1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Başbakan’dan önemli açıklamalar
Başbakan’dan önemli açıklamalar

Başbakan’dan önemli açıklamalar

Başbakan Tufan Erhürman, BRT'de 2018’i ve ülke gündemini değerlendirdi

A+A-

1- CAS ÇALIŞANLARI “2019 yılında ihtiyaç duyulan işçi ve sözleşmeli personel CAS çalışanlarından  alınabilecek”

2-  TC'DEN KAYNAK “Erdoğan ile telefonda görüştüm, reel sektörün alacaklarının ödeneceği kadar ciddi bir miktar yakın zamanda aktarılacak. Müteahhitlerin ödemeleri yapılacak”

3-  EKONOMİK PROTOKOL “KKTC-TC 2019-21 Ekonomik protokolü de yakın zamanda imzalanacak”

4-  VAKIFLAR “Vakıflarda 2017-2018 döneminde 23 adet ihalesiz kiralama yapıldı”

5-  DOME OTEL “Dome'da hiçbir sorun yok. Çalışanlar otelin hissedarları. Görüşüm Dome Hotel’de ihaleye çıkılmaması ve mevcut olan sendika ile yeni bir sözleşme yapılarak, dışardan bağımsız bir denetçi atanmasıdır. Bunu Vakıflar Yönetim Kurulu’na önereceğim”

Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı telefon konuşmasında reel sektörün alacaklarının ödeneceği kadar ciddi bir miktarın Türkiye kaynaklarından KKTC’ye yakın zamanda aktarılacağı sözünü aldığını açıkladı.

KKTC-TC 2019-21 Ekonomik protokolünün de yakın zamanda imzalanacağını da belirten Erhürman, müteahhitlerin ödemelerinin yakın zamanda yapılacağını ifade etti.

CAS çalışanlarının 20 Aralık’ta başlattıkları eylemini de değerlendiren Başbakan Erhürman, 2019 yılında ihtiyaç duyulan işçi ve sözleşmeli personelin CAS çalışanlarından alınabileceğini açıkladı.

Başbakan Erhürman, görüşünün Dome Hotel’de ihaleye çıkılmaması ve mevcut olan sendika ile yeni bir sözleşme yapılarak, dışarıdan bağımsız bir denetçi atanması olduğunu, bunu Vakıflar Yönetim Kurulu’na önereceğini belirtti.

“TC’den gelecek bir miktar kaynak aktarıldı”

Başbakan Tufan Erhürman, önceki akşam BRT’de yayımlanan Alternatif Bakış programına konuk olarak 2018’i ve ülke gündemini değerlendirdi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendisini telefonla arayarak hem geçmiş olsun dediğini hem de beklenen kaynağın bir miktarının aktarıldığını söylediğini belirten Başbakan Erhürman, yatırtılan kaynak ile müteahhiterin ödemelerinin yapılacağını belirtti.

Başbakan Erhürman, gelen rakamın gelecek yılın bütçe açığı için hükümeti rahatlatmayacağını ancak iç piyasayı rahatlatacağını ve müteahhitlere ödemelerinin yapılacağını belirtti.

Türkiye’nin büyük bir devlet olduğunu ve ülkede bir takım sıkıntılar yaşandığını belirten Erhürman, ancak buna rağmen Türkiye’nin ilk fırsatta kaynak aktardığını belirtti.

Başbakan Erhürman, “Biz gerek hükümete gerekse de her yerde sevgi saygı ile yolumuza devam edeceğiz. Kimse koalisyon hükümetini bozamaz. Kimse Türkiye ilişkilerimizi bozamaz.

2019 bize 2018’de yaşanan acıları yaşatmasın. Kıbrıs Türk halkı kendisine güvenini azaltmasın yeterki biz tüm sorunları aşarız. Biz çok daha kötü koşullarda yaşadık” dedi.

Erhürman CAS’ın durumunu değerlendirdi

Başbakan Tufan Erhürman, CAS çalışanlarının 20 Aralık’ta başlattıkları eylemini de değerlendirdi.

Başbakanlık’ta CAS çalışanları ile konuştukları konuları burada kamuoyu ile paylaşacağını anlatan Başbakan Erhürman, bu konuda da kamuoyunun aydınlanmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Yaklaşık 9 aydır görevde olduklarını ve 7 aydır CAS çalışanlarının sorunları gündeme geldiğini anlatan başbakan Erhürman, “Bizim göreve geldikten 15 gün sonra ilk sorun gündeme geldi. Arkasına da diğer sorunlar yaşandı. Biz sürekli bu arkadaşlarla iletişimde olduk” dedi.

CAS çalışanları ile her görüşmede bu kişilerin taleplerini aldıklarını belirten Erhürman, Başbakanlık Denetleme Kurulu raporunu açıkladı.

CAS konusunda yaşananlar

Tasfiyenin gerçekleştiği gün bu eylemlerin yeniden başladığını anlatan Başbakan Erhürman, kamuoyunun, CAS meselesinde bugüne kadar ne yaşandığını anlatmak istediğini belirtti.

3 Temmuz 2010’da KTHY Yönetiminin CAS hisselerinin Cemaat Meclisi İnkişaf Sandığına 3 buçuk milyon devrettiğini ve Bakanlar Kurulu’nun 5 Temmuz 2010’da hisse alımı olarak 3 buçuk milyon TL’yi ödeme yaptığını ancak hisseleri devralmadığını belirterek, “Bunu yapanlar şimdi CAS çalışanlarının eylemine destek verenlerdir” dedi.

Devletin tasviye masasından 3 buçuk milyon TL alacağı olduğunu belirten Başbakan Erhürman, “Biz bu parayı istiyoruz veya bize hisselerin devretmesini istiyoruz. Ama bize verilmedi” dedi.

Atlas şirketine hizmet verebilmek için Başbakan’ın talimatı doğrultusunda 50 kişinin CAS şirketine istihdam edilmesi kararının ek külfet getireceğini, fakat gelir gider dengesinde bir sorun olmayacağını belirtilen ve bu kararının 2016 yılında alındığını anlatan Başabakan Erhürman, 2016 yılında CAS şirketinin giderlerini artıracak bir takım kararlar alındığını anlattı.

2017 yılından da 8 kişinin CAS şirketine istihdam edildiğini açıklayan Başbakan Erhürman, 2017 yılında CAS şirketinin başta maaş ödemelerinde sıkıntı yaşayacağı belirtilerek Başbakanlıktan 400 bin TL ek yardım talebinde bulunduğunu ifade etti. .

“Hisselerin inkişaf sandığına devredilmesini talep ettik ve bu reddedildi. 17 Aralık 2018 tarihinde mahkeme CAS’ın tasfiyesine karar verdi” diyen Başbakan, “Bana ‘biran önce bu tasfiye işi bitsin bize de ne olacaksa olsun tazminatlarımızı alalım’ dediler” ifadelerini kullandı.

Kayıp 5 Milyon TL için araştırma

Başbakan Erhürman, CAS şirketinin 5 milyon TL’den fazla bir parasının ortada olmadığını belirterek, bu konuda gerekli mercilere başvurduklarını anlattı.

“Hangi özel şirkete devlet borcunu ödesin diye para verir. Demek ki devletin de müdahil olduğu bir şirket var ortada” diyen Başbakan Erhürman, Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın CAS çalışanlarının tazminatların ödenmesi için gerekli bütçeyi bulacağını söylediğini anımsattı.

Başbakan Tufan Erhürman, 2019 yılında ihtiyaç duyulan işçi ve sözleşmeli personelin CAS çalışanlarından alınabileceğini açıkladı. 

Dome Hotel

Başbakan Erhürman, Dome Hotel konusunda açıklama yaptı.

Başbakan Tufan Erhürman, Dome Hotel konusunda bir çok iddialar atıldığını ve iddialarla etki alanı yaratılmaya çalışıldığını belirterek, ancak bu konunun hukuki tarafı olduğunu ve bunu objektif olarak bu akşam paylaşacağını ve herkesin ondan sonra karar vereceğini belirtti.

“Durumdan vazife çıkarılmaz biz yasalarımız ne derse onu yaparız” diyen Başbakan Erhürman, sayıştayın genel olarak görevinin rapor yazma olduğunu maliye dışında diğer konularda görüş verme hakkı olmadığını ve Başbakan’a görüş veremeyeceğini kaydetti.

Sayıştayın Dome Hotel konusunda görüş vermesinin doğru olmadığını anlatan Başbakan, bir görüş sorulacaksa Başsavcılığa gidildiğini anlattı.

Sayıştay raporlarının önce denetçiler tarafından hazırlandığına da dikkati çeken Başbakan Erhürman, Sayıştayın görüşünde son derece tartışma yaratacak bir takım maddeler yer aldığını belirtti.

“Sayıştay kamu ihale yasasında ısrar ederek yanlış yaptı”

Erhürman, Sayıştayın kamu ihale yasasında ısrar ederek yanlış yaptığını ifade ederek, Vakıflar İdaresi’nde mali rapor krizi yaşandığını kaydetti.

Sayıştayın hukuki olması nedeniyle görüş veremeyeceğini ancak verdiği görüşün de son derece tartışma yarattığını ifade eden Başbakan Erhürman, vakıflarda 2017-2018 döneminde 23 adet ihalesiz kiralama yapıldığını açıkladı.

Sözleşme süresi bitmeden bazı sözleşmelerin de uzatıldığını belirten Erhürman, tüm bunların var olduğunu ancak Sayıştayın sadece tek bir sözleşmeyi değerlendirerek, Vakıflar İdaresi’nde son bir yılda yapılanlara bakılmadan böyle bir görüş verdiğini ve tek bir sözleşme için ihale yapılması görüşünü verdiğini söyledi.

Neden Dome Hotel üzerinde tartışma yaşandığının sorulması üzerine Başbakan Erhürman, “Bu ülkede ihale açılması isteniyorsa o zaman tüm verilen ihalesiz sözleşmeleri ihaleye açacağız. Üniversite ve turistik yerleri de ihaleye çıkacağız. Varsa böyle bir dünya insanlar gelir yatırım yapar sonra da bunları kabul ederse evet yapalım ve ihaleleri açalım”dedi.

Kar payı

Dome Hotel’in kar ortaklığı üzerinden kiralandığını anlatan Başbakan Erhürman, “Dome Otel’de yüzde 30 yüzde 30 kar paylaşımı yapılıyordu yüzde 40 da yatırıma pay ayrılıyordu. Daha sonra yeni bir sözleşme ile biz yüzde 40 yüzde 40 kar paylaşımı, yüzde 20 ise yatırıma ayrılması kararı alındı. Böylelikle Dome Hotel’in zarar edilmesi önlenecek ve zarar etti denilmeyecek. Dome Hotel şu anda çalışıyor ve zarar etmiyor” dedi.

Dome Hotel’de hiçbir sorun olmadığını belirten Erhürman, Dome Hotel’de çalışanların otelin hissedarları olduğunu ve o bilinçle çalıştıklarını kaydederek, çalışanların hissedar olması nedeniyle Dome Hotel’in farklı biryere sahip olduğunu vurguladı.

Vakıflar İdaresi tarafında kiralanan casinoların kira sözleşmesi süresi bitmeden sözleşmelerini ihalesiz uzatan kişilerin şimdi Dome Hotel’in ihaleye çıkılmasını istediğine dikkati çeken Başbakan, Dome Hotel üzerinden siyasi rant etmek isteyen kişiler olduğunu ve bu modeli sevmeyenler olduğunu anlattı.

Dome Hotel konusunda Yönetim Kurulu’nda değerlendirilmesi için Başbakan olarak görüşlerini belirteceğini ifade eden Başbakan Erhürman, bu konudaki görüşlerini de madde madde açıkladı.

Başbakan, kendi görüşünün Dome Hotel’de ihaleye çıkılmaması ve mevcut olan sendika ile yeni bir sözleşme yapılarak, dışardan bağımsız bir denetçi atanmasını Vakıflar Yönetim Kurulu’na önereceğini açıkladı. (BRTK)

 

Bu haber toplam 3509 defa okunmuştur