BAKANLAR KURULU KARARLARI
Kamu reformu çerçevesinde kamu görevinin kapsamının belirlenmesinin yanı sıra istihdam, atanma, terfi ve kademe ilerlemesini düzenleme amacıyla hazırlanan “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı” bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanıp Meclis&
Kamu reformu çerçevesinde kamu görevinin kapsamının belirlenmesinin yanı sıra istihdam, atanma, terfi ve kademe ilerlemesini düzenleme amacıyla hazırlanan “Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı” bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanıp Meclis’e gönderildi.
Bakanlar Kurulu ayrıca Çukurova Üniversitesi’nin KKTC’de Kampüs Kurması Çerçeve Protokolü’nün Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarı’sını da kabul etti.
Bakanlar Kurulu’nun, Cumhuriyet Meclisi’nin uzayan çalışmalarından dolayı saat 16.00’da Başbakan İrsen Küçük başkanlığında başlayan toplantısı saat 17.40 sıralarında sona erdi. Bakanlar Kurulu Sözcüsü, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, olağan konuların ele alındığı toplantıda özellikle kamuyu ilgilendiren 2 önemli konunun görüşüldüğünü söyledi.
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ’NİN KKTC’DE KAMPUS KURMASI
Nazım Çavuşoğlu, Türkiye ile Çukurova Üniversitesi’nin KKTC’de kampüs kurmasına ilişkin imzalanan protokolün uygun bulunmasıyla ilgili onay yasa tasarısının bugün Bakanlar Kurulu’ndan geçtiğini belirtti.
İskele’de kurulacak kampüsle ilgili protokol onay anlaşmasının Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşüldüğüne işaret eden Çavuşoğlu, onay yasasının Cumhuriyet Meclisi’nden geçmesinin ardından hukuki işlemlerin tamamlanmış olacağını söyledi.
KAMU REFORMU
Nazım Çavuşoğlu, Bakanlar Kurulu’nun bugün ayrıca kamu reformu çerçevesinde ele alınması gereken ve kapsamı oldukça geniş olan Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’nı meclise sevk ettiğini söyledi.
İstihdamlar, atamalar ve terfilerle ilgili yeni düzenlemeler öngören yasa tasarısının üçlü kararnamelerin kapsamını daralttığını kaydeden Çavuşoğlu, “Tasarı kamu görevinin kapsamının belirlenmesini ve istihdam şekillerinin yeniden düzenlenmesini, hizmet sınıflarının kamu görevlilerinin yer değiştirmelerini kolaylaştıracak şekilde basitleştirilmesini öngörüyor” dedi.
Çavuşoğlu, tasarının ayrıca üçlü kararname atamalarının kapsamının daraltılmasını, yöneticilik katmanlarının basitleştirilmesini ve tüm yöneticilik kadrolarına atanmaların liyakata dayandırılmasını getirecek düzenlemeler de içerdiğini söyledi. Çavuşoğlu, siyasi danışmanlık pozisyonlarının oluşturulmasının öngörüldüğünü kaydetti.
“KAMU GÖREVİ DIŞINDAKİLERE YÖNETİCİ POZİSYONUNA ATANMA ŞANSI”
Nazım Çavuşoğlu, tasarı kapsamında getirilmesi planlanan değişiklikleri ve içeriğini şu şekilde özetledi:
“Kamu görevi içindekilere yükselme şansı veren kariyer sisteminden, kamu görevi dışındakilere de belli tecrübe ve niteliklere haiz olmak ve gerçekleştirilecek sınavlarda başarılı olmak koşuluyla doğrudan yönetici pozisyonlarına atanma şansı sunan pozisyon sistemine doğru esnekleştirilme öngörülüyor.
Tasarı ayrıca kamu görevine ilk atanma ve terfilerde ilgili kurumların temsilcilerine söz hakkı sağlayacak sınav kurallarının oluşturulmasını, terfi ve kademe ilerlemesinde kıdem yerine liyakati öne çıkaran düzenlemelerin getirilmesini, performansa dayalı yönetim anlayışının geliştirilmesi ve performans değerlendirme sonuçlarının ödül-ceza ile ilişkilendirilmesini, disiplin işlemi başlatma ve sonlandırma süreçlerinin etkinleştirilmesini ve intibakların kazanılmış haklara halel getirmeden yapılmasını düzenleyen geçici maddeler içeriyor.”