“1000 küçük esnafa 100 milyon TL kredi, 20 milyon TL’lik kira yardım kredisi”
Bakanlar Kurulu, reel sektöre destek için 1000 küçük esnafa 100 milyon TL kredi ve 20 milyon TL’lik kira yardımı için protokol hazırladı.
Bakanlar Kurulu'nda alınan kararlar
- Mal ve Hizmetler Yasası kapmasında değişiklik yapıldı, belediyelere denetim yetkisi verildi.
- Turizm Bakanlığı'nın “atık yönetim tüzüğü” geçirildi.
- Bakanlıklar ve bağlı kuruluşlardan kendi bütçelerinin % 10'una kadar tasarruf yapmaları kararı verildi.
- 1000 esnafa 100 Milyon TL kredi ve 20 Milyon TL kira kredi desteği verilmesi konusunda Merkez Bankası bankalarla protokol imzalayarak uygulamayı yürürlüğe koyacak. 22 Şubat'tan itibaren reel sektör tüm bankalara başvurup bu kredilerden alabilecek.
- Reel sektörde 3250 işletmeye verilen kredilerin 750 Milyon TL’sinin geri ödemesi Ekim 2021 yılından itibaren gerçekleşecek. 400 Milyon TL’lik kısmının ödemeleri Kasım ayından itibaren başladı. Bu konuda sıkıntıya düşen esnaf varsa bankalara başvurup krediler yapılandırılarak ötelenecek.
- Reel sektöre yönelik kredilerin yüksek faizle yapılandırılması asla söz konusu değildir. Zorlanan krediler mevcut kredi faizleri ile yapılandırılacaktır.
- Yurttaşların borçlarının yeniden yapılandırılmasında pul vergisi, ipotek devri bedelsiz olarak yapılacak.
- Maliyede 500 Milyon TL’lik borçlanma ihtiyacımız var. Maliye sabit faizle uzun vadeli borçlanmak için gerekli adımları atacak.
- Küçük esnafı rahatlatma kredilerinin ve kira desteği kredisi yanında 2021 Mali Protokolü ile krediler artırılacak. 100 Milyon TL'lik kaynağın arıtılması için çalışmalar sürüyor.
- (Kamuda maaş kesintisi olacak mı sorusuna cevaben )Gelirlerimizin yeterli derecede olmaması durumunda bir takım düzenlemeler yapılabilir. Maliye’de birikecek rakama göre belirlenecek.
Bakanlar Kurulu, reel sektöre destek için 1000 küçük esnafa 100 milyon TL kredi ve 20 milyon TL’lik kira yardımı için protokol hazırladı.
Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Ersan Saner, Bakanlar Kurulu’nun reel sektöre destek için 1000 küçük esnafa 100 milyon TL kredi ve 20 milyon TL’lik kira yardımı için protokol hazırladığını açıkladı.
Saner bir soru üzerine Maliye’nin gelirlerinin yeterli düzeyde olmaması durumunda kamu çalışanlarından da kesintiye gidilebileceğini, gerekli kaynağın toplanamaması durumunda böyle bir kesintinin yapılacağını ifade etti.
Bugünkü rutin Bakanlar Kurulu toplantısında Mal ve Hizmetler Yasası kapsamımda yapılan değişiklikle belediyelere denetim yetkisi verildiğini açıklayan Saner, Atık Yönetim Tüzüğü’nün de geçirildiğini duyurdu.
Bakanlar Kurulu Bakanlıklar’a bağlı kuruşlarda bütçelerinin %10’u kadar tasarruf için tedbir kararı da aldı.
Reel sektöre destek için 1000 küçük esnafa 100 milyon TL kredi ve 20 milyon TL’lik kira yardımı için protokoller tamamlandı. Saner, krediler için Pazartesi gününden itibaren başvuru yapılabileceğini de belirtti.
Saner, reel sektörün daha önce kullandığı kredilerin geri ödemesinin Ekim’de başlanacağından değişiklik yapılmadığını, Kasım’da ödemeleri başlayanlara, sıkıntıya düşenler için bankaya müracaatla öteleme imkanının bankalarca sağlanacağını ifade etti.
Başbakan Saner, kredi taksitlerini ödemekte zorlananların kredilerinin, mevcut faizleri ile yapılandırılacağını da açıkladı.
Borçların yeniden yapılandırılmasında Pul Vergisi ve İpotek Devri’nin bedelsiz yapılacağını da söyleyen Saner, devletin alacağı erken kapatma komisyonun da binde 5’e indirildiğini kaydetti.
Yerel bankaların sabit faizle uzun süre borç vermek istemediğini söyleyen Başbakan Saner, Maliye’nin sabit faizle uzun süreli borçlanma için gerekli adımların atılacağını söyledi.
Saner, 1000 kişi olarak tanımlanan, 100 milyon TL küçük esnafı rahatlatma kredisinin ve 20 milyon TL’lik kira yardım kredilerinin yanı sıra, Türkiye ile protokol imzalanmasının ardından kredilerin artırılacağını da ifade etti.
Kredi Garanti Fonu’ndan kredi kullananların da yeniden kredi kullanılması için çalışma yapılacağını söyleyen Saner, ayrıntılı bilginin protokol imzalandıktan sonra verileceğini belirtti.
‘Kamudan kesinti gündeme gelebilir’
Gelirlerin yeterli düzeyde olmaması durumunda kamu çalışanlarından da kesintiye gidilebileceğini açıklayan Başbakan Saner, gerekli kaynağın toplanamaması durumunda böyle bir kesintiye gidileceğini sözlerine ekledi.