1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Belirsizlik altında ekonomiler ele alındı
Belirsizlik altında ekonomiler ele alındı

Belirsizlik altında ekonomiler ele alındı

Uluslararası Final Üniversitesi Türkiye Ekonomi Kurumu’nun 19. Ulusal İktisat Sempozyumu’na ev sahipliği yaptı

A+A-

Uluslararası Final Üniversitesi ev sahipliğinde, Türkiye Ekonomi Kurumu ve Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu işbirliğiyle, Türkiye Ekonomi Kurumu’nun  19. Ulusal İktisat Sempozyumu, bugün saat 09.30’da gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı. “Belirsizlik Altında Ekonomik Kararlar ve Politikalar: Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomileri” başlığıyla gerçekleştirilen sempozyumda iki gün boyunca on yedi oturumda altmışın üzerinde bildiri sunuluyor. Uluslararası Final Üniversitesi Konferans Salonu’nda Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu Başkanı Dimağ Çağıner, KKTC Merkez Bankası Eski Başkanı ve Vakıflar Bankası Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan, KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Koğar, Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı ve Uluslararası Final Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ercan Uygur ve Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Abdullah Y. Öztoprak’ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine, ekonomi, bankacılık ve akademi çevresinden birçok temsilci katıldı.

YORUCU: KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ’Nİ EKONOMİSİNİ YAKINDAN İLGİLENDİREN KONULARDA TEDBİRLER ALINMALIDIR

“Belirsizlik Altında Ekonomik Kararlar ve Politikalar: Türkiye ve KKTC Ekonomileri” ana başlığıyla gerçekleştirilecek sempozyumunun açılışında konuşan Kıbrıs Türk Ekonomi Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Vedat Yorucu, ABD Merkez Bankası Başkanlık seçiminin belirsizliği, küresel piyasalarda borç yüklerinin ve yönetiminin yarattığı ekonomik kırılganlıklar, ABD Merkez Bankası’nın aylık bono ihalelerini aylık 60 Milyar Dolar’dan, 30 Milyar Dolar’a indireceğini açıklaması, FED’in bilanço küçültmesine gidecek olması, küresel piyasalarda döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar, dünya petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki iniş çıkışlar, dünyada yaşanan terör olayları sonrasında yaşanan siyasi belirsizlikler gibi birçok nedenlerle ekonomik karar ve politikaların belirsizlik ortamında alındığına dikkat çekti. Yorucu, bu nedenle 2018 yılında bizleri neler beklediğinin merak konusu olduğunu belirterek, Uluslararası Final Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu sempozyumun tüm bunların iktisatçılar tarafından tartışılması zemin yarattığını kaydetti.

KOĞAR: “BANKACILIK YASA TASARISI BİR AN ÖNCE HAYATA GEÇMELİ”

KKTC Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Çiğdem Koğar, ise konuşmasında, sürdürülebilir büyümeyi olumsuz yönde etkileyecek en önemli faktörlerden birisinin belirsizlik olduğunu belirtti. Belirsizlik ekseninde KKTC Ekonomilerine de değindi. Koğar, en son 2001 yılında değiştirilen Bankacılık Yasası ve Merkez Bankası Yasası’yla bankacılık sektörünün tek elden daha etkin bir şekilde düzenlenmesi ve denetlenmesinin sağlandığını belirterek buna karşın aradan geçen 15 yıl içerisinde bu yasaların sektör ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğine dikkat çekti. Koğar, şu anda mecliste görüşülmekte olan Bankacılık Yasa Tasarısı’nın hayata geçirilmesi gerekliliğini vurguladı.

“LİSANSLAMA, DENETİM VE GÖZETİM TEK ELDE TOPLANMALI”

Ülkemizde banka gibi mevduat toplayan, kredi veren ve sayısı 200 civarında olan kooperatiflerin Merkez Bankası denetimine tabii olmadığını belirten Koğar, ilaveten kalkınma bankası, finansal kiralama, faktöring ve sigorta şirketlerinin lisanslama süreçleri ve denetiminin de farklı kurum ve kuruluşlarca yürütülmekte olduğunu söyledi. Koğar, lisanslama, denetim ve gözetim sürecinin Merkez Bankasında olacak şekilde tek elde toplanmasının finansal istikrara katkı sağlayacak bir adım olacağı düşüncelerini de dile getirdi.

ÖZCAN: TÜRKİYE VE KKTC’NİN DÜNYADA YAŞANAN DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMÜM FIRSATA ÇEVİRMELİ

KKTC Merkez Bankası Eski Başkanı ve Vakıflar Bankası Genel Müdürü Mehmet Emin Özcan da açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından çeşitli üniversitelerle Türkiye’nin farklı bölgelerinde düzenlenen bu etkinliğin bu defa KKTC’nde düzenlenmiş olmasının her iki ülke tarafından da şans olduğunu belirtti. Dünyada yaşanan değişim ve dönüşümlerin riskler içerdiği kadar fırsatlar da barındırdığını belirten Özcan, Türkiye ve KKTC’nin de bu değişim ve dönüşümden en iyi şekilde faydalanarak daha güçlü ekonomilere sahip olması gerektiğini söyledi.

“KREDİ GARANTİ FONU KKTC İÇİN İYİ BİR MODEL”

Kredi Garanti Fonu Uygulamasının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için iyi bir model olacağı görüşünü dile getiren Özcan,  bunun için Merkez Bankasının alacağı önlemler yanında hükümetin de vergi ile ilgili tedbirleri alması gerektiğini belirtti. KKTC finans sektörü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Özcan, bankacılık ve finans sektörünün en önemli sorununun KKTC’nin tanınmamışlığından kaynaklanan SWIFT ve IBAN sistemine dahil olamaması olduğunu söyledi. Bunun devletlerarası bir sorun olduğunu belirten Özcan, KKTC ve Türkiye hükümetlerinin bu konuda bir aksiyon alması gerektiği görüşünü dile getirdi.

UYGUR: SEMPOZYUMUN KKTC’DE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ ÖNEMLİ

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı ve Uluslararası Final Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ercan Uygur, Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından iki yılda bir düzenlenmekte olan Ulusal İktisat Sempozyumu’na ev sahipliği yapmasından ötürü Uluslararası Final Üniversitesi yönetimine teşekkürlerini sundu. Uygur, sempozyumun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirilmesinin sebebinin KKTC’ndeki ekonomik sorunların iktisatçılar tarafından tartışılacağı bir ortam oluşturmak olduğunu belirtti. Uygur, sempozyumun başlığının belirsizlik olarak belirlenmesinin sebebinin Dünyada, büyüme, döviz, faiz, jeopolitik belirsizlikler gibi birçok belirsizlik olmasına dayandığını kaydederek, böylesi bir ortamda konunun iktisatçılar tarafından ele alınmasının önemli olduğunu ifade etti.

ÖZTOPRAK: TÜM DÜNYAYI ETKİLEYEN EKONOMİ’NİN TARTIŞILMASI İÇİN PLATFORM YARATMAK ÖNEMLİ

Uluslararası Final Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdullah Y. Öztoprak, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye Ekonomi Kurumu’nun 19. Ulusal İktisat Sempozyumu’na ev sahipliği yapmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ekonominin ülkede yaşayan her bireyi farklı oranlarda etkileyen, toplumsal ve aynı zamanda da siyasi bir konu olduğuna dikkat çeken Öztoprak, Dünyada, Türkiye’de ve ülkemizde yaşanan uluslararası ilişkiler ve para politikaları tüm ülkeleri etkilediğini kaydetti. Bilimsel yaklaşımlarla konulara görüş açısı sunmanın öneminden yola çıkarak, ekonomik anlamda çok sıcak gelişmelerin yaşandığı bu günlerde gerçekleştirilen konferansın önemli katkılar yapacağı inancını dile getiren Öztoprak, böylesi platformların oluşturulmasının toplumsal hizmet yanında, özellikle ekonomi alanında eğitim alan öğrencilerin donanımı açısından da önemli olduğunu belirtti.

Bu haber toplam 2072 defa okunmuştur