1. YAZARLAR

  2. Onur Olguner

  3. BENLİ BAŞKENTİ GEÇTİ
Onur Olguner

Onur Olguner

BENLİ BAŞKENTİ GEÇTİ

A+A-

 

                2014 yılının ortasındaydık. LTB Teknik İşler ve Kentsel Tasarım Komitesi'nde paydaşlarla birlikte çalışarak ortaya çıkarttığımız bisiklet yolları projesini henüz yeni sonuçlandırmıştık. Seçimler bitmiş ve belediyeler yeni başladıkları dönemde yapacakları icraatlar için hazırlık aşamasına girmişti. Gönyeli Belediyesi Meclis Üyesi Hülya Akbil bana ulaştı. Lefkoşa’da çalıştığımız bisiklet yolları projesini biliyordu. Başkan Benli ile konuşmuşlar ve bu konuda Gönyeli’de de adım atma kararı almışlardı.

                İki yıllık çalışma sonucunda hazırladığımız projeyi alarak LTB Asbaşkanı ile birlikte Gönyeli Belediyesi'ne gittik. Orada Şehir Plancısı Merter Refikoğlu ile buluştuk ve bisiklet yollarını konuşmaya başladık.

                Hedefimiz bir koldan LTB sınırları içerisinde, bir koldan da Gönyeli Belediyesi sınırları içerisinde şehir içi bisiklet yollarını hayata geçirmekti. Projeler hayata geçtikten sonra yeni Alayköy yolu ve BTMK önündeki çemberden bu bisiklet yollarını birbirine bağlamayı konuştuk. Projemizin bir kopyasını Merter arkadaşa teslim ettik ve Gönyeli Belediyesi'nden ayrıldık.

               Üç yıl önce olmuştu bu ziyaret. Çok iyi hatırlıyorum, ziyaret bittiğinde “Biz hali hazırda Şehit Ecvet Yusuf Caddesi'nin projesini bitirdik, umarım Gönyeli bize yetişebilir” diye düşünmüştüm.

                Lefkoşa Türk Belediyesi olarak bizlerin hedefi ilk önce Şehit Ecvet Yusuf Caddesi'ni, ayrılan 4.4 Milyon TL’lik fon ile düzenlemek ve bu düzenleme sayesinde de Lefkoşa’ya bisiklet yollarının ilk kısmını kazandırmaktı. Proje hazırdı. Hem de sivil toplum örgütleriyle aynı masaya oturmuş, işin mutfağında projeyi birlikte çalışmıştık.

Maalesef bu önemli projenin uygulama adımını üç yılda atamadık. Dahası elde ettiğimiz fon yıllar geçtikçe döviz karşısında eridi ve gitti.

                Benli ise bizim gibi stabil kalmadı. Bizlerle de görüştükten sonra ilk önce projelendirmesini ve planlamasını yaptı. Gönyeli’de ‘üç çeşit yolda bisiklet güzergahı yapabiliriz’ dedi ve yüksek araç hızı olan güzergahlarda ayrılmış bisiklet yollarıyla, daha yavaş güzergahlarda yol yanı bisiklet yollarıyla ve en son da mahalle aralarında birlikte kullanım sistemi ile çalışmasını yaptı.

                İlk uygulamasını Gönyeli Çemberi'nin yanında yaptığında, bir kesim arkadaşımız “bu kadar kısa bir bisiklet yolu mu olur” diye eleştirdi Gönyeli Belediyesi'ni. Evet bu kadar kısa bisiklet yolu olurdu. Çünkü nasıl her macera evden dışarıya attığınız ilk adımla başlıyorsa, her proje de yaptığınız ilk uygulamada başlıyordu. Nitekim öyle de oldu. Gönyeli Belediyesi şu anda Omorfo yolunda Metehan bölgesine ulaşma serüvenine devam ediyor. Metehan bölgesine ulaştığında ise, bu güzergahı Lefkoşa Türk Belediyesi sınırları ile bağlamaya hazırlanıyor.

                Dahası, Gönyeli'de yaşayan vatandaşlar talep ettikleri takdirde su faturalarına 50 TL’lik taksitler yansıtarak belediyelerinden bisiklet satın alabiliyor. Böylece Gönyeli Belediyesi sadece bisiklet yolu yapmakla kalmıyor, aynı zamanda bu yolun kullanılması için halkı teşvik etme rolünü de üstleniyor.

                Kısacası Gönyeli Belediyesi'nin hedefi belli: Gönyeli bisiklet dostu bir yerleşim olacak. Ve daha da güzeli, 2014 yılında konuştuğumuz gibi Lefkoşa Türk Belediyesi sınırlarına yeni Alayköy yolundan ve BTMK önünden bağlanacak.

                Evet, bu bisiklet yolu Gönyeli’den Lefkoşa’ya bağlanacak. Bağlanacak ama maalesef Lefkoşa Türk Belediyesi olarak biz, 2014’e kadar hazırladığımız ve fonunu bulduğumuz bu projeyi uygulamak konusunda başarısız olmuş durumdayız.

                Halbuki Şehit Ecvet Yusuf Caddesi'nin uygulamasını bitirmeyi başarırsak, bisiklet yollarını uygulayacağımız bir sonraki güzergah bugünden hazırdır: Barış Anıtı'ndan başlayacak, Kumsal Parkı'ndan geçerek Dereboyu Mehmet Akif Caddesi'ne bağlanacak,  Osman Örek Caddesi'nden ilerleyerek Metehan bölgesine ve şehit çocuğu arsalarına ulaşacak bir güzergah yaratabiliriz. Böylece iki belediyenin bisiklet yolları birbirine bağlayabilir ve "Lefkoşa İlçesi Bisiklet Yolları"nı ortaya çıkarabiliriz.

               Bugün Gönyeli ve Lefkoşa'yı kıyasladığımızda hangi belediyenin başkent belediyesi olduğunu söylemek gün geçtikçe daha da zorlaşıyor. Bu süreçte de Gönyeli Belediyesi,Lefkoşa İlçesi Bisiklet Yolları için üzerine düşeni yapmaya devam ediyor.

              Peki, Lefkoşa Türk Belediyesi olarak biz bunu yapmaya ne zaman başlayacağız? Esas soru bu.

 

Bu yazı toplam 3571 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar