1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Berlin Duvarı'nın yıkılışının 27. yılı
Berlin Duvarı'nın yıkılışının 27. yılı

Berlin Duvarı'nın yıkılışının 27. yılı

Utanç duvarı olarak da nitelenen Berlin Duvarı'nın yıkılışının üstünden 27 yıl geçti

A+A-

İkinci Dünya Savaşı'nın ardından doğu ve batı olarak bölünen Almanya'da Berlin'i ikiye ayıran ve "Utanç Duvarı" olarak da nitelendirilen Berlin Duvarı'nın yıkılışının üzerinden 27 yıl geçti.

Berlin Duvarı'nın hem Almanya hem de Avrupa için dönüm noktası olan 9 Kasım 1989'da yıkılmasıyla Alman Demokratik Cumhuriyeti rejimi de sona erdi ve Avrupa'daki sosyalist blok ortadan kalktı.     

Doğu Almanya Meclisi (Almanya Demokratik Cumhuriyeti) kararıyla, Doğu Almanya'dakilerin Batı Almanya'ya kaçmasını önlemek amacıyla 1961'de örülen 156,4 kilometre uzunluğundaki beton duvar, Soğuk Savaş'ın simgesi olarak yıllarca varlığını sürdürdü.     

186 gözetleme kulesinin bulunduğu duvarı geçerek Batı Almanya'ya ulaşmaya çalışan 138 kişi hayatını kaybetti. Duvarı geçmeye çalışırken hayatını kaybeden ilk kişi İda Siekmann, ikinci kişi de Günter Liftin oldu.     

Berlin Duvarı'nın yıkılması ve ardından Doğu Bloku'nun çözülmesiyle, "tarihin en önemli barış projesi" olarak nitelenen Avrupa Birliği (AB) doğuya genişledi.     

Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesi, her yıl 3 Ekim'de yapılan resmi törenlerle kutlanıyor. Resmi tatil olan 3 Ekim'deki törenlere tüm devlet erkanı katılıyor. Birleşmenin, aslında Berlin Duvarı'nın yıkıldığı 9 Kasım'da yapılması gerekiyor. Ancak 1938'de Nazilerin Yahudilere ait ev, iş yeri ve sinagoglara saldırı düzenlediği 9 Kasım, tarihe Kristal Gece olarak geçtiği için birleşme günü olarak kutlanmıyor.     

9 Kasım'da Berlin Duvarı'nın yıkılışı nedeniyle küçük bir tören düzenleniyor ve o dönemde hayatını kaybedenler anılıyor.     

Fiziki duvar ortadan kalkmasına rağmen Almanya'da hala görünmeyen bir duvarın varlığından söz etmek mümkün.  Almanya'nın doğusunda yaşayanlar ile batıda yaşayanlar arasında hala bir ayrım bulunuyor.     

Alman hükümetinin her yıl hazırladığı Doğu-Batı raporunda yaşanan ayrımın ilk kez bu yıl azaldığı vurgulandı. Yine de doğuya destek olma adına her çalışandan hala "Dayanışma vergisi'' alınıyor.     

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, iki Almanya'nın birleşmesinin  27. yıl dönümünde yaptığı konuşmada "Almanya'da artık yeni duvarlar var" uyarısında bulunmuştu.     

Steinmeier, 24 Eylül seçimlerinde aşırı sağcı Almanya için Alternatif Parti'nin (AfD) Almanya'nın doğu bölgelerinde en güçlü parti olarak Meclis'e girmesinin ardından bu partinin adını vermeden, ''Almanya'yı ayıran en büyük duvar yıkıldı. Fakat 24 Eylül'deki seçim gösteriyor ki daha az görünür, dikenli telleri ve idam cezaları olmayan farklı duvarlar örülüyor." ifadelerini kullanarak aradan 27 yıl geçmesine rağmen Almanya'daki durumu özetlemiş oldu.     

 

Foto: Tom Stoddart

Bu haber toplam 10158 defa okunmuştur
Etiketler :