1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Barikatların kalktığı bir yurt diliyoruz"
"Barikatların kalktığı bir yurt diliyoruz"

"Barikatların kalktığı bir yurt diliyoruz"

COVID 19 önlemleri çerçevesinde geçiş noktalarının kapalı olmasından dolayı işine gidemeyen işçiler ve Pileliler geçiş kapılarının açılması için Beyarmudu Kapısı'nda bugün eylem yaptı. Pile Türk Muhtarı Güden: Barikatların kalktığı bir yurt diliyoruz

A+A-

COVID 19 önlemleri çerçevesinde geçiş noktalarının kapalı olmasından dolayı işine gidemeyen güneyde çalışan Kıbrıslı Türk işçiler ve Pileliler geçiş kapılarının açılması için Beyarmudu Kapısı'nda eylem yaptı.

Araçları ile köyün girişinde toplanan işçiler geçiş noktasında gitti. Barikatın güneyinde ise Pile'de yaşayanlar eylem yaptı. Eylemde Pile Türk Muhtarı Veysal Güden bir konuşma yaptı, Pilelilerin yaşadığı sorunları anlattı. 

"Barikatların kalktığı bir yurt diliyoruz"

 Pile Türk Muhtarı Veysal Güden, eylemde yaptığı konuşmada Pilelilerin barikatın kapalı kaldığı için büyük mağduriyet yaşadığına işaret ederek özetle şunları söyledi:  

- “Her siyaset yapan devlet adamamı olamaz. Bizi bir çukura ittiler, burada bıraktılar. Gün gelecek. O siyasetçiler buraya gelirken o çukura itilecekler. Her geçen gün yaşamımızdan bir şeyler alındı"

- "Bugün Pile’deki nüfus geriye düşmeye başladı. Sözde vatan sevgisi olanlar bu topraklarda bu insanların yok olmasına yol açtılar. Gençlerimiz köylerine gelemiyor. Ölülerimiz mezara giderken eşimiz dostumuz cenazemizin arkasından belli saatlerde gelebildi. Biz bunları yaşadık"

- "Bizler adalet istedik. Adalet görmedik. Bize adaleti çok görenlere adaleti göstereceğiz bu barikatlarda… Bu ülkede barikatların kalktığı bir yurt diliyoruz. Siyaset yapanlar bu küçücük adada sadece yurt dışını kapatarak önlem alabilirdi.”

PİLE köyünde yaşayan Kıbrıslı Türkler Mart ayından bu yana köyden çıkamadıkları ve hiçbir ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için güneyde çalışan işçilerle birlikte ortak eylem yaptı. Polis, sabahın erken saatlerinde bölgede geniş güvenlik önlemi aldı.

Eylemcilere araçlardan çıkılmayacak uyarısı yapıldı, kuzeyden gelenler polis barikatına takıldı. Pile köyünde yaşayan çok sayıda Kıbrıslı Türk’te sabah saatlerinde barikata araçları ile geldi. Pile Türk muhtarı Veysal Güden barikatta konuşma yaptı. Güden, “toplumun bir parçası olmak için çok fazla çaba harcadıklarını” ve bazı zamanlarda sağlık problemleriyle yüzleşirken birçok protokolle uğraşmak durumunda kaldıklarını söyledi. Yaşanan salgın nedeniyle fazlasıyla dışlandıklarını söyleyen Güden, “Devlet güven vermiyor. Her şapka takan siyaset yapar ama her siyaset yapan devlet adamı olamaz” dedi.

Kıbrıs’ın güneyinde çalışanlarda araçları ile barikata geldi…

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıslı Türk işçiler, ekmeklerini yıllardır kazandıkları yere geri dönmek istediklerini ifade ederek, yaklaşık iki aydır çok zor durumda olduklarını hükümetin hiçbir desteğini görmediklerini vurguladı. Dünyanın savaştığı bir salgınla yüzleştiklerini ancak yaklaşık bir aydır vaka çıkmadığını vurgulayan işçiler, hükümetin gerekli önlemleri alarak barikatları açması gerektiğini savundu. Araçları ile Türkmenköy-Beyarmudu kavşağında toplanan işçiler saat 10.00 sıralarında kornalarla Beyarmudu Geçiş Kapısı’na gitmek için hareket etti.

Polis engeli kalktı…

Beyarmudu köyüne ilk önce girişleri izin verilmeyen işçiler daha sonra polis eşliğinde köye giriş yaptı. Köyün girişindeki polis engelinin kalkması ile geçiş noktasına yaklaşan işçiler başka bir polis engeli ile karşılaştılar. Birbirlerine uzaktan alkışlarla ve sloganlarla destek veren eylemciler, barikat engelinin bir an önce kaldırılmasını istedi.

Kısa süreli gerginlik yaşandı…

Mart ayından bu yana köylerinde ‘izole’ edildiklerini, birçok ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma geldiklerini ve ailelerinden uzak kaldıklarını ifade eden eylemciler barikatta slogan attı. Pile köyünde yaşayan Kıbrıslı Türkler “virüslü olmadıklarını”, belirterek, yanlarında getirdikleri tabutu barikatın kuzeyine atmak istedi. SBA Polisi ve Kıbrıs Türk Polisi müdahale ederek, tabutun atılmasına izin verilmedi. Pile Türk Muhtarı Veysal Güden, Kıbrıs’ta nüfus yapısı değişmeyen özel bir köyde yaşamlarını sürdürmeye devam ettiklerini söyledi.

Güden: “Dışlandık kaderimize terk edildik”

Pile Muhtarı, “Devlet adamlığı şefkat ister, biz ölmedik, ölmeyeceğiz! Bize güzel gün göstermeyenler, güzel gün göremeyecek” ifadelerini kullanarak son raddeye geldiklerini vurguladı. Güden, dünyayı yakıp yıkan bir salgının baş gösterdiğini KKTC’nin de bu ciddi sorunla karşı karşıya kaldığını vurguladı. Güden,” Devletimizi yönetenler toplum sağlığı adına tedbirler alırken, devletin kurumları ile hareket etti ve vatandaşlarını koruma altına aldı. Ancak bu kurumsal yapı içinde birileri eksikti, Pile Türkü’nün bu kuruluşta yeri yoktu. Devletimiz bizi unuttu, tedbirler alınırken ilk dışlanan ve kaderine terk edilen biz olduk. Toplumumuz kendi derdinin peşine düştü, biz unutulduk.”

“Bizleri toplum için tehlike gördüler”

Pile Türk Muhtarı Güden, haftalarca acil hastalar hariç doktora gidemediklerini çocuklarını doktorlardan telefoniyen aldıkları tavsiyeler ile tedavi ettiklerini kaydetti. Dertlerin azalmaya başladığı günlerde salgının kontrol altına alındığını yaşamın yavaş yavaş normalleştiğini kaydeden Güden, herkesin kontrollü bir şekilde işine döndüğünü söyledi. Güden, “Lefkoşa’da Ali, Mağusa’da Ayşe, Larnaka’da Mihalis, Limasol’da Maria, Pile’de Yorgo ve Elena işine gitti. Ahmet ve Meryem işine gidemedi. Bizi yönetenler bunu layık görmedi. Bizleri toplum için tehlike gördüler” dedi.

 

 

p1-047.jpg

p2-040.jpg

pp1-001.jpg

pp2-002.jpg

i1-019.jpg

Güneyde çalışan işçiler sabah saatlerinde köy girişinde toplanıp konvoy halinde Beyarmudu geçiş noktasına gitti.

i2-020.jpg

p1-046.jpg

Beyarmudu -  Türkmenköy kavşağında yolu kapatan polis daha sonra yolu açarak eylemcilerin geçişine izin verdi .

 

 

Fotoğraflar Devrim Demir

 

Bu haber toplam 6613 defa okunmuştur