Binlerce TL ZAMAN AŞIMINA UĞRADI!
111 kişi, banka hesaplarındaki toplam 408 bin 651 TL ile ilgili 10 YILDIR herhangi işlem yapmadı. TL ve döviz cinsindeki bu hesaplara uzun süredir dokunan olmadı.
Ayşe GÜLER
KKTC Merkez Bankası, bankalarda 10 yıllık sürede aranmayıp zaman aşımına uğrayan mevduat ve alacaklar listesini yayımladı.
111 kişinin TL ve döviz cinsindeki banka hesaplarındaki toplam 408 bin 651 TL ile ilgili 10 YILDIR herhangi işlem yapmadığı ortaya çıktı.
Resmi internet sitesinden yapılan duyuru ile hak sahiplerinin 1 yıl içerisinde KKTC Merkez Bankası’na müracaat etmesi istendi.
Aranmayan mevduatlar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilecek, süreç sonrasında müracaat yapılsa dahi ilgili yasa gereği hak sahipleri paralarını alamayacak.
6 BANKADA ‘TL HESABINDA’ 108 BİN 639 TL!
Resmi verilere göre; 6 bankanın ‘TL hesaplarında’ onlarca kişinin zaman aşımına uğramış toplamda 108 bin 639 TL’si bulunuyor.
Uzun yıllardır işlem yapılmayan ‘TL hesapları’ ise Türkiye İş Bankası, HSBC Bank, Creditwest Bank, Halk Bankası, Garanti Bankası ve Şeker Bank’ta yer alıyor.
Türkiye İş Bankası’nda 32 kişi: 73 bin 177 TL
Verilen listenin ilk sırasında Türkiye İş Bankası yer alıyor.
Söz konusu bankada 32 kişinin 73 bin 177 TL zaman aşımına uğrayan mevduatı bulunuyor.
Bu mevduatların bazıları ‘basit-vadesiz’, bazıları ise havale edilen paralar oluşturuyor.
Çocuk Esirgeme Kurumu’nun da yer aldığı listede KKTC yurttaşlarının yanı sıra Kıbrıs vatandaşı, İsrail, Londra ve Türkiye’den kişiler de bulunuyor.
HSBC Bank’ta ‘ARANMAYI BEKLEYEN’ 21 bin TL…
Öte yandan HSBC Bank’ta ise 10 yıldır mevduatlarıyla ilgili işlem yapmayan 8 kişi bulunuyor.
Söz konusu kişilerin toplamda 21 bin 500 TL’si yıllardır duruyor.
Uzun süredir mevduatlarına yönelik herhangi bir işlem yapmayan 8 kişinin 5’i yabancı uyruklu, geriye kalan 3 kişi ise TC vatandaşı…
Rakamlarla zaman aşımına uğrayan mevduat ve alacaklar:
- 6 bankada ‘TL hesabında’ 108 bin 639 TL,
- 4 bankada 44 bin 289 sterlin(204 bin 172 TL)
- 3 bankada 14 bin 97 Euro (58 bin 784 TL)
- 4 bankada 10 bin 468 dolar (37 bin 56 TL)
12 kişinin 7 bin 500 TL’si Creditwest Bank Ltd’de…
Creditwest Bank’ta ise zaman aşımına uğrayan 7 bin 500 TL değerinde mevduat bulunuyor.
Vadeli ve vadesiz hesaplarda yer alan mevduatlar toplamda 12 kişiye ait…
Diğer bankalarda durum ne?
Halk Bankası’nda ise toplamda 7 kişiye ait 3 bin 270 TL zaman aşımına uğrayan mevduat yer alıyor.
Öte yandan Garanti Bankası’nda ortak hesap olarak yabancı uyruklu bir çifte açılan unutulan hesapta ise 3 bin 30 TL bulunuyor.
Şeker Bank(Kıbrıs) Ltd’de ise yine tek bir kişi adına 293 TL, KKTC Merkez Bankası’nda ise tek bir kişi adına yatırılan 396 TL aranmayı bekliyor.
49 kişi, döviz hesabını UNUTTU!
TL dışında bankalarda Euro, Dolar ve Sterlin cinsinden 49 kişinin zamana aşımına uğramış hesapları bulunuyor.
Verilere göre 13 kişinin ‘dolar’ cinsinden 4 bankada mevduatları yer alırken, ‘Euro’ bazında ise 7 kişinin mevduatları yer alıyor.
29 kişinin ise Sterlin hesabının zaman aşımına uğradığı verilere yansıdı.
MÜRACAAT YOKSA, SİGORTA FONU’NA… Bu süre içerisinde müracaat yapılmazsa, işlem yapılmayan hesaptaki mevduat Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na devredilecek
44 bin 289 sterlin zaman aşımına uğradı!
Sterlin cinsinden zaman aşımına uğrayan mevduat ve alacaklar listesinde 13 kişinin HSBC Bank’taki toplam 41 bin 658 sterlinine uzun yıllardır işlem yapılmadı.
Bununla birlikte Garanti Bankası’nda 6 kişinin toplamda 2 bin 23 Sterlini, Şekerbank Ltd’de 1 kişinin 100 sterlini, Halk Bankası’nda, 2 kişinin 44 sterlin, Creditwest Bank’ta ise 7 kişinin 464 sterlinlik hesabında hareketlilik yaşanmadı.
7 kişi, 14 bin 97 Euro…
Euro cinsi banka hesaplarında ise 3 bankada toplamda 7 kişinin 10 yıldır işlem yapmadığı görüldü.
Creditwest Bank’ta toplamda 976 Euro’su bulunan 3 kişi banka hesabında uzun süredir işlem yaptırmazken, Garanti Bankası’nda 3 kişinin 9 bin 811 Euro’su, HSBC Bank’ta ise 2 kişinin 3 bin 310 Euro’su bulunuyor.
Unutulan 10 bin 468 dolar!...
Resmi bilgilere göre ise 4 bankada ‘dolar’ cinsinden toplamda 13 kişinin mevduatı bulunduğu, bu kişilerin 10 yıldır işlem yaptırmadığı görülüyor.
Garanti Bankası’nda tek kişi adına 317 dolarlık hesap zaman aşımına uğrarken, Halk Bankası’nda zaman aşımına uğrayan 4 kişi adına 5 bin 264 dolar değerinde mevduat bulunuyor.
Dolar cinsinde en çok kişiye ait mevduat ise HSBC Bank’ta yer alıyor.
Söz konusu bankada toplamda 7 kişinin 3 bin 898 dolarlık mevduatı bulunuyor.
Türkiye İş Bankası’nda ise 1 kişiye ait 989 dolar değerindeki mevduatta 2006 yılından beri işlem yapılmıyor.
İLGİLİ YASA MADDESİ NEYİ İÇERİYOR?
İlgili yasanın 22. maddesine göre; bir yıl içinde hak sahipleri tarafından aranmayan mevduat, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na gelir olarak kaydediliyor.
Madde şöyle diyor: “Bankalar, mevduat sahiplerinin yazılı talepleri üzerine yılda en az bir kez hesap özeti gönderirler.
Her türlü mevduattan, emanet ve alacaklardan son talebi, işlemi veya mudinin herhangi bir şekilde yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl geçtiği halde sahipleri tarafından aranmamış olanlardan tutarı ve değeri $20 (Yirmi Amerikan Doları) karşılığı Türk Lirasını aşan hesaplar, mevduat sahiplerinin mevcut adreslerine bir mektupla bildirildikten sonra tamamen bu sürenin bitimini izleyen takvim yılı başından itibaren altı ay içinde bankalarca sahiplerinin isim, kimlik, adresleri ve haklarının faizleri ile ulaştıkları tutarlar gösterilmek suretiyle düzenlenecek bir cetvel ile Merkez Bankası’na devredilir.
1 YIL SÜRE… KKTC Merkez Bankası, bankalarda zaman aşımına uğrayan mevduat ve alacaklar listesini yayımladı, hak sahiplerinin 1 yıl içerisinde KKTC Merkez Bankası’na müracaat etmesini istedi.
Merkez Bankası’na devredilen mevduattan, emanet ve alacaklardan tutarı ve değeri 20 dolar karşılığı Türk Lirasını aşmayanlar bankaca, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna intikal ettirilir.
Merkez Bankası tutar veya değeri $20 (Yirmi Amerikan Doları) karşılığı Türk Lirasını aşanları, Resmi Gazete’de ilan eder.
İlandan itibaren bir yıl içinde sahip veya mirasçıları tarafından aranmayan mevduat, emanet ve alacaklar bu sürenin bitiminde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna gelir olarak kaydedilir.
Küçükler adına ve yalnızca bunlara ödeme yapılmak kaydıyla açtırılan hesaplarda bu maddede yazılı zamanaşımı süreleri küçüğün reşit olduğu tarihte işlemeye başlar.”