1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Bebeklerde Bağlanma Stilleri
Bebeklerde Bağlanma Stilleri

Bebeklerde Bağlanma Stilleri

Bebeklerde Bağlanma Stilleri

A+A-

 

Uzm. Klinik Psikolog Güncel Masaroğulları

Bebekler 8 ile 10’uncu haftadan itibaren onlara bakan ve temel ihiyaçlarını karşılayan kişi veya kişilere bağlanmaya başlarlar. Bu kişiler çocuğun annesi, babası, büyükannesi veya büyükbabası olabileceği gibi onun ihityaçlarını içtenlikle karşılayan bir başkası da olabilir. Bebek tek bir kişiye olabileceği gibi birden çok kişiye de bağlanabilir ancak genellikle birincil bağlanma anne ile sağlanır. Bağlanmanın kalitesi anne ile bebek arasındaki ilişkinin kalitesinin bir göstergesidir. Belki birçok anne çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılıyor, onunla ilgilendiğine inanıyordur. Fakat bu ihtiyaçları nasıl ve ne zaman karşıladığınız önemlidir. Bebeğiniz acıktığında ağlayarak bunu size anlatmaya çalışacaktır, bu ihtiyacını hemen anlayıp onu emzirdiğinizde veya karnını doyurduğunuzda, altını kirlettiği zaman huzursuzlandığında bunu anlayıp hemen onu temizleyip rahatlamasını sağladığınızda bebeğiniz size güvenle bağlanmaya başlayacaktır. Size ihtiyacı olduğu ve ulaşmak istediği her zaman ulaşabileceğini anlayan bebek, huzurlu olacak ve size güvenle bağlanmaya başlayacaktır. Bunun yanında bebeğinizle kaliteli bir bağ kurmak istiyorsanız ona dokunun, örneğin tensel temas kurmak için bebeğinizi çıplak olarak göğüsünüze yatırın, onunla göz teması kurmayı ihmal etmeyin ve onunla sevimli sevimli konuşun. Böylece bebeğinizle güvenli bir bağlanma kurabilirsiniz.

BAĞLANMA STİLİ

Güvenli bağlanan bebeklerle güvensiz bağlanan bebekler arasında ne gibi farklar vardır?
Bebeğinizin bağlanma stilini anlayabilmeniz için belli başlı noktalara bakmanız yeterli olacaktır. Güvenli bağlanan bebekler anneleri yanlarından gittiği ve onları yabancı biriyle yan yana bıraktıkları zaman kabul edilir düzeyde huzursuz olurlar ancak anneleri geri geldiği zaman bebekler annelerine gitmek isterler ve kısa bir sürede sakinleşirler. Fakat güvensiz bağlanan bebeklerde durum çok daha farklı gözlemlenir. Güvensiz dirençli bağlanan çocuklar anneleri yanlarından ayrıldığı zaman ve bir yabancıyla kaldıklarında aşırı derecede tepki gösterirler ve onları sakinleştirmek imkansız gibidir. Anne geri döndüğünde ise anneye doğru yönelseler de annelerinin onları sakinleştirmesine direnç gösterirler. Kaçınmacı güvensiz bağlanan bebekler ise anneleri onları bir yabancıyla bıraktığında hiçbir tepki vermezler ve anne geri döndüğü zaman da aynı şekilde anneyi görmezden gelirler ya da isteyerek anneden kaçınırlar.

BAĞLANMA STİLİNİN ÖNEMİ

Bağlanma sadece bebeklik ve erken çocukluk dönemini kapsayan ve etkileyen bir durum değidir. Anne ile sağlanan bağlanma şekli ileriki yıllarda kişilerin davranış şekillerini, diğer insanlarla olan ilişkilerini ve kurduğu ilşkilerden neler beklediğini etkileyecektir. Ayrıca çocuğun anne ile güvenli bir bağlanma gerçekleştirmesi çocuğun yabancı kişilerle daha kolay ilişki kurmasına ve kendini yabancı ortamda daha rahat hissetmesine, böylece çevresini keşfetmeye daha yatkın ve istekli olmasına yardımcı olacaktır.
Çocukluktaki Bağlanma Stininin Yetişkinlikte Yakın ilişkilere Yansıması
Çocukluk döneminde güvenli bağlanan kişiler yetişkinlikte duygusal ilişki yaşadıkları kişilere daha kolay güvenirler, daha az güven problemi yaşarlar ve duygusal yakınlık göstermekten çekinmezler. Anneye bağlanmada kaçınmacı bağlanma geliştiren kişiler ise ileride partnerlerine duygusal yakınlık göstermekten kaçındıkları gibi eşlerine karşı güven problemi yaşarlar. Güvensiz bağlanma geliştiren bazı kişilerde ise terkedilme korkusu vardır, bu yüzden partnerleriyle sürekli yakın olmak isterler.

 

 

Bu haber toplam 3963 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 229. Sayısı

Adres Kıbrıs 229. Sayısı