1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bandabuliya’da bir sahaf
Bandabuliya’da bir sahaf

Bandabuliya’da bir sahaf

Bandabuliya’da bir sahaf

A+A-

Levent Özdağ

Rıdvan Arifoğlu Lefkoşa’nın tarihi Bandabuliya Çarşısı’nda açtığı kitap dükkânı ile yeni bir akım başlatmak istiyor. Bandabuliya ve Surlariçi’nin kendisi için duygusal bağının dedesinden geldiğini söylüyor.


• Daha önceleri kitap ile ilgili dükkânınız var mıydı?
• “Evet 4 sene önce 2010’da açtığım okullar yolunda, ondan sonra mahkemelerin karşısına sanat galerisi açtım. Sonra kapattım.
• 1992’de İstanbul’a gittikten sonra hep sahafların içindeydim. 11 yıl orada yaşadım. 2003’te Kıbrıs’a geldim. Sık sık yine İstanbul’a kitaplar için giderim.”

• Bandabuliya’da dükkân açma fikri nasıl oluştu?
• “Fikir sadece şiirden oluştu, benim için bütün okumalar, yazmalar şiirdir ve bunun sonucunda burada dükkân açma oluştu. Sahaf’lık öyle bir şey, ne kadar da kendime sahaf demesem de. Daha ziyade ilk sahaflar, kermeslerde kadınlarımızın sattığı kitaplardır.
Bandabuliya ile duygusal bir bağım var. Dedem 1979’da rahmetli oldu. Öncesinde Bedesten ile burası arasında kebap dükkânı vardı.”

EMEKLİ, GENÇ BİRLİKTE

• Ne tür kitaplar mevcuttur şu an?
• “Her tür var ama ağırlıklı olanlar var, kendi seçimlerim var. Kendi görüşüme göre seçtiklerim var. Birinci baskı şiir kitapları çok var. Edebiyat var, önemseyenler için birinci baskı olanlar var. Düşünce, felsefe kitapları çok var. Mesela kişisel gelişim kitapları da var. Özellikle aldığım bir kitap türü değil ama getirilen kitaplar. Genelde sahaf tarzı yerlerde her türlü kitap olur ama kendi görüşleri çerçevesinde de kitaplar olur.
• Kendim politik, felsefe ve mimarlık kökenliğim olduğu için mimarlığın düşünsel boyutu tarzı kitaplar okuyorum.”

• Güney Kıbrıs’tan gelen oluyor mu?
• “Evet oluyor bazen. İngilizce kitaplar olduğundan onlara bakıyorlar. Almanca, Fransızca kitaplar da var.”

• Çocukluğunuzdaki Bandabuliya’yı nasıl hatırlarsınız?
• “Daha çirkin demem şu an için ama çocuklukta hep iyi hatıralarım var. Zaten burası yarı yarıya şu an öldü gibi bir durumdadır, yanlış politikalar yüzünden. Belediye de bir şeyler yapmaya çalışıyor. Mesela emekli insanlarla birlikte gençlerin olması lazım. Dükkânı açıp kapatmayan veya depo gibi kullanmayan bir yer olması lazım buraları. Kasaplar kısmı doluymuş iki tane dükkân boş ama baktığınızda tam tersi iki tane dükkân açık görünür. Projeler üretmek gerekir mesela sahaf dükkânı bir tane daha olsa benim için da iyi olur. İkinci el müzik aletleri satan mesela, daha çok o işe yoğunlaşmış biri olabilir. Burası için oturup bir proje üretip senaryo kurulması gerekir. Mesela turist kafile olarak gelirken çok hızlı anlatmak lazım her şeyi ve bazen sorun yaşarım.”

• İstanbul bu tür yerler için bir metropol. Kıbrıs için nasıl görürsünüz okuma alışkanlığını?
• Burada öyle bir durum yok ve çok okuduğunu var saydığımız insanlar da bilgili değil aslında. İstanbul’a okumak için gittim, İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdim sonra Mimarlık Tarihi üzerine master yaptım.”

BANDABULİYANIN HAVASI FARKLI

• Burayı bir kazanç sağlamak için mi açtınız?
• “Her geçen gün iyileşen bir iştir ama çok da hızlı iyileşmez. Mesela 10 bin kitabınız var diyelim 1000 TL de kazanabilirsiniz. 15 bin kitap olup 1200 TL de kazabilirsiniz, aylık böyledir yani daha fazla değil. Ayrıca zor bir iştir çünkü yeni kitap satmaya göre çok çok zordur. Kitaplar aldığım, insanlardan aldığım kitaplardan oluşur. Yeni kitap var ama ikinci el olanlar da satın alınmış kitaplar.”

• Sürekli müşterileriniz buradaki varlığınızdan haberdar mı?
• “Evet 2 aylık bir yer olduğu için yeni yeni öğreniyorlar. Biraz geldikçe öğrenmeye başladılar.”

• Bandabuliya’da kitap dükkânı açmanın zorluklarını yaşadınız mı?
• “Biraz oldu tabii ama çok takmam bunları. Çünkü dışarıda kiralar çok pahalı. Ama buranın başka bir havası var. İyi eleştiriler alıyorum. Mesela bulunmaz kitapları buluyorum ve insanların hoşuna gidiyor, çok uğraşıyorum bunun için.”

------------------------------------------------------------------------------------------------

DİPNOT
Sahaf, genel anlamıyla eski, artık basımı yapılmayan ya da ikinci el dergi ve kitapların alınıp satıldığı veya başka bir kitapla değiştirildiği küçük işletmeler ile bu mesleği yapanlardır. Bu tür kitap satış noktalarını, mekânlarını diğer benzerlerinden ayıran en büyük özellik ikinci el ürünlerin bulunabilmesi ve takas yöntemiyle ticaretin gerçekleşebilmesidir. Özellikle artık basılmayan, kısıtlı sayıda basılan fakat güncelliğini koruyan, ihtiyaç duyulan ya da tarihi önemine ilişkin olarak bir değer taşıyan her türlü basılmış eser bu alış verişin konusu olabilir. Sahaflar, bilimsel veriye ulaşabilmenin kütüphaneler dışındaki kaynak sağlayıcıları olabileceği gibi, tarihtekileri ve bellektekileri somut verilerle günümüze taşıyan önemli sosyo-kültürel mekânlardandır. Özellikle efemera koleksiyonerleri için önemli kaynaklar barındırmaktadırlar. Kaynak: Wikipedia

Bu haber toplam 9699 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 241. Sayısı

Adres Kıbrıs 241. Sayısı