BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SINIFTA KALDI
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Kuzey Kıbrıs’ta 2011 yılında gazetecilere yönelik çeşitli tehdit, engel ve gazetecilerin kamuoyu adına habere ulaşmada yaşadığı sı
Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği, Kuzey Kıbrıs’ta 2011 yılında gazetecilere yönelik çeşitli tehdit, engel ve gazetecilerin kamuoyu adına habere ulaşmada yaşadığı sıkıntıları evrensel İNSAN HAKLARI RAPORU’nun hazırlanma sürecinde uluslararası örgütlerle paylaştı. Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği Başkanı Cenk Mutluyakalı’nın yönetim kurulu adına gönderdiği raporun tam metni şöyle;
1- Kıbrıs’ın kuzeyinde görev yapan bazı gazeteciler, “Türkiye’den adaya geldiği” ya da “Türkiye doğumlu ana babanın çocukları olduğu” ya da “yasal olmayan limanlardan adaya giriş” yaptığı gerekçeleri ile Kıbrıs’ın güneyine geçiş yapamamaktadır. Bu gazetecilerin, “Kıbrıs Cumhuriyeti” makamlarınca güneye geçişinin engellenmesi, habere ulaşma haklarının ellerinden alınmasına ve “basın özgürlüğünde” kısıtlar oluşmasına neden olmaktadır.
2- Kuzey Kıbrıs günlük olarak yayınlanan AFRİKA gazetesi, 2011 yılı içerisinde iki kez kurşunlanmıştır. Şubat ayındaki ilk kurşunlanma olayında, eylemi gerçekleştiren şüpheli ya da şüpheliler gazetenin giriş kapısına, "bu bir uyarıdır" şeklinde not bırakarak olay yerinden kaçmış; gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Şener Levent, 18 Haziran 2011 tarihinde, Afrika gazetesini ziyaret eden bir şahsın “Beni sizi öldürmek için tuttular” dediğini sayfalarına taşımıştır. Afrika gazetesi ve yöneticisi Ali Osman Tabak, temmuz ayında, ikinci kez silahlı saldırıya uğramış, bu saldırının ardından, polis bir tutuklama yapmasına rağmen, faillere dair henüz herhangi bir sonuç alınmamıştır.
3- 3 Şubat tarihinde, YENİDÜZEN Meclis muhabiri Meltem Sonay, Meclis’te görevini yaptığı sırada, dönemin Tarım Bakanı Zorlu Töre’nin sözlü saldırısına uğramış ve hedef gösterilmiştir.
4- Star Kıbrıs gazetesi Yazı İşleri Müdürü Ayşemden Akın, mart ayında, bir köşe
yazısından dolayı "suç işlemiş" gibi kamuoyuna hedef gösterilmiş ve sırf köşe yazısı nedeniyle, görevinden alındığı duyurulmuştur.
5- “Ulusal Birlik Partisi Londra Dayanışma Derneği Başkanı” sıfatlı kişi tarafından nisan ayı içerisinde, günlük yayınlanan YENİDÜZEN gazetesinin Yazı İşleri Müdürü’ne tehdit mektubu gönderişmiş, söz konusu tehditle ilgili polise şikayette bulunulmuştur.
6- 21 Mayıs 2011 tarihinde, Girne’ye bağlı Çatalköy köyündeki bir yangını izleyen gazeteciler, otel koruma görevlileri tarafından saldırıya uğramış, darp edilmiştir. Gazeteciler, bu saldırı nedeniyle Akçiçek Hastanesi’ne giderek sağlık rapor almış, daha sonra polise giderek, şikayette bulunmuş, olay yargıya intikal etmiştir. Yargı süreci devam etmektedir.
7- Mayıs ayında, kapatılan Kıbrıs Türk Hava Yolları çalışanlarının eylemi sırasında; iki kameraman, iki foto muhabiri ve bir muhabir, polis müdahalesi anında darp edimiş, son derece güç koşullar altında görevini tamamlamak zorunda bırakılmıştır. Söz konusu olay, Polis Genel Müdürlüğü önünde basın örgütlerince protesto edilmiştir.
8- Kanal T televizyonunda görev yapan gazeteci Mutlu Esendemir’in aracına, mart ve mayıs aylarında iki kez, bomba düzeneği kurularak saldırı yapılmış, olayla ilgili polis soruşturmasından henüz herhangi bir sonuç alınamamıştır.
9- 5 Aralık tarihinde, Kıbrıslı gazetesi yazarı Kartal Harman, bir yazısından dolayı telefonla tehdit edilmiş, daha sonra iş yerine giden kişilerce bu tehdit sürmüş, polise şikayette bulunulmuştur.
10- Toplumsal eylemlerde, “gazeteci” görevi yapmayan ve başka amaçlarla kitleler arasına karışarak fotoğraf, kamera kaydı yapan, “görev kartı” ya da “isimliği” bulunmayan emniyet mensupları, “basın özgürlüğü” düzeyini düşüren bir tehdit olarak dikkat çekmiştir.
11- 2011 yılında, gazetecilerin, “bilgi edinme hakkı”na yeterli saygı gösterilmemiş, özellikle, kamu kurumlarından bilgi-belge-açıklama almada sıkıntılar devam etmiştir.
12- Gazetecilerin, Basın İş Yasası ve diğer sosyal güvencelerden yoksun çalışmak zorunda bırakılması nedeniyle gelecek ve iş güvencesi olmadığı ortamlarda basın özgürlüğü kısıtlanmış; siyasi müdahaleler sonucu kimi gazetecilerin işine son verilmiş, kimi programlar yayından kaldırılmış, ayrıca; (yoğunlukla) kamu kurumlarındaki siyasi müdahaleler basın özgürlüğü önünde ciddi engeller oluşturmaya devam etmiştir.