1. YAZARLAR

  2. İbrahim Özejder

  3. BEKİRPAŞA LİSESİ’NDEN MESAJ VAR
İbrahim Özejder

İbrahim Özejder

BEKİRPAŞA LİSESİ’NDEN MESAJ VAR

A+A-

Medyaya, Eğitim Baknalığı’na, Ailelere, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na

BEKİRPAŞA LİSESİ’NDEN MESAJ VAR

• Topyekün ‘çözümsüzlük çözümdür’e demir attığımız bir ortamda, müdürüyle, öğretmeniyle bir lise ortaya çıkıyor ve bütün topluma bir çözüm modeli sunuyor

• Okulda cep telefonu kullanımı yasaklanır, öğrenciler birbirleriyle sohbet etmeye başlar

‘Sıradan’ izlenimi veren bir haber geçen hafta, medya gündeminde, serap misali bir göründü ve kayboldu. Önce, 16 Ocak tarihinde ‘Bekirpaşa Lisesi’nden telefon yasağı’ başlığı ile Havadis gazetesinde yayınlanan haber, üç gün sonra da görüntü ve söyleşilerle birlikte BRT TV ana haber bülteninde yer buldu.

Bekirpaşa Lisesi ne yaptı?

Havadis gazetesinde yayınlanan haberin (http://www.havadiskibris.com/Haberler/kibris/bekirpasa-lisesinden-telefon-yasagi/46063) özeti şöyle: Bekirpaşa Lisesi Müdürü Hüseyin Cumaoğlu ve okul öğretmenleri, öğrencilerin sosyal medya kullanımı ile ilgili ailelere yönelik bir anket yapar. Anket öneriler de içerir. 574 velinin 540’ndan cevap alınır ve 510 veli, öğrencilerin okulda cep telefonu kullanımının yasaklanmasını öngören okul önerisine destek verir.
Bunun üzerine okulda cep telefonu kullanımı yasaklanır. Okul müdürüne göre daha üçüncü günde sonuç alınır, öğrenciler birbirleriyle sohbet etmeye başlar.

‘Çözümsüzlük’ çölünde bir vaha

Merkezden uzak bu lisemizde yapılan aslında çok çok önemli veya başka bir ifadeyle söylersek ‘önemsetilmesi gereken’ bir girişimdir. Öğrenildiği günlerde haber manşete çıkarılmalıydı, gazeteciler bilgi almak için Bekirpaşa Lisesi önünde kuyruğa girmeliydi.

Bekirpaşa Lisesi’nin girişimini önemli kılan, ‘çözümsüzlük’  zincirini kırması, önemli bir soruna –bölgesel de olsa- etkili bir çözüm getirmesiydi. Düşünün bir kere; Kıbrıs sorunu çözümsüz, iç siyaset çözümsüz, ekonomi çözümsüz, eğitim çözümsüz, trafik çözümsüz, çevre çözümsüz... Hiçbir konuda umut verici bir ilerleme sağlanamıyor. Tam tersine sorunlar giderek daha da çözümsüz hale geliyor.

Topyekün ‘çözümsüzlük çözümdür’e demir attığımız bir ortamda, müdürüyle, öğretmeniyle bir lise ortaya çıkıyor ve bütün topluma bir çözüm modeli sunuyor.  ‘Memlekette iyi şeyler de oluyor’ dersek Bekirpaşa Lisesi’nin yaptığının değerini azaltmış oluruz; lise tam anlamıyla bir ÇÖZÜM MODELİ sunuyor.

Lisenin girişimini önemli kılan noktalar

1. Müdür ve öğretmenler, Bekirpaşa Lisesi’nde mikro örneği görülen, aslında çok yaygın yaşanan bir sorunu boşverme yoluna gitmedi. ‘Nasıl olsa her yerde böyle’, ya da ‘kabahat ailelerde, çocuklarına akıllı telefon almasalardı’ deyip kolaycılığa kaçsalardı, aslına kimse çıkıp da onları suçlamazdı. Ancak, akıllı telefonların esiri olan, birbirleriyle yüzyüze iletişimi sıfıra yaklaşan öğrencilerin durumundan kaygı duydular ve herşeye rağmen birşeyler yapmak istediler.
2. Örnek bir demokratik yaklaşımla kaygılarını ailelerle paylaştılar ve önerilerini onlara da onaylattılar.
3. ‘Akıllı telefonları bilinçli kullanalım çoçuklar’ gibi boş ve işe yaramaz nasihatlarla oyalanmak yerine, kesin, sonuç alıcı bir yönteme başvurdular ve projeyi kararlılıkla uyguladılar.

Medyaya mesaj

Bekirpaşa Lisesi müdür ve öğretmenlerinin girişimi çok ciddi bir sosyal sorumluluk örneğidir ve Kuzey Kıbrıs’ta hak ettiği ilgiyi görmelidir. Bu girişim, toplumsal genlerimize sirayet eden ‘çözümsüzlük çözümdür’ kilitlenmesini kıracak mesajlar içeriyor.
İlk mesaj medyaya…
Bitmek bilmez sorun, rezalet, şikayet, karamsarlık, etik ihlaller girdabında debelenen medya, mevcut alışkanlıklarıyla ancak (çok şikayet edilen) çözümsüzlüğe hizmet ediyor. Küçük boyutlu da olsa Kıbrıs’ın bir yerindeki kıvılcımı gündeme sokup önemsetmek, öncelikle medyanın, gazetecilerin görevidir. Bu bakımdan, Bekirpaşa olayını haber yapan Havadis gazetesi ile BRT’nin (varsa başka yayın organlarının) duyarlılığı takdir edilmelidir. Medyamız, konuya ‘pozitif ayrımcılık’la yaklaşmalı ve ‘cep telefonu yasağı’ uygulamasını tekrar tekrar gündeme taşımalı, ayrıntıları öğrenmeli ve yaygınlaştırılma olanaklarını araştırmalıdır.

Eğitim Bakanlığı’na mesaj

Eğitimde durum maalesef iyi değil. Kalite düşüyor, öğrencilerin davranış bozuklukları artıyor ve iyiye yönelik bir ışık görünmüyor. Aileler öğretmenleri, öğretmenler aileleri, Eğitim Bakanlığı ise her iki tarafı suçluyor. Her yeni eğitim bakanı daha çok teknolojiye dayalı bazı yeniliklerle kendi farkını göstermeye çalışıyor. Bakanlar genelikle okulları bilgisayarlarla donatmakla övünüyorlar.

Halbuki Bekirpaşa okul yönetimi başka bir şeyi ispat etmiştir: Eğitimde önemli olan teknoloji değil, insan faktörüdür; sadece dersler değil, teneffüsler de önemlidir; okul sadece bilgilenme değil, sosyalleşme aracıdır da; akıllı telefonlarla kafayı yiyen çocuklar derslerde de başarılı olamaz v.s.
Eğitim Bakanlığı’nın yapacağı en iyi şey, Bekirpaşa Lisesi’nde başlayan ‘cep telefonu yasağı’nı iyi incelemek ve bütün ilk ve orta dereceli okullara yayarak zorunlu hale getirmek olmalı.

Ailere mesaj

Çocuklarına karşı sorumluluklarını, akıllı telefon ve tabletlerin her yeni modelini anında onlara almakla yerine getirdiğini zanneden, çocuğunun okul parasını vermekle görevinin bittiğini düşünen, kendileri saatlerce cep telefonu, bilgisayar veya televizyon önünde bloke olurken, çocuklarına ‘geç hade çalış’ diyen anne babalar, Bekirpaşa modelini  çok iyi incelemelidir; okuldaki akıllı telefon, tablet ve televizyon sınırlanmasının bir örneğini evde de uygulamalıdırlar.

Bu uygulama sadece çocuklarını değil kendilerini de kapsamalı ve Bekirpaşa Lisesi’ndeki telefon yasağının çocukları teneffüslerde insani ilişkilere yönledirdiği gibi evde de benzer ilişkilere fırsat yaratılmasına imkan verilmelidirler.

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu’na mesaj

Uyuşturucu ile mücadele, uyuşturucunun zararlarını anlatmakla ve polisiye önlemlerle olmuyor. Gençleri uyuşturucuya(ve başka bağımlılıklara) yönelten asıl etkenler, yaşadıkları elverişsiz toplumsal ortamdır. İlgisiz anne babalar, çökmüş bir eğitim sistemi ve çok sınırlı sosyal-sportif olanaklar arasına sıkışmış gençlerin, alkol, sürat ve uyuşturucuya yönelmesi çok mu şaşırtıcı?

Bu nedenle komisyon, aile-çocuk ilişkisine özel önem vermeli ve ailelerin çocuklarıyla şu anda varolan ilişkisini sorgulayacak çalışmalar yapmalıdır.

Tekrar vurgulamak gerekirse, Bekirpaşa Lisesi’ndekki cep telefonu yasağı, bir çok açıdan derslerle doludur ve iyi değerlendirilirse, toplumsal sorunlarımızın çözümü açısından bir ‘milad’  olabilir.

Bu yazı toplam 4307 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar