1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Baybars: “Nüfus 374 bin 299”
Baybars: “Nüfus 374 bin 299”

Baybars: “Nüfus 374 bin 299”

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars, bugün itibariyle ülkedeki KKTC yurttaşlarının sayısının 252 bin 497, geçerli izinli kişi sayısının ise 121 bin 802, toplam rakamın da 374 bin 299 olduğunu açıkladı.

A+A-

Ayşe GÜLER

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars söz aldı, nüfusla ilgili bilgi verdi.

Baybars, İçişleri Bakanlığı Nüfus Kayıt Dairesi resmi verilerine göre ülkedeki KKTC yurttaşlarının sayısının 252 bin 497, geçerli izinli kişi sayısının ise 121 bin 802, toplam rakamın da 374 bin 299 olduğunu açıkladı.

 


Meclis Genel Kurulu ‘denetim’ görevi ile toplandı.
17 güncel konuşma istemi bulunan Genel Kurul’da ilk sözü UBP Milletvekili Sunat Atun aldı.
UBP Milletvekili Sunat Atun, bütçe açığının ‘zirveyi zorlar noktaya geldiğini’ savundu.

Atun: “Hükümetin maliyesi patlak verdi”

UBP Milletvekili Sunat Atun, son haftalarda mali ve ekonomik konuların gündem kazanmaya başladığını söyledi.
Atun, bütçe açığının ‘zirveyi zorlar noktaya geldiğini’ savundu.Kıb-Tek’in birkaç arayla zam yapma ihtiyacı içerisinde olduğunu, bu durumun “mali çöküş” nedeniyle yaşandığını öne süren Atun, “Maliye’nin durumu neyse, Kıb-Tek’in de durumu odur” dedi.

Atun, “hükümetin maliyesinin patlak verdiğini” de ifade ederek, hükümetin maaş ödeyemez duruma gelme riski ile karşı karşıya kalabileceğini öne sürdü.

İlk kez 2019 yılında Türkiye ile ekonomik protokolün olmadığı bir dönem yaşandığını, belki de bu yıl hiç imzalanamayacağını kaydeden Atun, “Sorun sistem değişikliğinde değil, sizin hükümetinizdedir” şeklinde konuştu.

 

Denktaş: “Muhalefet, vatandaşı hükümete karşı kışkırtma içerisinde”

Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Atun’un eleştirilerine cevap verdi.

Atun, “hükümetin maaş ödeme sıkıntı içinde” olduğu söyleminden vazgeçilmesini istedi, bu yönde bir sıkıntı olmadığını ve olmayacağını dile getirdi.

Türkiye ile imzalanacak protokol konusunda gerekli çalışmaları yaptıklarını, görüşme için beklediklerini ifade eden Denktaş, Genel Sağlık Sigortası hariç tüm konuların görüşüldüğünü belirtti. Denktaş, “Protokolü imzalamaya hazırız. İmza aşamasının gecikmesi bizden değil Türkiye’den kaynaklanıyor” diyen Denktaş, Haziran ayından önce imza atılmasının mümkün görünmediğini, hazırlıklarının da buna göre yapıldığını dile getirdi.

Üç yıllık protokol kapsamında Türkiye ile uzlaşılan ve uzlaşılamayan konular bulunduğunu dile getiren Denktaş, Türkiye’nin bir sorun yumağı içerisinde olduğunu, orada atılan adımların olumlu veya olumsuz olarak bize de yansıyacağını söyledi.

Muhalefetin vatandaşı hükümete karşı kışkırtma içerisinde olduğunu belirten Denktaş, kendisin de muhalefette bulunduğunu ancak bu davranış içerisinde hareket etmediğini kaydetti.

Denktaş, bu dönemde dövizin bir anda patladığını, 30 Aralık’ta gelen 100 Milyon TL hariç bugüne kadar Türkiye’den tek bir kaynağın ülkeye aktarılmadığını ifade etti.

“Kendi kaynaklarımızla mükellefiyetleri yerine getirmek, önemli bir başarıdır” diyen Denktaş, geçmişten gelen borçların da geri ödemesine Nisan’dan itibaren başlanacağını dile getirdi.

Denktaş, her yıl Merkez Bankası’nın kar borcundan 100 milyon TL’lik Maliye Bakanlığı’na sorulmadan bankalara olan borca otomatik olarak aktarılacağını da açıkladı.

“Türkiye iflas ederse bizde ederiz” diyen Denktaş, hükümete yönelik yapılan eleştirilerin birçoğunun Türkiye’ye yapıldığını kaydetti.

Denktaş, 2019’un zor bir dönem olacağının sürpriz olmadığını, bu konuda el birliğiyle hareket edilmesi gerektiğini belirtti.

Denktaş, Kıb-Tek’te 1 Nisan’dan itibaren yürürlüğe girecek ‘çoklu tarifenin’ olumlu bir karar olduğunu dile getirdi, tüm kamuyu elektrik ödemelerinin dışına çıkararak,  güneş enerjisine geçirme hedefi olduğunu sözlerine ekledi.

Öztürk: “Biz yanlış yaptıysak, siz doğruyu yapın”

UBP Milletvekili Yasemin Öztürk, hükümetin sürekli UBP dönemine yönelik eleştirilerde bulunduğunu söyledi.

“Biz yanlış yaptıysak, siz doğruyu yapın” diyen Öztürk, “Halk, kan ağlıyor gelecekle ilgili plan yapmayı, yarını dahi göremiyor. Gıdayı bile düşünerek alıyor” şeklinde konuştu.

Öztürk, “Kamuyu küçültün, özelleştirmeyi destekleyin. Vergileri düşürün, gümrüğü sıfırlayın. Bilgili müşavirleriniz var hangisinden yararlanıyorsunuz?” diye sordu.

Hükümetin verdiği sözleri tutmadığını da savunan Öztürk, siyasi irade eksikliği yaşandığını öne sürdü.

 


Nüfus ve vatandaşlık konuşuldu..

Çavuşoğlu:Hükümetin abisi nüfusun 800 bin olduğunu söylüyor”

Öztürk’ün ardından UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu söz aldı.

Çavuşoğlu, her hükümet yetkilisinin nüfusla ilgili farklı bir bilgi verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, nüfus sayımının ne zaman yapılacağına ilişkin net bir bilgi olmadığını ifade ederek, bu konuda her gün ortaya yeni bir rakam atılmaması gerektiğini belirtti.

“Hükümetin abisi nüfusun 800 bin olduğunu söylüyor. Bunu neye ve hangi kriterlere göre söylemek zorundadır” şeklinde konuşan Çavuşoğlu, koalisyon hükümeti döneminde 3 bin 500 civarında kişinin vatandaş yapıldığını kaydetti.

Çavuşoğlu, yapılan vatandaşlıkların kriterlere uygun olup olmadığını sordu, bunun açıklanmasını talep etti.

Baybars: “Nüfus 374 bin 299”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars söz aldı, nüfusla ilgili bilgi verdi.

Baybars, İçişleri Bakanlığı Nüfus Kayıt Dairesi resmi verilerine göre ülkedeki KKTC yurttaşlarının sayısının 252 bin 497, geçerli izinli kişi sayısının ise 121 bin 802, toplam rakamın da 374 bin 299 olduğunu açıkladı.

Baybars, nüfus konusundaki rakamlar üzerinden yanıltma olmaması gerektiğini söyledi, içeriğe bakılmasının şart olduğunu belirtti.

Nüfusun tanımlamasını da yapan Baybars, “Nüfus dinamiktir. Nüfus; belli bir tarihte, sınırları belli olan yerde yaşayan insandır. Doğru tanım budur” dedi.

Baybars, ülkede 44 yıldır nüfus konusunda bir politika olmadığını vurguladı.

Bu konuda ülkedeki kayıtlılığın sorgulanması gerektiğini, 2011’de yapılan nüfusun o günkü fotoğrafı çektiğini söyleyen Baybars, 2009’dan bugüne, geçtiğimiz 10 yılda hiç kimsenin öğrencileri kayıt altına almayı düşünmediğine dikkat çekti.

Baybars, geçmiş İçişleri Bakanları ve hükümet döneminde 60 yaş üzerindeki insanların sayılmadığını kaydetti, “Vatandaşlık konusunda rekora imza atan, şu an bile sırayı bozmak için bazı talepte bulunanları bugün buradan çıkıp, vatandaşlık politikasından bahsetmesi son derece komiktir” şeklinde konuştu.

Geçmiş dönemlerde adrese dayalı veri tutulmadığını dile getiren Baybars, “Şu anda ülkede doğan ancak yurttaş olmayan kişilere KKTC kimlik numarası verildiğini gördük. Rum ve Maronitlere KKTC kimlik numarası verildi. Bazı kişilere KKTC kimlik numarası ile beyaz kimlik verilmiş” dedi.

Baybars, şu anda ülkedeki öğrenci izinli kişi sayısının 59 bin 482 olduğunu aktardı.

Baybars, bugüne kadar 7 bin kırsal kesim arsası verildiğini, 4 binin alt yapısının bulunmadığını da ifade etti.

Belediyeler reformunu çalışmaya devam ettiklerini aktaran Baybars, belediyelerle toplantılarının sürdüğü ifade etti.

Baybars, Mağusa-İskele-Yeniboğaziçi İmar Planı çalışmasının planlandığı gibi sürdüğünü, Mayıs-Haziran başında raporun yazılımının biteceğini, Haziran’da halkın katılımı toplantısı yapılacağını, en kötü ihtimalle Aralık’ta hayata geçeceğini aktardı.

Çavuşoğlu- Baybars gerginliği: “Herkes haddini bilecek”

Baybars’ın açıklamalarının ardında UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu yeniden söz aldı.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars’ın “size öğreteceğim” sözünü eleştiren Çavuşoğlu, “Herkes haddini bilecek” dedi, Meclis’te 44 yıl bulunan insanlara bu şekilde konuşulmaması gerektiğini kaydetti. Çavuşoğlu, burada alınganlık yapmanın başkalarının emeklerine yazık olacağını da belirterek, mevcut verilerin üzerine bilimsel bir veri koyulamamasından dolayı halen kendilerinin verilerinin doğru olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu’nun sözlerinin ardından Baybars, salonu terk etti.

 

 

Bu haber toplam 4215 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler