BAYRAMI TADINDA YAŞAYIN, KİLONUZU KORUYUN
Bayrama merhaba demeden önce kilonuzu bilmeniz çok önemli. Bu sayede bayramda kontrolü ele alabilir, bayram ertesi kilonuzla da bayramdaki beslenme biçiminizi notlandırma şansına sahip olabilirsiniz.
Dilara Topcan
Bayramda bazı püf noktalarına dikkat ederek hem bayramı tadında yaşayabilir, hem de kilonuzu koruyabilirsiniz. Nasıl mı? Gelin hep birlikte inceleyelim…
İLK ADIM: BAYRAM SABAHI AÇ KARNA TARTILIN
Bayrama merhaba demeden önce kilonuzu bilmeniz çok önemli. Bu sayede bayramda kontrolü ele alabilir, bayram ertesi kilonuzla da bayramdaki beslenme biçiminizi notlandırma şansına sahip olabilirsiniz.
BAYRAM SABAHINA GÜZEL BİR KAHVALTIYLA MERHABA DEYİN
Kahvaltı, bayramda da vazgeçilmemesi gereken bir öğün. Özellikle gün içerisinde ikram edilecek olan tatlıların tuzağına çabucak düşmemek adına tok tutucu ve sağlıklı bir kahvaltı yapmanın önemi büyük. Bu nedenle kahvaltı yapmaya bayram sabahında da özen göstermek gerekiyor.
CEPTE MEYVENİZ OLSUN
Özellikle ziyareti bol bir bayram süreci geçirmeyi düşünüyorsanız mutlaka çantanız ya da cebinizde kuru meyve ve ceviz/badem gibi alternatifleri de bulundurmayı ihmal etmeyin. Bu sayede gün içerisinde açlığın tuzağına düşerek bayramda sunulan yiyecekleri bol keseden tüketme durumuyla karşı karşıya kalma riskinizi minimize edebilir, kan şekerinizi de gün boyu dengede tutmayı başarabilirsiniz.
BAYRAM YEMEĞİNDE ‘1 TABAK’ SINIRI
Leziz bayram sofrasından dilediğinizi tüketebilirsiniz fakat tüketiminizi 1 tabakla sınırlayıp, fazlasına yönelmeyerek… Ayrıca 1 tabak sınırınızda da mutlaka salataya yer vermeyi ihmal etmemelisiniz. Bu sayede hem bayramın leziz yiyeceklerinden mahrum kalmaz, hem tok kalır, hem de kilonuzu koruma şansını yakalayabilirsiniz.
YA TATLILAR?
3 günlük bayram süreci için kendinize bir ya da maksimum iki porsiyon tatlı hakkı tanıyın. Tabii arada ikram edilen ve ufacıkmış gibi görünen badem ezmeleri, çikolatalar, şekerler de tatlıdan sayılıyor, unutmayın.
LİMONATA VE MEYVE SUYU İKRAMLARINI TERCİH ETMEYİN
Özellikle bayramda glisemik indeksi yüksek olan beyaz pirinç pilavı, patates ve türlü tatlılar gibi alternatiflerle karşı karşıya kalacağımız için bir de bu besinlere ek olarak kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olabilecek limonata ve meyve suyu gibi alternatifleri de beslenme programımıza dahil etmek çok da doğru olmayacaktır. Bu tip içecekler yerine su, maden suyu, ayran, sütlü içecekler, abartmamak kaydıyla çay ya da kahve gibi seçeneklere yer vermek çok daha sağlıklı olacaktır.
TABİİ KAHVE VE ÇAY TÜKETİMİNİ DE ABARTMAYIN
Unutmayın ki kafeinli içecekler vücuttan su atımını tetiklediğinden vücudun susuz kalmasına neden olabiliyor. Hele ki içerisinde bulunduğumuz yaz aylarında vücudumuz suya fazlaca gereksinim duyuyorken çay ve kahve gibi kafeinli içecek tüketimi konusunda da aşırıya kaçmamak gerekiyor.
‘ZORUNDA DEĞİLSİNİZ’, UNUTMAYIN
Her ikramı kabul etmek durumunda da olmadığınızı bilin, özellikle de herhangi bir sağlık problemi ya da kilo sorunu yaşıyorsanız… Bu nedenle lütfen ziyarette bulunduğunuz yerlerde sağlığınızı tehdit edebilecek olan yiyecek ya da içecek tüketiminden de mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.
‘BİR PARÇADAN BİR ŞEY OLMAZ’ DA DEMEYİN!
Kilolanma sebeplerinden bir tanesi de sürekli olarak “bir parçadan, bir kereden bir şey olmaz” düşüncesinde saklı değil mi? O halde lütfen bayramda da miktar kavramına dikkat edin ve ufacık da olsa her lokmanın bir kalori değeri olduğu gerçeğini gözardı etmeden hareket edin.
SON ADIM: BAYRAM ERTESİ SABAHI AÇ KARNA TARTILIN
Bayramı hangi puanla tamamladığınızı görmek adına üç günlük bayram süreci sonunda da tartılmayı unutmayın, hatta unutmayı tercih etmeyin. Her ne olmuşsa olsun durumla yüzleşmek adına mutlaka bayram ertesi sabahı tartılın.
Hepimiz için sağlık ve güzelliklerle dolu bir hafta olsun. Mutlu Bayramlar!