelin adayının gözüyle de bire bir görme şansı tanıyoruz. Her türlü çeşit var balık, a kesim, kabarık ve yeni trendler var. Herkese 3 ay öncesinden bakmasını tavsiye ediyoruz ki tasarımını ona göre yapabilelim. Uzun bir süreçtir, ne kadar önce gelirlerse o kadar eğlenceli geçer. Çünkü stres olmaz. Gelinlikleri 1 ay öncesinden teslim ediyoruz. Kilo verme ve almalarda yerel üretici bir firma olduğumuz için avantajdır. Düğüne bir gün kala bir sıkıntı bile olsa biz buradayız. Kıbrıs’ta da Türkiye’de de üretim yapıyoruz. Diğer firmalardan bizi ayrı kılan gelinlik alanında eğitimliyim. Gelin adaylarına bire bir tecrübe ile sunuyoruz. Eğitim almaya halen devam ediyorum. Çünkü bu sektör gelişen ve değişen bir sektördür. O yüzden müşteri gelip hayalini anlattığında gerçeğe çeviriyoruz.”
• Moda üzerine eğitim aldınız mı?
• “Eğitim olarak İtalya, İstanbul’da eğitim aldım. Şu anda Türkiye’nin ünlü bir modacısı ile çalışıyoruz. Onun da yanında eğitim alıyorum. Kendimi geliştirme sürecindeyim her zaman. Kıbrıs’tan YDÜ Güzel Sanatlar Fakülte Başkanı Murat Aliyev var, onun öğrencisiyim.”
“FATİH İLE NİŞANTAŞI AYNI DEĞİL”
• Gelin adayları genelde ne tarz seçimler yapıyor?
• “Gelinler artık üzerine yakışacak olanları seçmeyi öğrendi. İlk başta kendi hayallerini anlatıyorlar daha sonra biz şekillendiriyoruz.”
• Gelinlik sektörünün sıkıntıları var mı?
• “Evet genelde Türkiye ucuzdur mantığı vardır. Bizim ürünümüzü İstanbul Fatih’deki ürünle kıyaslıyorlar. Bizim ürünlerimizin kıyaslanacağı yerler Bağdat Caddesi, Nişantaşı bölgesi ayarındadır. Çünkü 2 bin TL’lik ürünün sergileneceği bir Pazar ile 5 bin TL’lik sergileneceği bir Pazar aynı olamaz. Ayrıca kullanılan malzeme de doğru oranda orantılıdır. Her bütçeye göre gelinlik tasarlıyoruz yani fiyat sıkıntımız yok kimsenin Türkiye’ye gitmesine gerek de yok.”
• Sizce düğün sektörü her alanıyla ülkeye yeterli mi?
• “Düğün sektörü bence oldukça yeterlidir. Şu anda bizim kendi müşterilerimiz gelinlikçi olmaya başladı. Demek ki çok büyük bir özenti vardır. Sektörü tatmin ettiğimizi düşünüyorum. Bugün benim dışımda da yerli firmalar vardır. Ben insanlara şunu söylüyorum; yerli firmaları destekleyin. Çünkü yerli firmaları desteklemezsek dıştan gelecek olan özenti olarak firmalardan dolayı üretim yapan yerli firma kalmayacak.”
4-5 AYLIK SÜREÇ GEREK
• Sıfırdan bir gelin adayı geldiğinde nasıl yollardan geçip gelinliğe sahip olur?
• “Düğün tarihi bizim için önemli. Son dakika kapımızın çalınıp başka bir firmanın mutsuz ettiği birini düğüne 1 hafta kala da mutlu edip buradan yolluyoruz. Ama Haziran’daki bir düğün için şu anda gelinmesi doğru bir zamandır. Çünkü önümüzde 4-5 aylık bir süreç vardır. Rahat seçilir ve süreç başlar. Aşama aşama gelinliğini yapılırken görebilir. İlk önce müşteri gelir firma tercihini yapar. Sonra ürünü giydirip koleksiyonumuzu gösteriyoruz. Bizi tercih ettikten sonra aylık randevu veriyoruz. Sonra hayallerini anlatır ve biz ek olarak hayallerini şekillendiriyoruz. Fiziki yapısına nasıl olacağına karar veriyoruz. Sonra modelimizi tasarlıyoruz, çizim ise çizimini yapıyoruz. Ondan sonra dikim süreci başlar, önce gelinliğini boş bir vaziyette giyer, üzerinde süsler olmadan. Genel hatlarını görür. Sonra müşteri ile birlikte süslüyoruz. Bitmiş bir gelinliği getirip karşılarına çıkarmıyoruz.”
• Mesleğiniz size neler kazandırdı neler kaybettirdi?
• “Özel hayatım, tatil saatim yok. İş saatlerim çok uzun. Kendime zaman ayıracak kısıtlı bir hayatım var. Bütün hayatım gelinlik ve müşterilerle geçiyor.”