“Bakanlığın bilgisi yok, müdürler uyarıldı”
Kimi okullarda öğrencilere ‘ihtiyaç listesi’ verildi, kırtasiyeden temizlik malzemelerine kadar ilginç taleplerde bulunuldu. Eğitim Bakanlığı’nın bilgisi dışında oluşturulan ‘ihtiyaç listelerine’, Bakanlık müdürleri “haberimiz yok” dedi
Bazı okullarda çeşitli kırtasiye ürünlerini içeren ihtiyaç listelerinin yansıra, öğrencilerin ‘öz bakımı’ kapsamında temizlik ürünlerinden oluşan listelerin de velilere gönderilmesi tepki topladı.
Bir köy ilkokulunda, “aksiyon, tuz ruhu, mop ilacı, lavabo temizleyici, sıvı sabun, 8’li rulo, ev terliği” gibi ihtiyaç listesi sosyal medyaya yansıdı. Aileler tepki gösterdi…
YENİDÜZEN’e konuşan İlköğretim Dairesi Müdürü İlkşen Varoğlu Atik, ihtiyaç listelerini sosyal medyadan öğrendiklerini, bu tür taleplerde bulunmamaları için okul müdürlerine gereken uyarıların yapıldığını açıkladı.
Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Aktan Erdoğa ise orta eğitimde böyle bir şey olmasına izin vermeyeceklerini belirterek, “böyle bir tespit olursa gerekeni yaparız” dedi.
Didem MENTEŞ
Yeni eğitim yılına ‘eksiklerle’ başlayan kamu okullarında, bazı okul yönetimleri tarafından ilginç ihtiyaç listeleri oluşturuldu, velilere gönderildi. Okul kaydını yaptıran öğrencilerden belli bir ücret alınırken, ‘ihtiyaç listesi’ kapsamında çeşitli malzemeler de talep edildi.
Bazı okullarda çeşitli kırtasiye ürünlerini içeren ihtiyaç listelerinin yansıra öğrencilerin ‘öz bakımı’ kapsamında temizlik ürünlerinden oluşan listelerin de velilere gönderilmesi tepki topladı.
Bir köy ilkokulunda, “aksiyon, tuz ruhu, mop ilacı, lavabo temizleyici, sıvı sabun, 8’li rulo, ev terliği” gibi ihtiyaç listesi de sosyal medyada yayınlandı.
YENİDÜZEN’e konuşan İlköğretim Dairesi Müdürü İlkşen Varoğlu Atik, öğrencilere verilen ihtiyaç listelerini sosyal medyadan öğrendiklerini, bu tür taleplerde bulunmamaları için okul müdürlerinin uyarıldıklarını açıkladı.
Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Aktan Erdoğa ise orta eğitime bağlı okullarda ihtiyaç listesi oluşturulduğuna dair kendilerine bilgi gelmediğini söyleyerek, “Böyle bir tespit olursa gerekeni yaparız” dedi.
İhtiyaç listeleri
Bazı okul yöneticileri tarafından öğrencilere verilen ihtiyaç listeleri hem kırtasiye hem de temizlik malzemelerinden oluştu.
Öğrencilerin ‘öz bakımı’ kapsamında temizlik ürünlerinden oluşan listeler velilere gönderildi.
Bir köy ilkokulunda çocukların öz bakımı için; “yedek kıyafet, ev terliği, 2 aksiyon, 2 tuz ruhu, 2 mop ilacı, jel lavabo temizleyici, 2 sıvı sabun, 8’li rulo, 4 ıslak mendil, 5 adet tuvalet kağıdı, ” istendi.
Kırtasiye malzemelerini içeren ihtiyaç listesinde ise şunları yer aldı: “toz sim, mum yapıştırıcı, 2 adet tutkal, küt uçlu makas, büyük boy sulu boya ile pastel boya, oyun hamuru ile kalıpları, 4 renk parmak boyası, uzun kollu etkinlik gömleği, fon kartonu, 4’er adet fon kağıdı, 2 adet elişi kağıdı, 4’er krapon kağıt, 2 kutu şekilli pul, 2 kutu renkli ponpon, 10 adet renkli tüy, her boydan 1 adet renkli göz, A4 boyunda 1 paket keçe, 4 adet renkli sünger, küçük resim defteri, 2 küçük boy çizgisiz defter, 1 adet zipli boya, 1 adet kutu dosya”
Atik: “Müdürlere uyarılarımızı yaptık”
Konuyla ilgili İlköğretim Dairesi Müdürü İlkşen Varoğlu Atik, öğrencilere verilen ihtiyaç listesini sosyal medyadan öğrendiklerini, bu tür taleplerde bulunmamaları için okul müdürlerinin uyarıldıklarını açıkladı.
Bakanlığın temizlik malzemelerini tedarik ettiğini, bugün itibariyle okullara dağıtımının yapılacağını da vurgulayan Atik, kırtasiye eşyalarının dağıtımının da dün itibariyle başladığını dile getirdi.
Atik, “Döviz artışından dolayı okul kitaplarının basımıyla ilgili ihale sürecinde sıkıntı yaşandı. İhaleye teklifler atılmadı bu yüzden süreç biraz gecikti. Kitaplar en geç ayın sonuna dağıtılacak. Ama şuan kitaplarımız bakanlık sitesine eklendi” dedi.
Erdoğa: “Böyle bir tespit olursa gerekeni yaparız”
Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Aktan Erdoğa orta eğitime bağlı okullarda ihtiyaç listesi oluşturulduğuna dair kendilerine bilgi gelmediğini söyleyerek, söz konusu listelerin ilköğretime bağlı bazı okullar tarafından oluşturduğu bilgisini aldıklarını belirtti. Erdoğa, “orta eğitimde böyle bir şey olmasına asla izin vermeyiz. Böyle bir tespit olursa gerekeni yaparız” dedi.
Erdoğa, ayrıca okullardaki nüfus artışı nedeniyle sınıf sayılarının arttığını dolayısıyla masa ve sandalye ihtiyacının gündeme geldiğini belirterek, “bunların bir kısmını tedarik ettik, siparişlerimizi de verdik ve birkaç gün içinde onlar da dağıtılacak” dedi.
Atik: “Müdürlerimiz aceleci davrandı, uyarılarımızı yaptık”
“İhtiyaç listelerini sosyal medyadan gördüm. Müdürlerimize gerekli uyarıları yaptık. Okulların bazı kişisel talepleri olabilir. Örneğin çocukların çantasında yedek kıyafeti olması, ıslak mendili bulunması gibi talepler olabilir ama bunun dışındaki yüklü malzeme talepleri konusunda uyarılarımızı yaptık. Çünkü bakanlığımız temizlik malzemelerini okullarımıza tedarik etti. Ambarımıza girişleri oldu, dağıtım yarın (bugün) başlayacak. Müdürlerimize bu tür taleplerde bulunmamaları için uyarılarımızı yaptık. Bu tür taleplerde bulunmamaları için yarın (bugün) tüm okullarımıza yazılı olarak bildirilecek. Müdürlerimiz biraz aceleci davrandı. Okullarda şu yok, bu yok şeklinde sosyal medyada bir kirlilik var. Müdürlerimiz de telaşa kapılıyor. Döviz artışından dolayı okul kitaplarının basımıyla ilgili ihale sürecinde sıkıntı yaşandı. İhaleye teklifler atılmadı bu yüzden süreç biraz gecikti. Kitaplar en geç ayın sonuna dağıtılacak. Ama şuan kitaplarımız bakanlık sitesine eklendi. Öğretmen ve öğrenciler oradan faydalanabilir. Öğretmen kaynak kitap olarak onu kullanabilir. Defter, kalem, silgi gibi kırtasiye eşyalarının dağıtımı da bugün başladı ve yarın da deva edecek”
Erdoğa: “Böyle bir şey olmasına asla izin vermeyiz”
Genel Orta Öğretim Dairesi Müdürü Aktan Erdoğa: Orta eğitime bağlı okullarda ihtiyaç listesi oluşturulduğuna dair bilgime bir şey gelmedi. İlköğretim dairesi bu konuyla ilgileniyor. Orta eğitimde böyle bir şey olmasına asla izin vermeyiz. Böyle bir tespit olursa gerekeni yaparız. Okullardaki nüfus artışı nedeniyle sınıf sayıları artı dolayısıyla masa ve sandalye ihtiyacının gündeme geldi. Bunların bir kısmını tedarik ettik, siparişlerimizi de verdik ve birkaç gün içinde onlar da dağıtılacak. Öğrenci kayıtları hala daha devam ediyor. Sınıflar doldu, birkaç okulda şubelerimiz 35’e çıktı. Özellikle ortaokullar doldu. Okul idarecilerimiz şikayet edebilir ama yapacak bir şey yok. Bu çocuklar okuyacak. Orta eğitimdeki lise kitapları Türkiye’den geldi ve dağıtımına başlandı. Ortaokul kitapları ise kendi yerel kaynaklarımızdan, kendi uzmanlarımız hazırlıyor. İlkokul ve ortaokul kitapları burada basılıyor. Döviz krizinden dolayı ihaleyi yapamadık. Bu nedenle 1-2 hafta gecikti. Onların basımının haftaya biteceği söylendi. Şöyle bir şey yaptık; bütün kitapların içeriği Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinde PDF olarak yayınlandı. İsteyen öğretmen kendi branşını seçip, kitabını basıp öğrencisine dağıtabilir. Okullarımıza duyurduk. En azından bu 1-2 haftanın gecikmesi bu şekilde halledeceğiz”