1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan Erhürman: “Vicdani ret yasası, isteyen herkesin yararlanabileceği bir yasa değil”
Başbakan Erhürman:  “Vicdani ret yasası, isteyen herkesin yararlanabileceği bir yasa değil”

Başbakan Erhürman: “Vicdani ret yasası, isteyen herkesin yararlanabileceği bir yasa değil”

Erhürman, GKK ve Başsavcılık’tan da görüşler alındığını ifade ederek, bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı olduğunu, yasa koyucunun bunu yapabileceği kararı bulunduğunu, komitede de tüm paydaşların katılımıyla konunun irdeleneceğini belirtti. 

A+A-

Başbakan Tufan Erhürman, Vicdani Ret Yasa Tasarısı'nın, hükümeti oluşturan dört partinin programında ve hükümet programında yer aldığını ve konunun insan hakları çerçevesinde Meclis’e getirildiğini belirterek, yasanın, her isteyenin yararlanacağı bir yasa olmadığını söyledi. 

Erhürman, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve Başsavcılık’tan da görüşler alındığını ifade ederek, bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı olduğunu, yasa koyucunun bunu yapabileceği kararı bulunduğunu, komitede de tüm paydaşların katılımıyla konunun irdeleneceğini belirtti. 

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda güncel konuşmalar yapılıyor. Konuşmalarda, Vicdani Ret ve Dome Hotel konuları üzerinde duruldu. 

Hem dünkü, hem bugünkü gündem…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu toplandı, gündemindeki, Üst Kademe Yöneticiliği Yapan Kamu Görevlilerinin Atanması Hakkında (Değişiklik) Yasa Tasarıs’nın yanı sıra ülke gündemindeki birçok konuyu da görüştü.
Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay başkanlığındaki Genel Kurul toplantısının başında, Cumhuriyet Meclisi Danışma Kurulunun Genel Kurulun bugünkü birleşim gündemine ilişkin kararı da okundu ve dün yapılamayan toplantının gündem konuları ile bugünkü gündem konuları birleştirildi. 
Yasama ve denetim görevi yapılacak Genel Kurul toplantısında, milletvekillerinin güncel konuşma istemlerine de yer veriliyor.

YYK’da Aşçıoğulları yerine Hansel…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul toplantısında, UBP Grup Başkanlığının Yayın Yüksek Kurulunda, Şefik Aşçıoğulları’ndan boşalan üyeliğe Fevzi Hansel’i aday olarak gösterdiklerine ilişkin tezkeresi ile Cumhuriyet Meclisi Başkanlığının Girne Lefkoşa anayolunda meydana gelen sel felaketinin oluşum nedenleri ve sonucunda yaşanan can kayıpları ile ilgili yol ve trafik güvenliği konusunda ihmalin olup olmadığı ile ilgili Meclis Araştırma Komitesinin Başkan ve Başkan Vekili seçimine ilişkin tezkeresi de okundu. 

Milletvekilleri ‘güncel’ konuştu…

Genel Kurulda, YDP Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı “Narenciyedeki Sıkıntılar, UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu “Dome Hotel ve Turizm Bakanlığı”, UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre “Kıbrıs’ta Güvenlik ve Nüfus Politikaları”, HP Lefkoşa Milletvekili Gülşah Sanver Manavoğlu “Devlete Ait Arazi Ve Binaların Kiralanması”, UBP Gazimağusa Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu “İhale Yasası Kapsamında Devlet Arazilerinin Kiralanması”, UBP İskele Milletvekili Yasemin Öztürk “Toplumun Güncel Sorunları ve Sel Felaketi”, UBP Gazimağusa Milletvekili Hamza Ersan Saner “Girne Dağyolu”, UBP Güzelyurt milletvekili Menteş Gündüz “narenciye konusu”, UBP İskele milletvekili Nazım Çavuşoğlu “Tarımın Sorunları”, UBP Güzelyurt milletvekili Ali Pilli de “Narenciye” ile ilgili güncel konuşma yaptı.


 

YDP Başkanı Arıklı’dan vicdani ret yorumları:
 “GKK onay vermişse, aklını peynir ekmekle yemiş…”

YDP Genel Başkanı Gazimağusa Milletvekili Erhan Arıklı, “Narenciyedeki sıkıntılar” konusuna değinerek, sıkıntılar içinde olan sektörün çok gerilediğini, ancak hükümetin ülkedeki tarıma, narenciyeye, kültüre, eğitime değil başka şeylere önem verdiğini kaydetti. 
Buna vicdani ret konusunu örnek vererek hükümetin gündeme bunu sokarak gerçek sıkıntıları örtmeye çalıştığını, ülkede toplumun selden zarar gören insanların yardım beklediğini ifade eden Arıklı, özellikle Girne bölgesinde acil tedbirler alınması gerekliliğine değindi. 
Arıklı, sel felaketi ile ilgili raporun açıklandığını ancak tedbirlerin açıklanmadığını ifade ederek, bu konuda açıklama beklediğini, çünkü ülke genelinde sel tehlikesi taşıyan birçok yer bulunduğunu, Yeşilköy’de yolun kapandığını ve ne zaman açılacağının muamma olduğunu kaydetti. 
Erhan Arıklı, tüm bu sıkıntılar ortadayken hükümetin vicdani ret konusunu gündeme taşıdığını, gündem şaşırtması yaptığını savunarak, bunu eleştirdi. Arıklı, ülkede ateşkes olduğunu, Kıbrıs’ta güneyin silahlanmaya milyonlarca Euro ayırırken ülkede bunun gündeme getirilmesinin doğru olmadığı görüşünü dile getirdi. 
Arıklı, güneyin her geçen gün silahlanmayı artırdığını, hedeflerini Rum Başpiskopos’un açıkladığını, amacın Girne’ye, Mağusa’ya yürümek olduğunu söylediğini ifade ederek, hükümete Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’ndan görüş alınıp alınmadığını sordu. Arıklı, Başsavcılık’ın olumsuz görüşüne rağmen bu yasa tasarısının Meclis’e sunulduğunu savundu. 
Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın bu yasa tasarısına onay vermesini düşünmediğini, vermişse “aklını peynir ekmekle yediğini” ifade eden Arıklı, asker kaynağını kaldırmanın Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı kaldırmakla eşdeğer olduğunu öne sürdü. 
Milletvekilleri ile askerlik üzerine tartışma yaşayan Arıklı, bu yasa tasarısı girişimi ile Güvenlik Kuvvetleri’ne dinamit konduğunu iddia etti. 
Dome Hotel konusunda da hükümete sorular soran Arıklı, bu konuda Başbakan’dan açıklama istedi, sözleşme uzatması ve şirkete ne olacağını sordu, Vakıflar İdaresi’ne karışılmasının doğru olmadığını söyledi. 

Başbakan Erhürman:
“Her isteyenin kullanacağı bir yasa olmayacak”

Başbakan Tufan Erhürman, sel felaketi üzerine sorular sorulduğunu ifade ederek, bu konuda İçişleri Bakanı ile ilgili yaptığı çalışmaları anlattı. Erhürman, yardımların sıkıntıları büyük ölçüde giderdiğini, vatandaşların zararının büyük ölçüde giderildiğini, ancak altyapıda bazı eksiklerin bulunduğunu, ancak vatandaşların da halen eksikleri sıkıntıları varsa kendilerine bildirilmesi durumunda gerekli önlemlerin hemen alınacağından kimsenin şüphesi olmamasını istedi. 
Erhürman, bütçenin altyapıya yakın zamanda yansıyacağını ve gerekli tadilatların da yapılacağını ifade ederek, sel felaketiyle ilgili gerekli adımların atıldığını, tedbirlerin alındığını ve büyük ölçüde yaşanan sıkıntıların derelerden kaynaklandığını gördüklerini, bu çerçevede İçişleri Bakanlığı ile birlikte gerekli önlemlerin alındığını ve çalışmaların yapıldığını anlattı. 
Derelerin temizliği ve sürdürülebilirliği konusunda İçişleri Bakanlığı’na gerekli görevin verildiğini kaydeden Erhürman, vicdani ret konusuna da değinerek, Meclis’e girdiği günden beridir “başka işiniz yok mu” sorusunu çok defa duyduğunu ve çok şaşırdığını ifade etti. 
Başbakan Erhürman, hükümeti oluşturan partilerin hepsinin programında ve hükümet programında da vicdani ret konusunun bulunduğunu, bunun da yasa tasarısına çevrildiğini ve Meclis’e sunulduğunu kaydetti. 
Erhürman, yasa tasarısını İçişleri Bakanlığı’nın Bakanlar Kurulu’na getirdiğini söyleyerek, süreci ve çalışmaları anlattı, bunun diğer gündemi ötelemek veya gündem şaşırtmak için ortaya atılmadığını vurguladı. 

“Tasarı insan hakları çerçevesinde Meclis’te”

Yasa tasarısının insan hakları çerçevesinde Meclis’e getirildiğini ifade eden Erhürman, bu yasa tasarısını bu mantıktan ele alarak getirdiklerini söyledi. 
Erhürman, bu konuda Güvenlik Kuvvetleri ve Başsavcılık’tan da görüşler alındığını ifade ederek, hukuki görüş alındığını, bu konuda Anayasa Mahkemesi kararı olduğunu, yasa koyucunun bunu yapabileceği kararı bulunduğunu, komitede de tüm paydaşların katılımıyla konunun irdeleneceğini belirtti. Tufan Erhürman, yasa tasarısı yasallaşırsa oluşacak vicdani ret uygulama komitesinin bağımsız olacağını ve hukuki idari çerçeveyi değerlendireceğini kaydetti. 
Başbakan Erhürman, soruları da yanıtladı. Erhürman, ülkede ateşkes olduğu yorumları üzerine herkesin kendi yorumunu yapabileceğini ifade etti, yasa tasarısının Meclis’e verildiğini, komitede görüşüleceğini ifade etti. 
UBP Genel Başkanı Ersin Tatar ile kısa süreli tartışma yaşayan ve Tatar’ın “yasa tasarısını neden ivedilikle görüşülmesi için Meclis’e getirmediniz, çünkü 27 milletvekili desteği bulmazdı, bununla ilgili dava hangi insan hakları mahkemesinde ele alınıyor” demesi üzerine tüm milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. 
Erhürman da, esprili bir şekilde tartışma arasında kürsüden söz isteyerek, endişeleri bildiğini, vicdani ret yasasının her isteyenin kullanacağı bir yasa olmadığını belirterek, bu konuyu ciddiyetle ele aldıklarını, Meclis’te tartışmaya açık olduğunu, komitede ele alınacağını, Meclis’e geleceğini ve burada karar alınacağını, ortada heyecanlanacak sıkıntı olmadığını kaydetti. 
 

 

 

Bu haber toplam 2520 defa okunmuştur