'BALIMIZ AB STANDARTLARINDA'
KTTO, bala ilişkin Kıbrıslı Rumların iddialarının asılsız ve kasıtlı olduğunu açıkladı
KTTO, bala ilişkin Kıbrıslı Rumların iddialarının asılsız ve kasıtlı olduğunu açıkladı. KTTO’nun konu ile ilgili açıklamasının tam metni şöyle:
“NİYET TİCARETİN ÖNÜNÜ KESMEK”
Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Hat Tüzüğü’ne göre ülkemizde üretilen balın, Güney Kıbrıs’a geçişine yeşil ışık yakıldığı şu günlerde Güney’de yapılan yıpratıcı açıklamalar, Yeşil Hat Tüzüğü üzerinden yürütülmekte olan ticarette nasıl psikolojik engeller yaratıldığını bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Avrupa Birliği’nin (AB) Yeşil Hat Tüzüğü’nde Mayıs 2007 tarihinde yaptığı değişiklikle hayvansal ürünlerin Yeşil Hat üzerinden ticaretinde kısıtlı da olsa bir açılım gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda bal ve balık, Tüzük kapsamına girmiş, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra, KKTC’den Güney’e balık ticareti başlamıştır. Balın gerekli AB kriterleri yakalayabilmesi için ilk testler yapılmış ve standartların iyileştirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır.
TEST SONUÇLARI OLUMLU
2008 yılından sonra gerekli prosedürleri tamamlanması ve balın AB standartlarına uygunluğunu sağlamak için Arıcılar Birliği, Avrupa Komisyonu ve KTTO teknik çalışmalar yürütmüştür. Bu çalışmaların sonucunda 3-7 Eylül 2012 tarihleri arasında Avrupa Komisyonu tarafından görevlendirilen uzmanlar gerekli denetim ve testleri yapmış ve ikinci bal testinin sonuçları olumlu bulunmuştur. Bu kapsamda KKTC’den Güney Kıbrıs’a bal ticaretinin önü açılmıştır. Bu noktada özellikle şunu vurgulamak isteriz ki KKTC’deki balın, AB standartlarına uygun olmaması halinde, en başta Avrupa Birliği sözkonusu ticarete zaten onay vermeyecekti.
RUM KAMUOYUNDA ÖNYARGI YARATMA ÇALIŞMALARI
25 Şubat 2013 tarihinde Rum Bal Üreticilerinin, KKTC’den Güney Kıbrıs’a bal ticaretinin gerçekleşmesi durumunda eylem yapacaklarını duyurmalarını kabul edilmez bir açıklama olarak görüyoruz. Haberin içeriğinde geçtiği şekliyle Rum Arıcılar Birliği tarafından iddia edildiği üzere “KKTC’de AB yönetmenliklerinin uygulanmadığı, peteklerden hastalık geçmesi ihtimali bulunduğu, Türkiye balının KKTC balı şeklinde Rum pazarına girmesi tehlikesinin olduğu” iddiaları tamamen asılsız ve kasıtlıdır. Rum Bal Üreticilerinin yaptıkları bu açıklama bilgi eksikliğinden değil Rum kamuoyunda önyargı yaratarak ticaretin önünü kesmek niyetiyle yapılmıştır.
BALIMIZ AB STANDARTLARINDA
KKTC’de üretilen balın AB standartlar ve mevzuatına uygun olduğu 25 Ocak 2013 tarihinde AB Komisyonu Resmi websitesinde de teyit edilmektedir. Daha fazla bilgi http://ec.europa.eu/food/food/enlargement/index_en.htm adresinden de temin edilebilir. Bu tarz kötü niyetli açıklamaların adadaki iki taraf arasındaki güvene zarar verdiğini bir kere daha hatırlatır, ilgili tüm muhatapların resmi bilgiye dayanmayan bu tür açıklamalardan kaçınma çağrımızı yenileriz.