1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. “Belediye kararını gözden geçirsin”
“Belediye kararını gözden geçirsin”

“Belediye kararını gözden geçirsin”

Kültür, sanat ve tiyatro dernekleri, sanatçılar ve aydınlar geçtiğimiz gün Arabahmet Kültürevi önünde eylem gerçekleştirdi.

A+A-

Baraka Kültür Merkezi’nin çağrısıyla geçtiğimiz gün Arabahmet’in GAÜ’ye devri ve özelleştirilmesi protesto edildi. Arabahmet Kültürevi’nin önünde gerçekleşen eyleme Kıbrıs’tan olduğu gibi Türkiye’den de pek çok sanat kurumu ve sanatçı destek belirtti. Eylemde Arabahmet’in halka ait olduğu ve tüm yetersizliklere rağmen pek çok tiyatro topluluğunu üretimlerini ve faaliyetlerini sahneledikleri tarihi bir mekan olduğu vurgusu yapılarak LTB’nin Arabahmeti elinde tutarak geliştirmesi gerekirken özel kuruluşlara devrederek özelleştirilmesinin önünü açtığı ifade edildi. Okunan ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Lefkoşa Türk Belediyesi ise halka ait bu önemli değere sahip çıkmak ve geliştirmek yerine, geçmiş dönemlerden bu yana çeşitli şekillerde Arabahmet Kültürevi’ni elden çıkarmanın, özelleştirmenin yöntemlerini aramaktadır. Kültürevi’nin işletmesi öncelikle, bu amaçla kurulan bir şirkete devredilmiş, daha sonra da başka kurumlara kiralanmasının yolu açılmıştır.  Her özelleştirme sürecinde olduğu gibi verimsiz ve atıl durumda bırakma, bakımsız ve işe yaramaz hale gelmesine göz yumma, sonra da bu “kamburu” özele devrederek daha iyi bir hizmet sunulacağını iddia etme süreci Arabahmet Kültürevi’nde de adım adım yaşanmıştır.” Eylemde ayrıca Baraka Tiyatro Ekibi elemanları, özelleştirmeye ve sanata sermaye müdahalesine karşı yazdıkları bir şarkıyı da seslendirdiler.
Bütüner: “Belediye yönetimini derhal bu yanlıştan dönmeye çağırıyoruz”

Eylemde okunan ve pek çok dernek ve sanatçının imza attığı ortak bildiride Arabahmet’in GAÜ’ye kiralanmasını eleştirildi ve bunun özelleştirme anlamına geldiği kaydedildi. Ortak bildiriyi okuyan Baraka aktivisti Onur Bütüner şunları kaydetti: “Eğitimi bir sektör ve alınır-satılır bir meta şeklinde algılayan, öğrencilere yürüyen dolar olarak bakan, çalışanlarına sigorta yatırımı gibi en temel yasal haklarını dahi vermeyen, insan haklarına aykırı işten durdurmalar yapan bir şirket, kültürel ve sanatsal değerlerimizi değil yaşatmak, kendi anlayışına benzeterek yozlaştıracaktır. Belediye, Arabahmet Kültürevi sahnesini amatör sanatçılara, çeşitli derneklere açmak için elinden geleni yapsa dahi, sermaye düzenine, neoliberalizme dokunan bir söylemi olan veya sahibinin sesinden farklı bir sesi olan grupların bu sahneden sözünü söyleyemeyeceğini tahmin etmek hiç de zor değildir.” Bütüner bu kararından vazgeçmesi gerektiğini de söyleyerek Belediye, Arabahmet Kültürevi sahnesini amatör sanatçılara, çeşitli derneklere açmak için elinden geleni yapsa dahi, sermaye düzenine, neoliberalizme dokunan bir söylemi olan veya sahibinin sesinden farklı bir sesi olan grupların bu sahneden sözünü söyleyemeyeceğini tahmin etmek hiç de zor değildir” dedi.

Yurt içinden ortak basın açıklamasına Baraka Kültür Merkezi, Lefkoşa Sanat Tiyatrosu, Surlariçi Asilzadeleri Doğaçlama Tiyatro Topluluğu, Lefkeli Yavaş Tiyatro, Kıbrıs Pir Sultan Abdal Kültür Derneği,  HASDER, Mehmet Kansu, Yıltan Taşçı ve Adamos Katsantonis ve müzisyen Mustafa Gürkan destek verdi.

Yurtdışıdan destekler…
Yurt dışından ise özellikle Türkiye’den pek çok sanatçı ve kurum dayanışma mesajları yayınladı. Tiyatro ve sinema sanatçıları Mert Fırat ve Volkan Yosunlu’nun yanında,  İstanbul Klark Kent Sahnesi ve üyeleri arasında Ataol Behramoğlu ve Orhan Aydın gibi isimlerinde bulunduğu Sanatçılar Girişimi de eyleme destek mesajları gönderdi. Ayrıca eyleme İsveç’ten Sürgündeki Kültür İşçileri isimli dernek de dayanışma mesajı gönderdi.

Bu haber toplam 1998 defa okunmuştur
Etiketler :