1. YAZARLAR

  2. Fayka Kişi

  3. Başkanlar Zirvesi Niyazi’de
Fayka Kişi

Fayka Kişi

Başkanlar Zirvesi Niyazi’de

A+A-


Meclis Başkanı Sibel Siber ile Meclis’in eski Başkanı Hasan Bozer, yemekte buluştu. Önceki gün Niyazi Mirage Restoran’ta biraya gelen yeni ve eski başkan ‘görev teslimi’ yaptı. Yemeğe TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Meclis eski Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu’da katıldı.
Yemeğe ilk önce Sibel Siber, ardından Hasan Bozer, Mustafa Yektaoğlu ve Halil İbrahim Akça geldi.
2 saati aşkın süren yemek basına kapalı olarak gerçekleşirken, yemek samimi bir ortamda gerçekleşti.

***

Küçük’e 1 şöfor 1 koruma

Eski Başbakan İrsen Küçük’ün evinin önünden geçtiğimiz hafta polis kulübesi sökülerek, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun evinin önüne kurulmuştu.
Ve “Acaba İrsen Küçük’e koruma ve şoför verilecek mi” diye sormuştuk.
Öğrendik ki eski başbakanlara uygulanan prosedür hemen işlemiş ve Küçük’e  bir koruma ve bir şoför devlet tarafından görevlendirilmiş.

***

Maliye’de bakanlık müdürü görevi bıraktı, belediye başkan adaylığı için sinyal verdi

Maliye Bakanlığı Bakanlık Müdürü Olgun Selçuk Amcaoğlu, görevini bıraktı. UBP Hükümeti döneminde Bakanlık Müdürlüğü görevine getirilen Amcaoğlu, CTPBG-DPUG hükümetinin göreve gelmesiyle birlikte mevkisinden ayrılacağını duyurdu.
Amcaoğlu, sosyal paylaşım sitesinde hem veda edeceğini duyururken,  hem de yerel seçimlerde Gönyeli Belediye başkanlığına aday olacağı sinyalini verdi.
İşte Amcaoğlu’nun 12 Eylül’deki paylaşımı:
“Kısmetse 23 yıllık Maliye Bakanlığı’ndaki görevimin son günü. Bundan sonra ki hedef belli arkadaşlar. Doğduğum, büyüdüğüm, aile, iş, arkadaş sahibi olduğum Gönyelim de görev almak için çalışmak, çalışmak, çalışmak. aynen bundan önce ki yaşanmış 47 yıllık ömrümde olduğu gibi.”

***


‘Tele tasarruf’ olur mu?

Maliye Bakanı Zeren Mungan, her fırsatta ‘tasarruf’un önemine dikkat çekiyor; Resmi Hizmet Araçları’nın kullanımı, çiçek-çelenk ve izaz-ikram harcamaları gibi.
Bir de telefonlar var.
Bildiğimiz kadarıyla, 300’e yakın müdür, müsteşar, bakan sayısı var, yani ‘üst kademe’…
Müdürlere her ay 75, müsteşarlara 100 TL “cep telefonu” katkısı yapılıyormuş, bakanlar için ise ‘sınırsız’ bir ödeme var.
Peki, müdür ve müsteşarlar zaten bakanlık telefonlarını kullanmıyor mu?
Ya da “sınırsız” bir ödeme bakanlar için ne kadar doğru?
Bu yönde de tasarruf düşünülüyor mu?

***
 

‘Kara Para Aklayan Ülke’ riskine girmeme uğraşı

Maliye Bakanlığı’nda şu sıralar harıl harıl çalışma var. UBP hükümeti döneminde, gerekli yasal düzenlemelerin yeterince yapılmaması nedeniyle büyük bir tehlike kapıda…
Maliye Bakanı Zeren Mungan ve ekibi şimdi ‘KARA PARA AKLAYAN ÜLKE RİSKİ’ne girmemenin yollarını arıyor, gerekli düzenlemelerin yapılması için yoğun mesai harcıyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı’nın hazırladığı 2012 Uluslararası Narkotik Kontrol Strateji Raporu'nda (INCSR) “Kuzey Kıbrıs” olarak yer alan KKTC, para aklama ve diğer finans suçları konusunda, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “Ana Endişe Kaynağı Ülke ve Bölgeler” kapsamında yer almıştı.
2012 yılını kapsayan raporda, Kuzey Kıbrıs’ın, geçmiş yıllarda kaydedilen gelişme ve ülke içi ile denizaşırı bankacılık ve kumarhaneler ile ilgili yasaların varlığına rağmen, kara para aklama riskine karşı etkili önlem alınmasını sağlayacak yasal ve kurumsal çerçeveden yoksun olduğu vurgulanmıştı. 
Raporda kumarhanelerin “Müşterini Tanı” KYC (Müşterini Tanı) kuralına uymadıkları, tüketici finans kuruluşları ve döviz büroları ile offshore bankacılığın endişe kaynağı olduğu da kaydedildi. KKTC’de 9 offshore banka ve 90 offshore şirket olduğu da raporda yer almıştı.
Bilindiği gibi KKTC 2000’li yıllara kadar, “kara para aklayan ülkeler ve bölgeler listesinde” gösterilirken, Kara Parayla Mücadele Yasası’nın da etkisiyle “Financial Action Task Force” (FATF) KKTC’nin listeden çıkarılmasını sağlamış, ancak, bu süreç çok fazla uzun sürmemişti.


***

FOTO YORUM

Büyükelçi’de bunu yaparsa vatandaşın da yolun ortasına park etme hakkı doğar mı?

Bu yazı toplam 2064 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar