1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Barolar Birliği, ‘DAVA’ açıyor
Barolar Birliği, ‘DAVA’ açıyor

Barolar Birliği, ‘DAVA’ açıyor

Barolar Birliği, bugün, hiçbir kazada istisnalar hariç davalara girilmeyeceğini açıkladı.

A+A-

 

Kıbrıs Türk Barolar Birliği, “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken veya Tahsil Edilmez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması Yasa Önerisi”nin Barolar Birliği’nden gizlendiğini ifade etti.
Barolar Birliği, söz konusu düzenlemenin Anayasayı ağır şekilde ihlal ettiğini ileri sürerek yasanın mahkeme hükümlerini koruyacak şekilde düzenlenmemesi halinde Anayasa Mahkemesi’nde iptal davası açacağını; yasanın uygulanmasını yasaklamak üzere Meclis aleyhine ara emri almak için Yüksek Mahkemeye başvuracağı açıklandı.
Kıbrıs Türk Barolar Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, yasa için Barolar Birliği’nden görüşü alınmamasının çoğulcu katılımcı demokratik kuralları ihlal ettiği, bununla mahkeme hükümlerini ortadan kaldırılmasının amaçlandığı savunuldu.
Birliğin açıklamasında, “Baronun geçmişte faiz yasası için Meclise verdiği görüş gözardı edildi, kamu yararı gözetilmedi” ifadelerine yer verildi; düzenlemenin Anayasanın öngördüğü “Kuvvetler Ayrılığı Prensibi”ni de ihlal ettiği öne sürüldü.

Avukatlar davalara girmeyecek
Barolar Birliği, bugün, hiçbir kazada istisnalar hariç davalara girilmeyeceğini açıkladı.
Barolar Birliği, mecliste görüşülen, “Borç İlişkilerinden Kaynaklanıp Tahsili Geciken veya Tahsil Edilmez Hale Gelen Borçların Ekonomik İyileştirme Kapsamında Yeniden Yapılandırılması Yasa Önerisi”nin kendilerinin görüşlerine yer verilmeden hazırlandığını ve düzenlemenin yasaları ağır şekilde ihlal ettiğini ileri sürdü.
Yasayla mazbata mağdurlarına 31 Mart’a kadar tanınan yeniden mahkemeye gitme hakkının, 31 Temmuz’a kadar uzatılacağını belirten Birlik, açıklamasında; “1 Ağustos’ta kucaklarında patlayacak mazbata bombasının büyüklüğünü ölçtüler mi” diye sordu.
Barolar Birliği, bugün bir basın toplantısı düzenleyerek hem üyelerini bilgilendirdi hem de yarın hiçbir kazada “istisnalar hariç davalara girmeme” kararını niye aldıklarını açıkladı.
Toplantıda konuşan Barolar Birliği Başkanı Ünver Bedevi, geçmişte çıkarılan yasalarla 31 Mart’a kadar aleyhinde hapislik kararı çıkman mazbata mağdurlarının tekrar mahkemeye başvurmasının yolunun açıldığını ifade ederek, ekonomik krizdeki KKTC’nin ihtiyacı olan bazı yasal düzenlemeleri gerçekleştirmek için Ad-Hoc komitesinin kurulduğunu hatırlattı.
Komitede Faiz Yasası’nın konuşulmaya başlandığını ancak araya giren farklı engeller nedeniyle sürecin aksadığını ve bir anda kendi görüşleri alınmadan ileriye dönük Faiz Yasası hazırlandığını duyduklarını söyleyen Bedevi, kendilerinin herhangi bir çıkar gütmeden komiteye katkı koymaya çalıştıklarını, tasarıların yasa geçtikten sonraki borçlar için geçerli olmasını yanlış ve adaletsiz bulduklarını dile getirdiklerini hatta yanlış anlaşıldıklarını söyledi.

“Mazbataların uygulanmayacağı yanıltıcı bir açıklama”

Bugün geçecek yasayla mazbata mağdurlarına 31 Mart’a kadar tanınan yeniden mahkemeye gitme hakkının 31 Temmuz’a kadar uzatılacağını belirten Bedevi, “bu maddenin hapislikler uygulanmayacak demediğini, yapılan açıklamaların siyasilerin halkı kandırması olduğunu” ileri sürdü.
Bedevi, mazbatalar uygulanmayacak denmesinin gayri resmi bir yaklaşım olduğunu, yazılı bir şey olmadığını yasanın sadece ilgili kişilere yeniden müracaat hakkı tanıdığını anlatarak, “1 Ağustos’ta kucaklarında patlayacak mazbata bombasının büyüklüğünü ölçtüler mi” diye sordu. Bedevi, mazbataların, “bir bomba halini almaması gerektiğini” savunduklarını ve yasaları halkı haksız uygulamalardan koruyacak adil zemin üzerinde uygulanabilecek şekilde yapılmasını istediklerini söyledi.

“Dikkat çekmek için mahkemelere girilmeyecek”

Ekonomik krize rağmen yapılabilecek doğru işler olduğuna işaret eden Bedevi, siyasi rant sağlamak için yapılan açıklamaların halk tarafından fark edileceğini söyledi. Bedevi, açıklamalarının eylemi çerçevesinde yarın avukatlar olarak davalara girmeme kararı aldıklarını, bunun kesinlikle mahkemelere karşı bir tavır olmadığını, toplumun içinde bulunduğu kaosa ve ileride gelecek tehlikeye dikkat çekmek için olduğunu söyledi. Ceza tutukluluk gibi elzem durumlar haricinde hiçbir avukatın itirazsız mahkemeye girmeme kararına destek verdiğini söyleyen Bedevi, herkesin adil bir hukuk sitemine ve adil mahkemelere ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Bu haber toplam 3461 defa okunmuştur
Etiketler : , , , ,