‘Benim Param, Benim Geleceğim’
‘Benim Param, Benim Geleceğim’
CardPlus’tan finansal bilinç için eğitim programı…
CardPlus ‘Benim Param, Benim Geleceğim’ başlığı altında bir proje düzenledi. Bu projeyi anlatmak için de Türkiye Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği Müdürü Mustafa Özer KKTC’ye geldi. Bu çerçevede bir dizi eğitim düzenlendi. CardPlus tarafından yürütülecek uzun süreli bir finansal okur yazarlık bilinçlendirme projesi olan bu çalışmada geçtiğimiz Perşembe ve Cuma günleri Türk Maarif Kolejinde 2 günlük bir eğitim çalışması düzenlendi.
Bu çalışmayla ilgili CardPlus Genel Müdürü Mine Tokay ve ‘Paramı Yönetebiliyorum Projesi’ Program Yöneticisi Mustafa Özer’e sorular yönelttik;
Cardplus Genel Müdürü Mine Tokay:
“Gençlere sağlıklı bütçe oluşturmalarını hedefliyoruz”
Bu proje nasıl oluştu? Nasıl bir hazırlık devresi yaşandı?
Gençlerin finansal konularda okur yazarlık seviyesini artırmayı hedefleyen ‘Benim Param Benim Geleceğim’ projesi USAID tarafından fonlanan EDGE Programı tarafından CardPlus’a Eylül 2012’de önerilmişti. Özel sektör, sivil toplum ve kamu işbirliğini benimseyen bu fikrin CardPlus’ı oluşturan ortak bankalar tarafından da benimsenmesinin ardından, projenin hayata geçirilmesi için yoğun bir çalışma başlatılmıştır. Bu bağlamda öncelikle Türkiye’de Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği yürütülücüğünde uygulanan ‘Paramı Yönetebiliyorum’ projesi yetkilileri ile irtibata geçilerek onların projeye katkı sağlamaları sağlanmıştır. Habitat Kalkınma ve Yönetişim Derneği bu kapsamda uygulanacak eğitim programlarının müfredatının Kıbrıs’a uyarlanması ve eğitmen olarak görev alacak bankacıların eğitimi konusunda destek sağlanmıştır. Bu projede özel sektör olarak CardPlus, sivil toplum olarak Genç Bankacılar Derneği görev alırken projenin okullarda uygulanabilmesi konusunda KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı ortaklığı sağlanmıştır. Tüm bu hazırlıkların ardından programın ilk eğitimi 25 Nisan 2013 tarihinde Türk Maarif Koleji’nde başladı. İleriki günlerde Lefkoşa bölgesindeki diğer okullara gidilecek.
CardPlus’ın bu projeyle elde etmek istediği nedir? Nasıl bir süreç veya sonuç bekliyorsunuz?
CardPlus bu projeyi uygularken gençleri finansal konularda biliçlendirerek, onların gelecekte daha sağlıklı finansal planlama yapmalarına katkı koymayı hedeflemektedir. Nüfusumuzun büyük bir kısmını oluşturan gençlerin özellikle bütçe yapma; gelir ve gider dengeleme konusunda zorluklar yaşadığı görülmektedir.
Ülkemizde de finansal sıkıntı yaşayan kişilerde artış olmasının nedenlerinden biri finansal planlama konusundaki bilgi yetersizliğidir. Bu bilincin genç yaşlarda oluşturulması, uzun vadede yaşanacak kalkınma sorunlarının ortadan kaldırılmasına katkı koyacaktır. Gençlerin temel ekonomik ve finansal terminolojiye hakim olmalarının ise gelecekte sürdürülebilir kalkınma sürecinde yaşanabilecek sıkıntıları ortadan kaldıracağına inanılmaktadır.
////////////
Paramı Yönetebiliyorum Projesi Program Yöneticisi Mustafa Özer:
“Finansal bilinç başta gençler sonra toplumda gelişir”
Projenin ve seminerlerin hedef kitlesi gençler olarak belirlendi. Neden gençler? Amacından bahsedebilir misiniz?
2008 yılında Türkiye’de yapılan bir araştırma, gençlerin finans konularında bazı zorluklar yaşadığını gösteriyordu. Küresel finans krizinin gündemde olduğu dönemde, gençlerin plan yapmadığı, finansal hedefler koymadığı ve bütçe yapmadığı ortaya çıkmıştı. Bütçe yapma alışkanlığı ve finansal farkındalığın erken yaşlarda geliştirileceği konusunda hem fikir olan proje ortakları finansal bilinç konusunun başta gençler olarak tüm toplumda yaygınlaşmasını amaçlamaktadır.
Türkiye’de de aynı çerçevede veya farklı konularda projeleriniz oluyor mu?
Türkiye’de UNDP Türkiye, Visa Europe ve TC Kalkınma Bakanlığı’nın bizlerle ortaklığında uygulanan Paramı Yönetebiliyorum projesi kişisel bütçe yapma projesi olarak 2009 yılından beri akran eğitim modeliyle ilerlemekte. 2012 yılında hesaplanabilir kredi riski üzerine geliştirdiğimiz Geleceğini Şimdi Yönet projesi kapsamında üniversite öğrencileri kredi kavramını öğrenirken, projenin kobi ayağında genç girişimciler de krediler ve risk yönetimi konusunda uzman kişilerden eğitim alıyorlar.
Bu seminerlerin ve benzeri projelerin sonunda nasıl bir başarı elde ediyorsunuz? Somut bir bulgunuz var mı?
Bu ve benzeri projeler planlanırken ilk aşamada başarının tarifi yapılıyor ve bunun somut olarak hangi göstergelerle ölçüleceği tespit ediliyor. Bizim projemizde de durum aynı. CardPlus tarafından burada uygulanacak Benim Param Benim Geleceğim projesinin de başarı göstergeleri ilk planlama aşamasında tasarlandı. Bildiğim kadarıyla Card Plus da bu sonuçları ileriki dönemlerde toplumla paylaşacaktır. Ayrıca bu tür sosyal sorumluluk projelerinin bir de bugün için belki hemen ölçülemeyecek ancak ileride büyük değişimler sağlayacak sosyal etkileri de sözkonusu.