Bengü Şonya Kanal SİM'de
5 siyasi partinin genel sekreterleri KANAL SİM’de buluştu, önemli mesajlar verdi:
28 Temmuz seçimi öncesi, seçim yarışındaki tüm siyasi partilerin genel sekreterleri, Kanal Sim’de buluştu. Cumhuriyetçi Türk Partisi – Birleşik Güçler Genel Sekreteri Asım Akansoy, Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri Necdet Numan, Demokrat Parti – Ulusal Güçler Genel Sekreteri Bengü Şonya, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Sekreteri Cemal Özyiğit ve Birleşik Kıbrıs Partisi – Toplumsal Varoluş Güçleri Genel Sekreteri Abdullah Korkmazhan, Kanal Sim’de 3 saat boyunca Damla Dabiş Özel’in sorularını yanıtladı.
Genel sekreterler, ülkedeki yapının ‘böyle gitmeyeceği’ üzerinde birleşirken, önemli mesajlar verdi.
DP Genel Sekreteri Bengü Şonya’nın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:
“Türkiye’yle Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması şart”
“Bir başkasını kötü göstererek, kimse bir kazanım elde edemez… Ne yapacağız, önemli olan bu… Seçmene güven vermemiz gerekiyor.”
“Siyasi partiler, seçim bildirgelerini ve programlarını hazırladılar… Bu bir gelenektir… Ancak, yurttaşların bunu çok da okuduklarını düşünmüyoruz… Buna rağmen kimi partiler 200 sayfa program hazırladılar…”
“Demokrat Parti – Ulusal Güçler olarak biz, devlet ile yurttaş arasındaki alacak-verecek meselesini artık ortadan kaldırmak istiyoruz. Ülkede hep yatırımdan söz ediyoruz, ancak, yatırım altyapıyla olur. Biz, yapılacak yatırımların 1 yıl içinde amorti edilmesini, yatırımcının önünün açılmasını istiyoruz…”
“Yatırım yapacağız, üreteceğiz, peki nereye satacağız? Türkiye ile aramızda bir ‘Serbest Ticaret Anlaşması’ yapmamız gerekiyor.”
“Kıbrıs konusunda çok açık söylüyoruz. Bu görüşme süreci ilânihaye devam edemez, bunun halkla sorulması gerekir, bu yönde bir referandum şarttır…”
“Yurt dışına gitmek için uçağa biniyoruz, kendi kendimize soruyoruz, ‘Bu uçakta kaç Kıbrıslı var…’ Ama eğer o insanlar da olmasa, o uçak, uçmayacak. Belli bir ekonomik yapı için de nüfusa ihtiyacımız olduğu da gerçektir. Bu demek değil ki, ipini koparanı ülkeye alacağız.”
“Önemli olan, ülkeye gelenlerin, niçin geldiğinin sorulmasıdır… Çalışmak için gelen, bir süre sonra yurttaş olmak istiyorsa, terslik buradadır… Bir kişiyi vatandaş yapacaksanız, ülkeye ne katacağı önemlidir… Bu ülkede doğan, 20-25 yaşına gelmiş insanlar var, onların durumu önemli, yurttaş olmalılar. Genel itirazımız, yurttaşlık konusu siyasi iradeyi etkilememeli”